Egy tiszta év

A legtöbben nem tartjuk újévi fogadalmainkat - nem így Megan Kimble, aki egy teljes évig nem evett feldolgozott élelmiszert. A vele készült interjúban erről mesél nekünk.

Nagyvárosban élve különösen nehéz "tiszta" élelmiszerhez jutni. A feldolgozott ételek elkerülése még egy átlag nagyvárosban is kihívás, nemhogy New Yorkban. Itt élt 2012-ben az a 26 éves író, aki egy egész éven át kerülte a feldolgozott élelmiszert. Persze már az is jó kérdés, mi számít feldolgozottnak, hiszen a valós definíció szerint ebbe a kategóriába tartozik minden, amit nem a termesztési helyhez közel adnak el, és ami nem úgy kerül a kosaradba, ahogy azt a természet megteremtette - így az amúgy teljesen elfogadható fagyasztott zöldborsó, vagy a kicsit kevésbé környezetbarát dobozos spenót is feldolgozottnak minősül. Természetesen azért jókora különbség van a fagyasztott borsó és a löncshús, vagy például a tejet soha nem látott sajtok között. Kimble az egy évig tartó kihíváshoz megalkotta a saját definícióját, mely szerint ehet mindent, amit otthon is meg tudna termelni, vagy elő tudna állítani.

Elmondása szerint azért kezdett bele ebbe a kihívásba, mert túl sokszor szembesült azzal, hogy a mai étkezési szokásaink mennyire rombolják a bolygót, mennyire nem környezetbarát az, ahogy a mai modern ember táplálkozik. Olvasva Michel Polland Food Rules (magyarul Életadó ételeink címen jelent meg) és úgy döntött, megpróbál valamit tenni. A családja és a barátai támogatták, mégis sok ismerős úgy állt hozzá, hogy minden étel feldolgozott, úgyhogy az egész kihívás hülyeség. Ez segített neki abban, hogy még jobban definiálja az egy év szabályait, hiszen lehet, hogy minden étel feldolgozott, de van különbség a főtt zöldség és egy zacskó chips között.

Az egy év alatt a legnagyobb kihívás természetesen az otthonon kívüli étkezés volt - nehéz egy pizzériában rendelni, ha az ember nem szeretne semmi feldolgozottat fogyasztani. Bevallotta, hogy egyszer csalt is - egy randin a kiszemelt rendelt neki, ő pedig végül elfogyasztotta a fehér rizst. Később kiderült, hogy az asztal túloldalán ülő úr nem hisz a globális felmelegedésben, így románc nem lett a vacsorából.

Az egy év elteltével az első dolog, amit evett, egy hot dog és egy diétás kóla volt. Mint mondja, a kóla hatalmas csalódás volt, semmi mást nem érzett belőle, mint a mesterséges ízt. Ugyanígy járt azokkal a dolgokkal, amiket korábban szeretett - a chips-szel, a csomagolt kekszekkel, az ipari snackekkel. Rászokott azonban arra, hogy minden megvásárolt terméknek elolvassa a címkéjét. Korábban nem gondolta volna, hogy tulajdonképpen mindenbe tesznek cukrot - a mustárba, a felvágottba, de még egy szimpla paradicsomszószba is.

Az egész éves kihívás egyik legnagyobb meglepetése számára az volt, hogy bár kevesebbet evett, mint korábban, minden étkezés után jóllakottnak érezte magát, és az érzés nem múlt el 1-2 órával később sem. Mint mondja, korábban állandóan diétázott - az egy év alatt azonban szépen beállt a súlya, és a jojóeffektust most már csak hírből ismeri.

