Tényleg ennyi cukrot eszünk?

Csokiszelet, üdítők, ketchup és salátaöntet - mind-mind tele cukorral. Nézd meg, melyik mellett mekkora kockacukor-piramis áll!

Ámuldozás, fejcsóválás, "hűházás" a tipikus reakció azokra a képgyűjteményekre, amelyek kockacukor-piramisok formájában megmutatják, hogy egy-egy alapanyagban, élelmiszeripari termékben, ételben mennyi cukor van.

1 db kis dobozos (330 ml) kóla = 37 g cukor

A Sugarstacks oldal számos termék cukortartalmát mutatja be cukorpiramisokkal illusztrálva - igaz, elsősorban amerikai termékeket, de érdemes átlapozni (a lap közepén ill. alján találhatóak a különböző kategóriák) az oldalaikat, hiszen akad köztük hazánkban is kapható vagy ahhoz hasonló termék.

1 db mogyorós csokiszelet (50 g) = 25 g cukor

Ez a képi információ szerintem alapvetően arra alkalmas, hogy elgondolkozzunk a cukor szerepén az étrendünkben. Ugyanakkor csalóka is, hiszen (ahogy sok minden más a táplálkozástudományban sem), azért a cukorkérdés sem ilyen fekete és fehér.

1 db közepes őszibarack = 11,5 g cukor

Hogyan értelmezhetjük helyesen ezt a típusú információt?

  1. Először is, szerintem abban semmi meglepő nincs, hogy egy csokoládészeletben, egy fagylaltban sok cukor van. Ezeket azért fogyasztjuk, mert cukrosak, édesek. Ezeknél a termékeknél én nem érzem úgy, hogy az élelmiszeripar áldozata lennék, ezért ezek inkább szenzációtípusú képek, bár persze azért hasznos szembesülni a cukor mennyiségével is.
  2. Ami miatt szerintem fontosak ezek a gyűjtemények, azok tipikusan pl. a mostanában nálunk is divatos amerikai kávézók nagy kávéi, a kekszek, a gyümölcslevek, az üdítők, a zsírszegény termékek, a fűszeres mártások, salátaöntetek - szóval összességében a félkész-, késztermékek. Tipikusan ezek azok az élelmiszerek, amelyeknél gyakran nem is gondolunk arra, hogy lehet bennük cukor, vagy hogy valójában mennyi cukor van bennük.
  3. A gyümölcsök, zöldségek cukortartalmával ilyen formában szerintem nem szükséges foglalkozni, hiszen azok természetes eredetű cukrok, az alapanyagok saját részei. Nyilván jó tudni, hogy az őszibarackban van cukor (gyümölcscukor, azaz fruktóz - többek között ezért is szeretjük, finom édes gyümölcs), de semmiképpen nem hasonlítanám össze egy csokoládészelet cukortartalmával, hiszen ez utóbbi kizárólag hozzáadott cukorból fakad. Míg a barack tartalmaz a természetes cukor mellett értékes élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és sok vizet, ami miatt azért alapvetően a kalóriatartalma alacsony marad - , addig ezek egyike sem mondható el egy csokoládészeletről.

Olvastad már?

A Skinny Bitch diéta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!