Karácsonyi mousse torta

E heti gasztrobloggerünk, Lélelkkonyha egy gyönyörű, karácsonyi hangulatú desszertet hozott nektek. Készítsétek el vele ti is – nem is kell vele karácsonyig várni!

Karácsony után mindig megfogadom, hogy a következő karácsony előkészületeit idejében elkezdem majd. Ez természetesen valahogy sosem jön össze. De gondolom, ezzel nagyon sokan vagytok még ugyanígy. Idén viszont úgy tűnik, sikerül kilépnem az elmúlt évek árnyékából, hiszen már most, november végén megtartottam a karácsonyi desszertem főpróbáját. Mint az a blogomból kiderül, szeretem az egyszerűen elkészíthető ételeket és a legtöbb édességem alapanyaga a csokoládé. Természetesen hűen önmagamhoz, az alábbi karácsonyi desszertből sem hiányozhat ez a keserédes ízvilág, és a látszólag bonyolult külső egy egyszerű, könnyen elkészíthető receptet takar, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni. Egy olyan kreációt szeretnék tehát a figyelmetekbe ajánlani, amellyel a család minden tagját elbűvölhetitek és ti lehettek az ünnepi asztal cukrászangyalai. Ez nem más, mint a karácsonyi mini mousse torta, amely alul egy ropogós mézeskalácsos kekszréteg, azon lágy keserűcsokoládé-hab naranccsal fűszerezve, majd fehércsokoládé-hab, amelyet egy szintén ropogós krokant réteg koronáz.

Karácsonyi mini mousse torta

Hozzávalók (6 db-hoz)

A kekszalaphoz:

  • 18 dkg speculoos keksz vagy mézes keksz
  • 6 evőkanál vaj
  • 3 kiskanál kakaópor

Az étcsokoládés habhoz:

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 zselatinlap

A fehércsokoládés habhoz:

  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 zselatinlap
  • a tetejére krokant
  • 3 dkg étcsokoládé a díszítéshez

  1. Először a desszertgyűrűket kibéleljük sütőpapírral és tepsire vagy lapos tányérra helyezzük őket.
  2. A kekszet ledaráljuk és hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük, majd a formák aljára kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk.
  3. Az étcsokis részhez a 0,5 dl tejszínt felmelegítjük, majd összekeverjük az olvasztott csokival és a narancs reszelt héjával. Langyosra hűtjük. A maradék 2 dl hideg tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a csokis részhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban addig melegítjük, amíg el nem olvad. Egy kevés csokis habot a zselatinhoz keverünk, ezzel lehűtjük a zselatint és ezt a keveréket öntjük vissza a csokoládéba. Szétosztjuk a formákban és hagyjuk megdermedni. A fehér csokis részt ugyanígy készítjük el. Ha ez is megdermedt, a tetejét a krokanttal megszórjuk és a csokimintákkal díszítjük.
  4. Ha nem kapunk krokantot, akkor otthon is elkészíthetjük. 5 dkg cukrot karamellizálunk, majd hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót. Olajozott tepsire vagy márványlapra simítjuk. Ha kihűlt, mozsárban összetörjük.
  5. A csokimintához a csokoládét megolvasztjuk és sütőpapírból olyan kis tölcsért készítünk, aminek az alján egy pici lyuk van. Belekanalazzuk az olvadt csokoládét és sütőpapírra különböző formákat rajzolunk vele, majd hűtőben megdermesztjük. Nagyon szépen dekorálható vele bármilyen desszert vagy süti.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Lélekkonyha blogja >>

Lélekkonyha a Facebookon >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek