Megfogadtam, hogy idén már nem készítek cukkinit - szinte utánad vagdossák a piacon, ráadásul szeretem is, és valószínűleg ez az oka annak, hogy idén minden héten legalább egyszer, de néha kétszer is készítek valamit cukkiniből: levest, egytálételt vagy éppen salátát. Szóval úgy döntöttem, ebből ennyi elég most egy darabig. Aztán a hét elején a Saveur magazint böngészve szembe jött Frida Kahlo cukkinisalátája. Ezt a receptet már huszonötször néztem ki magamnak, van is egy szakácskönyv a polcomon, amiben benne van, de mindig szezonon kívül jut eszembe. Nem ez az egyetlen recept, amivel így jártam - a rövid szezonú zöldséges receptjeimmel általában ez történik. Most már tényleg azt fogom csinálni, hogy beírom a naptárba: áfonyaszezon indul, süsd meg a finn pitét!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/fL/jF/Kz8KjlfLqJV5GWnjNLKbdfs7cgkfNK1pKgw13fVH.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=5229f507f20377ff10e4d6ac0281b7b4)
Na lényeg az, hogy majdnem megint lemaradtam erről a cukkinisalátáról, pedig akkor is elkészíteném, ha nyers halfejjel vagy póklábbal készülne, csupán a Frida iránti örökké tartó őrült nagy tiszteletből. Egyébként, nem tudom emlékeztek-e rá, hoztam már nektek tőle egy kekszreceptetkarácsony táján. Azt is nagyon szerettem, és most ebben sem csalódtam. A mexikói festőnő egyébként híres szakács volt - mindegy, hogy a random beeső művészeknek, forradalmároknak vagy baloldali értelmiségnek kellett valamit összedobni vagy órákig készülődni, és több fogásos vacsorát felszolgálni a vendégeik számára, általában maga készített mindent. A tradicionális mexikói recepteket vette alapul, de utazgatásaik során számos amerikai és európai recepttel is gazdagította tárházát.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Uq/Pu/IP0ZD1cVA4aSduco1HWCJyfPvyXfMO1di76dsDfJ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=88471bd3cd0139aa06e6720d17a1f592)
Gyönyörű konyhájában, ahol pár éve volt szerencsém járni, annyi mindent főzött, hogy még egy szakácskönyvet is kiadtak 1994-ben Frida's Fiestas, vagyis Frida ünnepei címmel, ami egytől egyig az ő receptjeit rejti. Ha volna két életem (vagy inkább több), már azért is elköltöznék Mexikóba, hogy ezt a kötetet végigfőzzem. A valódi, régi és modernebb mexikói recepteket tartalmazó könyvet azonban sajnos már akkor is nehezen tudtam volna lefőzni, mikor San Francisco-ban éltem, pedig ott azért jóval könnyebb volt szárított poblano chilit beszereznem, mint itt a Nagycsarnokban.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Pd/rX/Qg2vFpM0KseYLjlMlTWBNfPqvmWmmhOQc0AF5Kir.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=7909a85ffc7445ce2be36755aa5f7aa6)
Azt nagyon bánom, hogy nem vettem meg - ha főzni nem is tudok belőle, akkor is jól mutatott volna a többiek között a polcon. Úgyhogy ha valaki meg akar lepni karácsonyra... Addig is hoztam nektek egy olyan salátát, amit itthon is el lehet készíteni - kicsit csaltam csak, az itthon beszerezhetetlen queso anejo helyett parmezánt tettem rá, de emiatt csak nem haragudna meg rám a csaj, elvégre egész életében fütyült a szabályokra.