Könyv, a NoSalty nagyijától

Ákombákom betűkkel írt, néhány sornyi szöveg lóg bekeretezve szobám falán: „Édes nagyikámnak virágot csokorba azért a so jójé mit értem tet azóta".

Az idézethez talán tolmácsra lenne szükségünk. Nekünk! De egy igazi nagyinak nem. Az a szimbiózis, amelyben a nagyikák és unokáik élnek, amelyben félszavakból is megértik egymást, nincs szükségük ilyesmire. Egy különleges burok az övék. Egy irigylésre méltó kapcsolat ez, ami legtöbbünknek megadatik – vagy unokaként vagy már nagymamaként. Legideálisabb helyzetben persze mindkét esetben, édes, kedves emlékeket hagyva maga után.

Jól tudja ezt a Nagyszülők és unokák című könyv szerzője is, Veres Mária, aki, azt hiszem, nem haragszik meg, ha azt mondjuk, egy picit a mi nagyink is. Sőt talán a könyv elolvasása után mindenki egy kicsit sajátjának érezheti majd. Erre azonban térjünk vissza később!

Gondolatok

A bevezetőben idézett mondatról még néhány gondolat: „A helyesírás hagy némi kívánnivalót maga után, de egy ötévestől ugyancsak szép teljesítmény. Sokszor rápillantottam ennek a könyvnek az írása közben, mint ahogy eszembe jutott megannyi, mindkét unokámhoz fűződő – csak nekünk sokat mondó és sokat jelentő – pillanat, összekacsintás, séta, játék, esti mese, beszélgetés: a mi, együtt kialakított, közösen megélt életdarabkáink.

Minden nagyszülőnek van ezernyi, erőt adó pillanata, amely unokájához köti. Beletartoznak ebbe a különleges, egyedi, de a hétköznapi élmények is, melyekből építgetik, formálják kapcsolatukat. Akik megtapasztalhatták, tudják, az egyik legszebb változás a nagyszülővé válás – minden nehézségével és kihívásával együtt.

Életünknek erről a szakaszáról, az unokavárásra való ráhangolódásról, félelmeinkről és örömeinkről szeretnénk átfogó képet mutatni az olvasóknak. A nagymamák és nagypapák megszületésétől kezdve, az unokákkal együtt töltött mindennapokon és a családi szerepek újraértelmezésének nehézségein át, egészen az unokázás gyakorlatáig – a közös játékok és a közösen elkészíthető finomságokig – sok-sok minden helyet kapott e kötetben. Nem titkolt célunk, hogy személyes történetekkel és praktikus tanácsokkal segítsük leendő vagy gyakorló nagymama- és nagypapatársainkat."

A könyv gyerekeknek, felnőtteknek, örök gyerek felnőtteknek is szól, és egy kis időutazásra csábít, nosztalgikus képeket előhozva a legbensőnkből. Mi szerettük ezt a könyvet, bár be kell vallanunk, elfogultak vagyunk, hiszen régóta dolgozunk együtt Mari nagyival. Sokszor mesél nekünk érdekes történeteket, ad tanácsokat, és tanít. De nem lekezelően, nem ítélkezve, csak mint egy igazi, jóságos nagyi – pont, amilyenről mindenki álmodik.

A könyvben olvashattok egyébként számtalan receptet is - olyan igazi, nekünk való finom ételeket, amelyeket a NoSalty oldalán is megtaláltok. Ha pedig el is készítitek őket, tényleg egy igazi kis kóstolót kaptok a könyvből, amit ezek után már falni fogtok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek