A jövő épületei kukoricacsuhéból

Az interneten böngészve gyakran bukkanok furábbnál furább találmányokra, de ez az önmagát felépítő, teljesen természetes épület tényleg lenyűgöző.

Két nagyon egyszerű dolog kell hozzá, felaprított kukoricacsuhé és a gombák testét alkotó mikroszkopikus fonalak, és máris kész az a teljesen természetes építőanyag, amely végérvényesen megreformálhatja az építőipart.

Az amerikai The Living nevű építészcég által kidolgozott módszer lényege, hogy a darabokra vágott száraz csuhét micéliummal, a gomba testét alkotó fonalakkal "termékenyítik meg", a létrejövő anyagot pedig tetszőleges formába teszik, néhány nap erjedés-növekedés során pedig ez a keverék felveszi az adott formát, és megszilárdul. A konstrukció így gyakorlatilag önmagát építi fel.

Az építészcég vezetője, David Benjamin elmondta: ha a huszadik század a fizika százada volt, akkor a huszonegyedik a biológiáé lesz. Ezzel arra utalt, hogy az új technológia a biológia törvényeit, konkrétan a gombák növekedését használja fel arra, hogy új, organikus építészeti technológiát hozzon létre.

A Hy-Fi névre keresztelt projekt első nyilvános bemutatójára New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) kerül sor nemsokára. Ahogy az alábbi animációból is kiderül, a innovatív építészek egy egészen hatalmas struktúrát fognak elkészíteni ilyen természetes, semmilyen szennyezéssel nem járó téglákból.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

(via Modern Farmer)

Címlapról ajánljuk

További cikkek