Sokan nem szeretünk belsőszerveket fogyasztani, és kerüljük a vesét, zúzát, szívet és társaikat. A máj viszont többnyire kivétel. Vagy ha mégsem, majd mostantól az lesz!
Ne a régi menzás resztelt- és rántott májra gondoljunk - amik már-már ehetetlenül rágósak voltak, hiszen legtöbbször túlsütötték, és nem a megfelelő időben sózták őket. Ha jól van elkészítve, nem lehet ellene kifogás!
A májat nemcsak azért szeretjük, és nem kizárólag azért érdemes fogyasztani, mert ízletes és olcsó – persze most nem a kacsa- és libamájról beszélünk – , hanem mert könnyű elkészíteni.
A máj kiváló fehérje- és vasforrás, gazdag A-, B-vitaminokban (a borjúmáj pl. vezet a B12-vitamintartalom tekintetében), ugyanakkor jelentős koleszterintartalma miatt egyes betegségekhez kapcsolódó étrendekben korlátozottan fogyasztható.
De a számok helyett jöjjenek most inkább az ínycsiklandó receptek!
A csirkemáj amellett, hogy olcsó, nagyon finom, és számtalan remek fogás készülhet belőle. Ha nemcsak egyszerűen a levesbe főzzük, készíthetünk belőle májgaluskát, vagy ehetjük pástétomként, de rizottóban, baconbe tekerve, vagy csak hirtelen sütve egy kevés zöldfűszerrel is megállja a helyét.
A pulykamájjal is hasonló a helyzet, vagyis amellett, hogy olcsó, sok mindenbe tehetjük, például lecsóba vagy zöldséges ételekbe, és ahogyan a csirkemájnál már említettük, ebből is remek pástétomot készíthetünk.
A liba- és a kacsamáj esetében is borsos árról beszélhetünk, de az élmény kárpótol bennünket. Ha nem is a szürke hétköznapokra, de ünnepnapokra néhanapján érdemes beszerezni. Készítsünk belőle terrine-t, vagy szeleteljük fel és süssük meg serpenyőben. Ha még izgalmasabb fogásra vágynánk, pácoljuk tokaji aszúba, pároljuk, majd süssük meg.
A sertésmáj felhasználásánál nagyon fontos, hogy hártyázzuk le, és vágjuk ki az ereit. Ezután készülhet belőle resztelt máj, de rántva is kitűnő. Párolhatjuk, süthetjük, és ahogyan az előbbiekből is, készíthetünk belőle kitűnő pástétomot.
Marha- és borjúmáj
A marha mája nagyon olcsó, mégis ritkábban kerül a tányérra. Ez főként azért lehet, mert jellegzetesen erős illattal és ízzel rendelkezik. Jó tudni, hogy ez hamar orvosolható, ha felhasználás előtt egy órával tejbe áztatjuk.
Megsüthetjük egyben, hagymával és szalonnával, kiránthatjuk, sőt, pörkölt is készülhet belőle. Ezek mellett kiváló fasírt, májgombócleves illetve májkrém alapjául szolgálhat.
A fiatal szarvasmarha borját három hónapos koráig vágják. Húsa jóval halványabb, mint a marháé, de felhasználásában nem különbözik tőle. Beszerzése viszont nem egyszerű feladat.
Nyúl
Itthon a nyúl nem olcsó mulatság, és beszerzése sem egyszerű - így ritkán is fogyasztjuk. Itthon a mája az egyik legkedveltebb része. Íze markáns, ezért érdemes felhasználás előtt ezt is tejbe - és nem is akármilyenbe, fokhagymás tejbe - áztatni, aztán mehet a levesbe, rizottóba, lecsóba, tejszínes ragukba. Süthetjük, párolhatjuk, és adhatunk mellé gyümölcsös köreteket is, mert nagyon jól harmonizálnak karakteres ízével.
A máj nagyon értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag belsőség, koleszterintartalma miatt azonban csak heti egyszeri fogyasztása javasolt!
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
Amikor bekapcsol a fűtés, a lakás levegője szinte észrevétlenül kiszárad. A párásító segít, de csak akkor, ha jó helyre teszed. Otthon Tippünk megmutatja, hol van igazán értelme.
Lehet variálni a receptúrát, kipróbálni más nemzetek lencsés ételeit, esetleg vörös lencsére váltani, mi azonban most a magyaros, barna lencséből készült főzeléknél maradunk, és megmutatjuk, mi az az alapanyag és az a pár egyszerű tipp, melyek nélkül nem lesz az igazi a lencsefőzelékünk.
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...