Az étterem, mely feltette Szarvast az ország gasztrotérképére

Ha eddig csak az arborétumáról ismerted Szarvast, itt az ideje, hogy másért is felfigyelj rá, hiszen gasztronómiai szempontból is felkerült a térképre, méghozzá az Újváros Bisztrónak köszönhetően. Személyesen is leteszteltünk.

Szarvas igazán kedves a szívemnek, hiszen gyerekkoromban sokat jártunk ide nyaralni. 13 évig azonban valamiért mellőztük, mint úti cél, most azonban a családommal úgy döntöttünk, újra lelátogatunk egy hosszú hétvégére. Emlékszem, a szüleim gyakran viccelődtek vele, hogy Szarvason nem lehet jókat enni, mert nem igazán van említésre érdemes étterem a városban. Az évek során viszont rengeteget fejlődött a település, tavaly pedig egy olyan luxusétterem nyílt a Körös partján, mely nemcsak külleme és inspiráló története miatt vívta ki az elismerésemet, de a fantasztikus ételek, különleges kávék és mennyei koktélok miatt is.

Csodás kilátás nyílik az étteremből a holtágra / Fotó: Újváros Bisztró

Csodás történet

Az Újváros bisztró a régi Ciprus vendéglő helyén nyílt. Az étterem egy irodaház alsó szintjén található, és a legmodernebb technológiával szerelték fel. Ez kissé ijesztőnek tűnhet első hallásra, azonban igazán barátságos az egész étterem, így mindenki igazán jól érezheti magát, egészen a kisgyerekektől kezdve, az idősebb korosztályig.

Különösen hívogatóvá teszi az éttermet, hogy a teraszról Szarvas legszebb kilátása nyílik a Holt Körösből kiemelkedő, 2000-ben felavatott 15 méter magas Szent Korona emlékműre, illetve hogy a mocsár ciprusfákra is rálátunk.

Látogatásunk során volt szerencsénk beszélgetni a tulajdonossal, Szin Csabával is, aki hatalmas lelkesedéssel mesélt Szarvas történelméről, az épületről és az étteremről. A különleges limonádék, jeges teák, koktélok és kávék válogatása közben megtudtuk, hogy az utóbbit a tulajdonosok maguk állították össze, tehát nekik köszönhetjük, hogy ilyen exkluzív és izgalmas a kávékínálat. El kell áruljam, hogy remek munkát végeztek, ugyanis tényleg mennyei a kávéjuk.

Roston sült kacsamell, kakukkfüves sült csicsóka, áfonya / Fotó: Liptai Lilla

A koktél kínálatuk is nagyon egyedi. A különleges italokat még vonzóbbá teszi, hogy remek nevet kaptak a koktélok, és mindegyikhez tartozik egy ötletes kis leírás is, így még exkluzívabb az élmény.

Egy ebéd a holtág partján

Bár már az italok is lenyűgöztek, mégis az ételekre voltam igazán kíváncsi, már csak azért is, mert a konyhát a Costest megjárt Piltz Zoltán vezeti, a kreatív séf pedig az országos hírű Várvízi Péter, akit legutóbb az Onyx igazolt le kutatóséfként.

Hálát adtam az égnek, hogy a családommal mentem, hiszen így rengeteg fogást meg tudtam kóstolni. Kezdésnek egy zöldséges gyozát kértünk ki előételnek. A kis batyuk mellé egy mennyei körtés kimchi is a tányérra került, mely tökéletesen kiegészítette a fogást, a gyömbéres karfiolkrémnek pedig remek az állaga.

Grillezett polip és tintahal / Fotó: Muka Péter Dániel

A főételeknél mindenki arra törekedett, hogy minél különlegesebb ételt válasszon, kivéve engem, aki egy marhaburgerre szavazott. Ezen kívül az asztalunkra került még konfitált sertéstarja, grillezett polip és tintahal, továbbá roston kacsamell is.

Bár mindegyik fogás hibátlan volt, és rendkívül impozáns látványt nyújtott, engem a hamburger varázsolt el teljesen a maga egyszerűségével. Felüdítő volt, hogy csak azért, mert egy luxusétteremről van szó, nem gondolták túl a fogást, és pont ettől lett igazán tökéletes. A hamburgerpogácsa omlós és szaftos, a buci kívül ropog, belül puha, a szósz pedig selymes.

Persze szeretném megemlíteni a polipot is, melyet kissé félve rendeltünk ki, hiszen nagyon gyakran rágós és íztelen, sokszor még Horvátországban is, itt azonban erről szó sem volt.

Marhaburger, édesburgonya chips, coleslaw / Fotó: Muka Péter Dániel

Szin Csaba elárulta, hogy különös gondot fordítanak az alapanyagok kiválasztására, és igyekeznek mindent 50 kilométeres körzeten belül beszerezni. Ezen kívül minden ételt, ami felkerül az étlapra, maga is végigkóstol, és közösen kreálják meg a legvégső verziót. Mint elmondta, számukra nemcsak az a fontos, hogy a vendégeik jót egyenek, hanem az is, hogy minden étel nagyon egészséges legyen.

Természetesen ezek után a desszertnek sem tudtunk ellenállni. Csaba ajánlására kipróbáltuk a kókusztejes tejberizst, illetve választottunk még egy gesztenyés, fekete ribizlis süteményt is. Mind a kettő feltette az i-re a pontot, hiszen tökéletes befejezése volt az ebédünknek.

Kókuszos tejberizs, madagaszkári vanília, kumquat, mangófagylalt / Fotó: Muka Péter Dániel

Ebbe az étteremben mindenképpen érdemes ellátogatni, már csak azért is, mert ár/érték arányban párját ritkítja. A főételek többnyire 4-6 ezer forintba kerülnek, mely kimondottan kedvezőnek mondható az étterem színvonalát tekintve. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem rajonganak a fine diningért, hiszen a hely atmoszférája sokkal oldottabb, mint más, hasonló színvonalú éttermeké. Ehhez minden bizonnyal a személyzet hozzáállása is hozzájárul, akik elképesztően kedvesek és segítőkészek.

Az Újváros Bisztró megéri a figyelmet, és biztos vagyok benne, hogy elindítja a várost a gasztrofejlődés útján.


Ezek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!