Rasszista neve miatt végleg megváltozik ez a jól ismert márka

Régóta rebesgetik már, hogy megváltozik az Uncle Ben's márka neve, az átnevezés azonban nemcsak Amerika-szerte fog bekövetkezni, hamarosan ugyanis a magyar boltok polcain sem találkozhatunk már az ikonikus márkanévvel rendelkező termékkel.

Persze az Uncle Ben's nem tűnik el teljesen a boltok polcairól, csak átalakul, és mostantól Ben's Original néven lesz elérhető – derül ki a Telex cikkéből. Az új névvel ellátott csomagolások januártól lesznek elérhetőek Magyarországon.

Ben bácsi hamarosan eltűnik a boltok polcairól (kép: Justin Sullivan/ Getty Images)

Hogy miért is volt szükség a névváltoztatásra?

Az egész a rendőri intézkedések közben meggyilkolt amerikai George Floyd halálához vezethető vissza, ekkor indult el ugyanis a Black Lives Matter (BLM) mozgalom, mely tüntetéseivel elérte, hogy közterületeket, intézményeket nevezzenek át az egyenlőség jegyében, valamint hogy a köztudatban ne legyenek piedesztálra emelve az olyan történelmi személyek, akik hozzájárultak az afroamerikaiak és más népcsoportok elnyomásához.

Ekkor, vagyis 2019-ben jelentette be a Mars nevű amerikai élelmiszergyártó cég, hogy átnevezi, márkalogójáról pedig leveszi az afroamerikai Ben bácsit, vagyis Uncle Bent.

Bár a márka egy amerikai rizstermesztőről kapta a nevét, a mai kontextusban Ben bácsi megjelenése (fehér ing és csokornyakkendő) a rabszolgatartó déli államok múltját idézi - a cég pedig, megelőzvén a támadásokat - a márka továbbfejlesztésére hivatkozva világszerte elkezdte lecserélni a mosolygó férfi arcképével és nevével fémjelzett ikonikus megjelenést.

Ezután már csak a narancssárga szín és a kék betűtípus emlékeztet majd minket arra, hogy jól ismerjük már ezt a márkát. Amerikában egyébként nemcsak az Uncle Ben's, de a Pepsi egyik terméke, az Aunt Jemima (Jemima néni) nevű szirup külseje is teljesen megváltozott.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

Így készül az egyszerű, mégis különleges zöld olajbogyós tészta, ami...

Akad két olyan kedvelt alapanyag a konyhádban, amelyek önmagukban is fantasztikus ízvilágúak, ám párosításukból egy egészen ínycsiklandozó tésztaszósz születhet. Bizony a fokhagymára és a zöld olajbogyóra gondolunk. Az ő különleges duójuk segítségével te is gyorsan és egyszerűen készíthetsz otthon egy olyan ellenállhatatlan tésztás ételt, amely még a legfelkapottabb éttermek fogásaival is vetekszik.

Nosalty

További cikkek