A jövő épületei kukoricacsuhéból

Az interneten böngészve gyakran bukkanok furábbnál furább találmányokra, de ez az önmagát felépítő, teljesen természetes épület tényleg lenyűgöző.

Két nagyon egyszerű dolog kell hozzá, felaprított kukoricacsuhé és a gombák testét alkotó mikroszkopikus fonalak, és máris kész az a teljesen természetes építőanyag, amely végérvényesen megreformálhatja az építőipart.

Az amerikai The Living nevű építészcég által kidolgozott módszer lényege, hogy a darabokra vágott száraz csuhét micéliummal, a gomba testét alkotó fonalakkal "termékenyítik meg", a létrejövő anyagot pedig tetszőleges formába teszik, néhány nap erjedés-növekedés során pedig ez a keverék felveszi az adott formát, és megszilárdul. A konstrukció így gyakorlatilag önmagát építi fel.

Az építészcég vezetője, David Benjamin elmondta: ha a huszadik század a fizika százada volt, akkor a huszonegyedik a biológiáé lesz. Ezzel arra utalt, hogy az új technológia a biológia törvényeit, konkrétan a gombák növekedését használja fel arra, hogy új, organikus építészeti technológiát hozzon létre.

A Hy-Fi névre keresztelt projekt első nyilvános bemutatójára New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) kerül sor nemsokára. Ahogy az alábbi animációból is kiderül, a innovatív építészek egy egészen hatalmas struktúrát fognak elkészíteni ilyen természetes, semmilyen szennyezéssel nem járó téglákból.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

(via Modern Farmer)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.