De mi az a velouté?

Honnan lehet tudni, hogy valaki már nem kezdő a konyhában? Például hogy jól ismeri az alapmártásokat! A Konyhafőnök mai adásában a veloutéval ismerkedhettünk meg!

A francia konyhának több alap, úgynevezett "anyaszósza" van. Hogy ez mit jelent pontosan? Olyan szószokat, amelyekből újabb szószok készíthetőek.Auguste Escoffier, a modern francia konyha nagy reformere a XIX. század elején öt ilyen szószt írt le. A béchamel lisztből, vajból és tejből készül, a velouté ugyanez, csak tej helyett fehér alaplével készül. Az espagnol rántással sűrített barna szósz, a hollandaise egy tojásos-vajas alap, míg a tomate egy paradicsommal készülő anyamártás.

Tibor receptje a mai Konyhafőnökben

A magyar konyha leginkább a bechamelt használja a mindennapokban, talán azért, mert a tejhez könnyebb hozzájutni, mint házi alapléhez. Kétségtelen, hogy a két mártás nagyon hasonlít egymásra, de azok az ételek, amelyek besamel helyett veloutéval készülnek, jóval könnyedebbek. Éppen ezért, olyan fogásokhoz, amelyek "könnyedebb alapanyagokból készülnek, jobb választás a velouté, mint a besamel. Ha halat készítünk, ahogy Tibor is tette a Konyhafőnökben, próbáljuk meg lecserélni a besamelt veloutéra. Mivel a receptben szereplő csirke alaplé tetszőlegesen variálható, nyugodtan lecserélhetjük hal alaplére is - így biztosan egy könnyed, ízben a főételhez leginkább illő mártást fogunk kapni!

A velouté receptjét ittt találod

Így készíts veloutét!

  • 5 dkg vajból és 4 csapott evőkanál lisztből készítsünk világos színű rántást!
  • Lassan, habverővel folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 5 dl langyos fehér alaplevet. Az alaplé készülhet zöldségből, marhából, szárnyasból, vagy akár halból is!
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, majd folyamatosan kevergetve, kis lángon főzve sűrítsük be!
  • A kész szószt felszolgálhatjuk húsok vagy halak mellé, lehet alapja csőben sült ételeknek, de készíthetünk belőle további mártásokat is.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek