Karácsonyi mousse torta

E heti gasztrobloggerünk, Lélelkkonyha egy gyönyörű, karácsonyi hangulatú desszertet hozott nektek. Készítsétek el vele ti is – nem is kell vele karácsonyig várni!

Karácsony után mindig megfogadom, hogy a következő karácsony előkészületeit idejében elkezdem majd. Ez természetesen valahogy sosem jön össze. De gondolom, ezzel nagyon sokan vagytok még ugyanígy. Idén viszont úgy tűnik, sikerül kilépnem az elmúlt évek árnyékából, hiszen már most, november végén megtartottam a karácsonyi desszertem főpróbáját. Mint az a blogomból kiderül, szeretem az egyszerűen elkészíthető ételeket és a legtöbb édességem alapanyaga a csokoládé. Természetesen hűen önmagamhoz, az alábbi karácsonyi desszertből sem hiányozhat ez a keserédes ízvilág, és a látszólag bonyolult külső egy egyszerű, könnyen elkészíthető receptet takar, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Egy olyan kreációt szeretnék tehát a figyelmetekbe ajánlani, amellyel a család minden tagját elbűvölhetitek és ti lehettek az ünnepi asztal cukrászangyalai. Ez nem más, mint a karácsonyi mini mousse torta, amely alul egy ropogós mézeskalácsos kekszréteg, azon lágy keserűcsokoládé-hab naranccsal fűszerezve, majd fehércsokoládé-hab, amelyet egy szintén ropogós krokant réteg koronáz.

Karácsonyi mini mousse torta

Hozzávalók (6 db-hoz)

A kekszalaphoz:

  • 18 dkg speculoos keksz vagy mézes keksz
  • 6 evőkanál vaj
  • 3 kiskanál kakaópor

Az étcsokoládés habhoz:

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 zselatinlap

A fehércsokoládés habhoz:

  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 zselatinlap
  • a tetejére krokant
  • 3 dkg étcsokoládé a díszítéshez

  1. Először a desszertgyűrűket kibéleljük sütőpapírral és tepsire vagy lapos tányérra helyezzük őket.
  2. A kekszet ledaráljuk és hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük, majd a formák aljára kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk.
  3. Az étcsokis részhez a 0,5 dl tejszínt felmelegítjük, majd összekeverjük az olvasztott csokival és a narancs reszelt héjával. Langyosra hűtjük. A maradék 2 dl hideg tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a csokis részhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban addig melegítjük, amíg el nem olvad. Egy kevés csokis habot a zselatinhoz keverünk, ezzel lehűtjük a zselatint és ezt a keveréket öntjük vissza a csokoládéba. Szétosztjuk a formákban és hagyjuk megdermedni. A fehér csokis részt ugyanígy készítjük el. Ha ez is megdermedt, a tetejét a krokanttal megszórjuk és a csokimintákkal díszítjük.
  4. Ha nem kapunk krokantot, akkor otthon is elkészíthetjük. 5 dkg cukrot karamellizálunk, majd hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót. Olajozott tepsire vagy márványlapra simítjuk. Ha kihűlt, mozsárban összetörjük.
  5. A csokimintához a csokoládét megolvasztjuk és sütőpapírból olyan kis tölcsért készítünk, aminek az alján egy pici lyuk van. Belekanalazzuk az olvadt csokoládét és sütőpapírra különböző formákat rajzolunk vele, majd hűtőben megdermesztjük. Nagyon szépen dekorálható vele bármilyen desszert vagy süti.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Lélekkonyha blogja >>

Lélekkonyha a Facebookon >>

Hozzászólások

Ági78

Nahát! Ez gyönyör?séges! :)

witch

Egyetertek! Ilyen aprosagokkal lehet varazslatossa tenni az unnepeket. :)

lillka

Segítséget kérek.Mi az a krokant és hol lehet beszerezni és milyen típusú tejszín kell hozzá(pl.a hulala jó)?Megcsinálom karira:)

Brigus

Krokant recept: http://www.nosalty.hu/recept/krokant-hazilag A hulala az nem tejszín. Az egy növényi hulladék. Ha min?ségi és finom süteményt akarsz készíteni, akkor rendes tejszínt veszel és azzal dolgozol. A rendes tejszínnel nehezebb dolgozni, viszont megéri a fáradságot, mert a kett? közötti íz világ össze sem hasonlítható. A hulala-nak olyan m?anyag az íze, mintha gépzsírt ennél. Ez a lusta háziasszonyok tejszíne. :)

lillka

A krokant receptjét már meg is találtam tegnap,miután elküldtem a levelem.Én tejszín ügyben nem vagyok otthon,ezt a hulalát is csak azért írtam,mert már hallottam róla;)Te pl.milyen tejszínnel dolgozol,ami rendes tejszínnek mondható,és hol szerzed be?Megoszthatnád a titkod,mert szeretném ha legalább úgy sikerülne nekem is,mint a fotón.Még valami,hogy milyen átmér?j? desszertgy?r?vel készült a süti?

Törölt felhasználó

Szia! A habtejszínt a Lidl-ben vagy az Aldi-ban szoktam venni, de ha piacon járok akkor termel?t?l veszem. A desszertgy?r? átmér?je 7,5 cm. Remélem tudtam segíteni.

vantami5

Nem tudom elmenteni:(:(:(

Eperke999

Sziasztok! Karácsonykor nagyon szeretném megcsinálni ezt a receptet, de sehol nem találtam desszertgy?r?t. Aztán nézegettem interneten, ahol webáruházakban meglehetne rendelni, de olyan áron, amit?l majdnem lefordultam a székr?l. Nem lehetne esetleg valahogy házilag helyettesíteni valamivel? Elég nagy a családom, szóval dupla adagot szeretnék bel?le csinálni, ez azt jelenti, hogy 12 db-ra lenne szükségem?! Vagy egyáltalán hogy is kell ezt a gy?r?t használni, meddig kell ebben benne hagyni a sütit, megtöltöm és rögtön vehetem le? Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni nekem!

Törölt felhasználó

12 db az árban nagyon húzós lenne. Én a Tescoban vettem anno Tescoma márkájú. Az a legegyszer?bb akkor ha egy normál tortaformában készíted el.

Eperke999

Szia! Nagyon köszönöm a gyors válaszod! Nekem is eszembe jutott a tortaforma, de azért sokkal jobban mutat az eredeti verzió. (Legalábbis engem leny?gözött a fotó.:-) Amióta megírtam ezt a hozzászólást, ráfeküdtem a témára és tovább keresgéltem interneten. És találtam egy nagyon egyszer?, de szerintem használható ötletet. Egy hasonló átmér?j? PVC csövet kéne feldarabolni a kívánt hosszúságra, és ezt kibélelni süt?papírral. Szerintem ennél a receptnél tökéletes megoldást jelentene, hiszen ezt nem kell sütni. Úgyhogy remélem holnap vagy holnapután sikerül vennem egy kb. 7,5-es átmér?j? csövet, és a férjemnek sikerül szépen feldarabolnia, nekem meg elkészíteni a belevalót. És ha sikerrel járok megírom a tapasztalatomat. :-)

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon jó ötlet! Várom a tapasztalatokat!

Eperke999

Szia! Sikerült megvalósítani a tervemet! :-) Elkészült a süti, immár 2 alkalommal! Bezsebeltem az elismeréseket, a látványért, és persze az íz világ sem volt utolsó! Szóval köszönet a receptért!

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült!

Törölt felhasználó

Nem tudod elmenteni! Másold le és tedd a közösségi oldaladra a jegyzetek közé! Ott megtalálod. Más is így teszi!

vantami5

Oké köszi.

vantami5

Sziasztok! Nos meg csináltam és valami isteni finom, és nagyon gyorsan kész lett. Ez egy nagyon tuti recept ilyen kell még több.

Alleira

Szia! Normál[24cm átmér?j?] tortaformához ez az mennyiség elég, vagy esetleg dupla, vagy másfeles adagot készítsek? Illetve nagyon szép, de szeretném bevonni fondanttal, amit viszont lehet hogy átáztatna a krém. Arra gondoltam, hogy házilag sütök speculoos kekszet úgy hogy a formát kibélelve sütöm meg és a mousse-okkal megtöltöm és a tetejét is egy kerek kekszlappal fedem le, mint egy dobozt. Szerinted úgy m?ködne a dolog?

Törölt felhasználó

Szia Alleria! A 24 cm-es tortaformához ez elegend? mennyiség. Nem ajánlom a fondant-t, mert a tejszínes krém eláztatja és nem is biztos hogy elbírná ezt a könny? habot. Ha nagy formában készíted és a tetején is kekszréteg lesz, nem fogod tudni felszeletelni, mert a kekszréteg ropogós és vágáskor összenyomnád a habot.

Alleira

Köszi a választ, akkor maradok az eredeti verziónál:D

Címlapról ajánljuk

További cikkek