Májas érvek

Sokan nem szeretünk belsőszerveket fogyasztani, és kerüljük a vesét, zúzát, szívet és társaikat. A máj viszont többnyire kivétel. Vagy ha mégsem, majd mostantól az lesz! 

Fűszeres csirkemáj recept

Ne a régi menzás resztelt- és rántott májra gondoljunk - amik már-már ehetetlenül rágósak voltak, hiszen legtöbbször túlsütötték, és nem a megfelelő időben sózták őket. Ha jól van elkészítve, nem lehet ellene kifogás!

A májat nemcsak azért szeretjük, és nem kizárólag azért érdemes fogyasztani, mert ízletes és olcsó – persze most nem a kacsa- és libamájról beszélünk – , hanem mert könnyű elkészíteni.

A máj kiváló fehérje- és vasforrás, gazdag A-, B-vitaminokban (a borjúmáj pl. vezet a B12-vitamintartalom tekintetében), ugyanakkor jelentős koleszterintartalma miatt egyes betegségekhez kapcsolódó étrendekben korlátozottan fogyasztható.

De a számok helyett jöjjenek most inkább az ínycsiklandó receptek!

Csirkemájparfé recept

Szárnyasmáj

A csirkemáj amellett, hogy olcsó, nagyon finom, és számtalan remek fogás készülhet belőle. Ha nemcsak egyszerűen a levesbe főzzük, készíthetünk belőle májgaluskát, vagy ehetjük pástétomként, de rizottóban, baconbe tekerve, vagy csak hirtelen sütve egy kevés zöldfűszerrel is megállja a helyét.
A pulykamájjal is hasonló a helyzet, vagyis amellett, hogy olcsó, sok mindenbe tehetjük, például lecsóba vagy zöldséges ételekbe, és ahogyan a csirkemájnál már említettük, ebből is remek pástétomot készíthetünk.
A liba- és a kacsamáj esetében is borsos árról beszélhetünk, de az élmény kárpótol bennünket. Ha nem is a szürke hétköznapokra, de ünnepnapokra néhanapján érdemes beszerezni. Készítsünk belőle terrine-t, vagy szeleteljük fel és süssük meg serpenyőben. Ha még izgalmasabb fogásra vágynánk, pácoljuk tokaji aszúba, pároljuk, majd süssük meg.
Tokajis libamáj recept
Sertésmáj
A sertésmáj felhasználásánál nagyon fontos, hogy hártyázzuk le, és vágjuk ki az ereit. Ezután készülhet belőle resztelt máj, de rántva is kitűnő. Párolhatjuk, süthetjük, és ahogyan az előbbiekből is, készíthetünk belőle kitűnő pástétomot.

Marha- és borjúmáj

A marha mája nagyon olcsó, mégis ritkábban kerül a tányérra. Ez főként azért lehet, mert jellegzetesen erős illattal és ízzel rendelkezik. Jó tudni, hogy ez hamar orvosolható, ha felhasználás előtt egy órával tejbe áztatjuk.
Megsüthetjük egyben, hagymával és szalonnával, kiránthatjuk, sőt, pörkölt is készülhet belőle. Ezek mellett kiváló fasírt, májgombócleves illetve májkrém alapjául szolgálhat.
Resztelt borjúmáj vörösborral recept
A fiatal szarvasmarha borját három hónapos koráig vágják. Húsa jóval halványabb, mint a marháé, de felhasználásában nem különbözik tőle. Beszerzése viszont nem egyszerű feladat.

Nyúl

Itthon a nyúl nem olcsó mulatság, és beszerzése sem egyszerű - így ritkán is fogyasztjuk. Itthon a mája az egyik legkedveltebb része. Íze markáns, ezért érdemes felhasználás előtt ezt is tejbe - és nem is akármilyenbe, fokhagymás tejbe - áztatni, aztán mehet a levesbe, rizottóba, lecsóba, tejszínes ragukba. Süthetjük, párolhatjuk, és adhatunk mellé gyümölcsös köreteket is, mert nagyon jól harmonizálnak karakteres ízével.
A máj nagyon értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag belsőség, koleszterintartalma miatt azonban csak heti egyszeri fogyasztása javasolt!
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek