A jövő épületei kukoricacsuhéból

Az interneten böngészve gyakran bukkanok furábbnál furább találmányokra, de ez az önmagát felépítő, teljesen természetes épület tényleg lenyűgöző.

Két nagyon egyszerű dolog kell hozzá, felaprított kukoricacsuhé és a gombák testét alkotó mikroszkopikus fonalak, és máris kész az a teljesen természetes építőanyag, amely végérvényesen megreformálhatja az építőipart.

Az amerikai The Living nevű építészcég által kidolgozott módszer lényege, hogy a darabokra vágott száraz csuhét micéliummal, a gomba testét alkotó fonalakkal "termékenyítik meg", a létrejövő anyagot pedig tetszőleges formába teszik, néhány nap erjedés-növekedés során pedig ez a keverék felveszi az adott formát, és megszilárdul. A konstrukció így gyakorlatilag önmagát építi fel.

Az építészcég vezetője, David Benjamin elmondta: ha a huszadik század a fizika százada volt, akkor a huszonegyedik a biológiáé lesz. Ezzel arra utalt, hogy az új technológia a biológia törvényeit, konkrétan a gombák növekedését használja fel arra, hogy új, organikus építészeti technológiát hozzon létre.

A Hy-Fi névre keresztelt projekt első nyilvános bemutatójára New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) kerül sor nemsokára. Ahogy az alábbi animációból is kiderül, a innovatív építészek egy egészen hatalmas struktúrát fognak elkészíteni ilyen természetes, semmilyen szennyezéssel nem járó téglákból.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

(via Modern Farmer)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Kipróbáltuk a lehengerlő hangulattal csábító bükfürdői Caramell Premium Resort éttermeit

Minőségi alapanyagokból készített és a szezonalitást előtérbe helyező, ízekkel teli fogások, érthető konyha és teljes testi-lelki megújulás – csak hogy párat említsünk azokból az jellemzőkből, amelyek hozzájárulnak a kellemes kikapcsolódáshoz a Caramell Premium Resort-ban. Nemrég nekünk is lehetőségünk nyílt arra, hogy átadjuk magunkat a teljes pihenésnek a 4-csillagos szállodában, ahol természetesen a Mandala és Cardamom névre hallgató éttermeket is leteszteltük. A következőkben részletesebben is beszámolunk a szállodában szerzett élményeinkről, illetve bővebben kitérünk a kóstolt fogásokra is.

Hirdetés

További cikkek