Most, hogy az egy évnek vége, már eszik feldolgozott élelmiszert - de csak heti 1-2 alkalommal. Ezeket arra tartogatja, amikor barátokkal étterembe megy - mégis csak kényelmesebb így. Aki hozzá hasonló életmódváltásra törekszik, annak azt javasolja, kezdje a címkeolvasással. A következő lépés, hogy egyre több olyan ételt vegyünk, amin nincs alapanyaglista - zöldségek, gyümölcsök, magok. Még akkor is, ha valaki nem egy igazán nagy szakács, egyszerű ételeket össze tud dobni ezekből a "tiszta" alapanyagokból is. Aki pedig maga főz, sokkal inkább kontrollálni tudja, hogy mit juttat a szervezetébe, és mint nem enged be.

via Huffington Post

Hozzászólások

Artemisz

Jó a kérdés, hogy mi számít feldolgozottnak. A rizs megf?zése nem min?sül feldolgozásnak, miután a rizst természetes állapotában nem tudjuk elfogyasztani. Persze, ha hozzáadunk sót, ételízesít?t, az már igen... Natúr, f?tt riszt bátran ehetett volna az írón? (is). A rizs els?rend? ch forrás és minden tévhittel (dietetikusok útmutatásával...) ellentétben nem hizlal. Az ázsiaiak rizsen élnek, mégis elfújja ?ket a szél... Azaz, pont ezért... Nagyon helyén való a tisztán étkezés, az id?nkénti b?nözés viszont hülyeség, mert a szemétkaja drog, tehát csak fenntartjuk vele a függ?séget, ergo, nagyon könny? visszaesni...

KiQsz

A fehér rizs nem számít értékes tápláléknak, a barna, hántolatlan annál inkább. A feldolgozott élelmiszer kategóriába pedig általában az el?f?zött, félkész, tartósított, el?re f?szerezett ételek (tasakos leves, fagyasztott lasagna, tészta szószok, süti porok, chips, cukros üdít?, édesség stb) számítanak, de ide sorolhatók a fagyasztott, vákuum- vagy véd?gázas termékek is ha szigorúak vagyunk.

witch

A leggjobb pelda arra, hogy mennyire oda kell figyelni a vasarlasnal az az, hogy ma reggel vettem ketto darab "kaliforniai" paprikat es csak itthon vettem eszre, hogy Hollandiabol hoztak. Pedig Cali sokkal kozelebb van hozzank es almomban nem gondoltam volna, hogy nem onnan valo.

terranova56

Szia! Az írásodhoz kapcsolódva: Vettem fél kg csibemájat 200 ft-ért és én is csak otthon olvastam el a címkét, "szármarási hely: Argentína" 10000 km-t utaztatják és 30%-al olcsóbb mint a hazai. Egyébként a cikk arról nem szól, hogy mit evett a delikvens, ezért ez nekem egy kicsit gyanús. Az ásványvíz vajon feldolgozott? üdv.:Ticcsi

witch

Szia! Hat ez az, hogy tudjak olcsobban adni azt, ami bejarta a fel vilagot? Ami a szomszed tanyarol jon nemcsak dragabb, de eretlenebb is. Pedig nem kell hetekig utazzon, megis leszedik savanyun. Peldaul fekete afonyat vettem nem egyszer michiganit es meg nem volt jo, de amit Chile-bol hoznak, az mindig mez edes. Szerintem a cikk azert nem irja, hogy mit evett, mert nem magyar koszton volt. Az asvanyviz jo kerdes, mert nem hiszem, hogy van annyi termeszetes lelohely, amivel a vilagon az osszes boltot igy tele tudjak tomni. :o) udv:witch

Ancsocska

Jó cikk, de azért érdekelnének részletek, mit hogy oldott meg, milyen ételeket evett.

lina.hb

Azért ne felejtsük el, hogy Magyarországon MÉG f?znek a n?k! Ha pedig nincs otthon kóla és nasi, és konzerv étel a gyerek nem tudja kivenni a szekrényb?l. Nagyjából ilyen egyszer? ez, ha nem misztifikáljuk túl a végletekig.

Címlapról ajánljuk

További cikkek