KFC nyílna a dalai láma székhelyén

A fővárosban, Lhászában nyitná meg az első tibeti KFC-t a gyorséttermet üzemeltető Yum! Brands, de a tibeti jogvédők máris aggodalmuknak adtak hangot.

Az amerikai nagyvállalat már több mint tíz éve felvetette ezt a gondolatot, de akkor az éles kritikák hatására elállt a megvalósításától. Akkor a dalai láma levélben fejezte ki ellenzését, mondván, hogy a felhasznált csirkék tartásának körülményei és kegyetlen leölésük sérti a tibeti kultúrát.

A jelek szerint a Yum! most elérkezettnek tartotta az időt és bejelentésében úgy fogalmazott, szolgáltatásukkal a helyi fogyasztókat és a turistákat kívánják szolgálni. Arra is kitértek, hogy az üzlet külső képében nagy hangsúlyt fektetnek a tibeti hagyományos építészet elemeinek megjelenítésére. Érvelésük szerint beruházásukkal munkahelyet teremtenek, elősegítik a regionális ellátási lánc fejlődését.

A londoni székhelyű Szabad Tibet mozgalom egyik aktivistája, Alistair Currie a hírre reagálva megjegyezte, elvben nincs azzal semmi baj, ha egy nyugati vállalat üzletet nyit Tibetben, de – szerinte – eddig kevés vállalat bizonyította, hogy érdeke lenne hasznot hozni Tibetnek és a tibetieknek. Currie úgy vélte, fontos, hogy a megnyíló étteremben tibetieket alkalmazzanak, ehhez megfelelő képzést kapjanak, és az eladók használják a tibeti nyelvet.

Az új KFC-étterem 540 négyzetméteren terül el és egy bevásárlóközpontban kapott helyet. A cég terve egy külvárosi 4,7 hektáros területen egy hűtőház megépítése is a további terjeszkedéshez szolgáló háttér bázisaként. A kínai Hszinhua hírügynökség ezzel kapcsolatos hírében idézi az új üzlet kínai menedzserét, aki szerint "a tibeti fogyasztóktól nem idegen sem a rántott csirke, sem a hamburger".

Ez is érdekelhet!

Hogyan készítsünk garantáltan puha csirkecombokat, amelyek kívül ropogósak?

Hozzászólások (1)

Kaddu-Laḍḍu

Jaj Istenem, Tibetet mindig izéli valaki: hol a kínaiak, hol az amcsik...Nem csodálom, hogy ?szentsége elmenekült Dharamsalába (India)! De attól még ott van az a rengeteg tibeti, s nyilván nem akarják elhagyni a hazájukat, bármit is tesz velük holmi nem-tibeti hatalom...Igen, az, hogy a tibeti nyelvet olyannyira a háttérbe szorítják, pusztulásra ítélik, az megkeseríti sokak életét, mert kínaiul kevés tibeti tud (akik nem tudnak, azok közül bizonyosan nem is akarnak megtanulni egy csomóan!), angolul pláne, kivándorlásról meg nem hallottam, ám ha kivándorolnának a tibetiek, hiába próbálkoznának Indiában letelepedni, ahogy a dalai láma, mert nem beszélik a modern hindít. Ami meg a KFC mint olyan és a buddhizmus viszonyát illeti, nos, az egy másik történet, de az sem szép, így nem kívánom vele a húsev?ket terhelni (idén március óta laktovegetáriánus vagyok).

Címlapról ajánljuk

További cikkek