Kezdd újra bátran!

Téged is visszavetett a nyár, a szabadság, és elhanyagoltad az edzéseket? Semmi baj, néhány hét alatt újra formába lendülhetsz!

Tikkasztó nyárt hagytunk magunk mögött, az én vendégeim sem voltak olyan lelkesek a negyven fokos kánikulában, mint tavasszal, és bizony sokan vannak, akik egész nyáron alig edzettek.

Te is elbliccelted a sportot? Ne ess kétségbe, adok pár tippet, hogyan lehet könnyedén újrakezdeni.

1. Fokozatosság

Ha jó pár hete vagy akár hónapok óta nem edzettél, akkor nem vághatsz bele ugyanazzal a lendülettel az edzéseidbe, mintha tegnap hagytad volna abba. Érdemes átmozgató edzésekkel indítani: ha eddig futottál, akkor most inkább gyorsgyalogolj, vagy csökkentsd a megszokott tempódat, illetve válassz rövidebb távot. Ha csoportos órákra jártál, akkor nyugodtan menj a kezdő vagy light órákra az első héten, ez egyáltalán nem ciki! Ha pedig konditerembe jártál rendszeresen, akkor az osztott edzésekről átmenetileg térj vissza az átmozgató, teljes testes erősítő edzésekhez.

2. Társaság

Keress edzőtársakat! Nézz utána, milyen klubok, közösségek vannak a környékeden, és csatlakozz hozzájuk! Érdemes olyan helyet és közösségeket keresni, ahol hozzád hasonló fittségű emberek edzenek, és az sem baj, ha a körülményeitek is hasonlítanak. Ha kismama vagy, kutasd fel a helyi babakocsis futóklubot, vagy menj mama-baba jógára, ha nyugdíjas korba léptél, akkor remek szenior tornákat lehet találni az edzőtermek napközbeni órarendjében, de több edző hirdet gyaloglóedzéseket idősebb sportolni vágyók számára. Ha elszánt vagy, keress komplex életmódváltó programokat!

3. Edzésterv

Sokan hiszik azt, hogy a személyi edző luxus. Pedig egy hosszabb kihagyás után különösen érdemes segítséget kérni az újrakezdéshez. Az első alkalommal egy állapotfelmérésre lesz szükséged, ahol az edző felméri, hol tartasz most, mennyire vetett vissza a szünet, mennyit bírsz, mennyire vagy terhelhető. A céljaid ismeretében ezt követően személyre szabott edzéstervet állít össze neked, hogy fokozatosan, okosan terhelve a lehető legrövidebb idő alatt érhesd el a kezdeti szintet, és onnan léphess tovább.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Nem, a személyi edző nem luxus

4. Türelem

A legfontosabb az, hogy türelmes légy magaddal szemben. Ne arra gondolj, milyen fantasztikus teljesítményekre voltál képes a leállás előtt, és ne akard két héten belül megdönteni az összes rekordodat.

Okos, tudatos és lassú visszaállással sokkal jobb eredményt érhetsz el néhány hónapon belül, mintha most óriási lendülettel és ugyanolyan intenzitással vágnál bele az edzésekbe... aztán gyorsan lesérülnél. A "tíz százalékos szabályt" tartsd mindig szem előtt: heti átlagban nézve maximum tíz százalékkal növeld a terhelést egyik hétről a másikra, így minimalizálhatod a sérülés veszélyét, és biztosíthatod a fejlődésedet.

Ha a fenti alapelveket betartod és az ötleteket megfogadod, biztos, hogy különösebb zökkenő nélkül szoktatod hozzá újra a testedet a rendszeres mozgáshoz.

De most már semmiképp ne várj tovább, itt az ősz, és a jó idő, a gyerekek már az iskolában, kezdj bele ismét az edzésekbe!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.