Maradj aktív – egész nap!

Legyünk aktívak egész nap! – halljuk gyakran a jó tanácsot. Most edző-szakértőnk segít abban, hogy miként is tudjuk ezt megvalósítani a mindennapjainkban.

Gyakran halljuk, hogy egészségünk vagy éppen kilóink csökkentése érdekében növelni kell a napi aktivitásunkat, de kevés konkrét ötletet kapunk ahhoz, hogyan is tegyük ezt a hétköznapokban: otthon, az utcán, a munkahelyen. Pedig ha valóban aktívvá válunk, akár több száz kalóriát is elégethetünk naponta! Ez ugyan nem helyettesíti a rendszeres edzést, de ha megfelelő étkezéssel társul, biztosan pozitív hatással lehet az alakunkra és a közérzetünkre.

Mit tehetsz magadért otthon?

 1. Viccesen szoktuk mondani: „Negyven felett naponta háromszor vigyük le a kutyát sétálni. Ha van kutyánk, ha nincs." Nagy túlsúllyal egyébként is a tempós gyaloglás az egyik legjobb mozgásforma az első időkben: teljesen edzetleneknek a reggel és esti félórás séta önmagában is elegendő lehet. De ne vessük meg a gyaloglást akkor sem, ha edzettek vagyunk: még átlagos testsúllyal is felhasználhatunk akár 300 kalóriát is egy egyórás gyaloglással, amivel az ebédünk felét már le is dolgoztuk.
 2. Szervezzük be a családot! A közös program legyen mindig aktív, és lehetőleg töltsük a szabadban: induljunk el gyalog a kiszemelt gyerekprogramra, szervezzünk félnapos könnyű bringatúrát a környékre, vagy menjünk kirándulni.
 3. Végezzük a házimunkát edzésként! Gondoljuk át a feladatainkat abból a szempontból, hogy mi melyik testrészt mozgatja át, és osszuk be tízpercekre ezeket a munkákat, majd váltogassuk. Vagyis például: tíz perc ablakmosás (vállak, felsőtest izmai), tíz perc felmosás (törzsizomzat), tíz perc pakolászás (teljes test). A monoton mosogatást vádlizással, vagy láblendítésekkel tehetjük izgalmasabbá, ezzel ráadásul az alsótest izmait is erősítjük, és nem terheljük annyira a derekunkat, mint az állással. Szóljon a zene, és figyeljük, mikor melyik izmaink dolgoznak. Sokkal élvezetesebb lesz a házimunka, azt megígérhetem.
 4. Az ülőmunka és az otthoni kanapézás hasonlóan káros lehet az egészségünkre, mint a dohányzás. Rontja a keringésünket, rendkívül kártékony a gerincünkre, hosszú távon az izomzat legyengüléséhez és hízáshoz vezet. Ne cövekeljünk le a tévé előtt! Legalább félóránként álljunk fel, és sétáljunk kicsit, vagy menjünk ki vizet inni.
 5. Ha van otthoni kardiógépünk, használjuk! Tévénézés közben nyugodtan lehet szobabiciklizni, így szinte észrevétlenül használhatunk fel több száz kalóriát, ráadásul az ülés ártalmait is megússzuk.
 6. Ha van kertünk, hétvégi telkünk, vagy akár csak egy kis zöld a ház előtt, vessük bele magunkat tavasszal a kerti munkákba! Csak arra figyeljünk, hogy bizony egy jó kis nyújtás a kerti munkák után épp annyira szükséges, mint egy kiadós edzést követően, mert másnap könnyen ébredhetünk komoly izomlázzal.

Olvasd el!

A tuti zsírégetés titkai

Mit tehetsz magadért a munkahelyeden?

 1. Ha a munkahely 8-10 kilométer távolságra van, és autóval járunk, azzal naponta 6-800 forintnyi benzint égetünk el, szennyezzük a környezetet, és fokozzuk a stresszt az életünkben. Ha ehelyett a bringázást választjuk, aktívan indíthatjuk a napot, van lehetőségünk átgondolni a napi programot, és nem mellesleg 6-800 kalóriát, és nem forintot használunk fel.
 2. Álljunk fel minden órában az íróasztal mellől! Ha hajlamosak lennénk túlságosan elmerülni a munkában, figyelmeztessen a telefonunk óránként arra, hogy meg kellene mozdulni. Elég ha felállunk, sétálunk egy kicsit, átmozgatjuk a felsőtestet, végzünk néhány nyak és vállkörzést.
 3. Tudatosan figyeljünk arra is, hogy az asztalnál egyenes háttal, leengedett vállakkal üljünk. Ha tehetjük, óriáslabdán üljünk inkább, ne irodai széken.
 4. Ha csörög a mobil, álljunk fel, és sétáljunk telefonálás közben.
 5. Kerüljük el a liftet, használjuk a lépcsőt.
 6. A rövidebb megbeszéléseket ne a büfében ülve, hanem a kávénkkal sétálva bonyolítsuk le.
 7. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy hosszabb ebédidőnk van, étkezés után menjünk egy-két kört az épület körül. Ezzel enyhíthető az ebéd utáni „kajakóma" is, sokkal inkább, mint a kávéval.

Mivel motiválhatod magad?

Az egyik legjobb találmánynak az aktivitásmérőket tartom. Amellett, hogy néhány pulzusmérő órába már beépítették ezt a funkciót, számos fittnessz karperec is kapható, amely százalékosan jelzi, mennyire voltunk aktívak a nap folyamán, és ha nem eléggé, akkor mozgásra ösztönöznek. Nekem volt olyan, hogy azért indultam el este kilenckor futni, mert az órám azt mondta. De ezek a funkciók okostelefonos alkalmazásokkal is elérhetőek, így ha meg is feledkeznénk a mozgásról, a telefon emlékeztetni fog bennünket, hogy ideje felállni kicsit.

Címlapról ajánljuk

További cikkek