A jövő épületei kukoricacsuhéból

Az interneten böngészve gyakran bukkanok furábbnál furább találmányokra, de ez az önmagát felépítő, teljesen természetes épület tényleg lenyűgöző.

Két nagyon egyszerű dolog kell hozzá, felaprított kukoricacsuhé és a gombák testét alkotó mikroszkopikus fonalak, és máris kész az a teljesen természetes építőanyag, amely végérvényesen megreformálhatja az építőipart.

Az amerikai The Living nevű építészcég által kidolgozott módszer lényege, hogy a darabokra vágott száraz csuhét micéliummal, a gomba testét alkotó fonalakkal "termékenyítik meg", a létrejövő anyagot pedig tetszőleges formába teszik, néhány nap erjedés-növekedés során pedig ez a keverék felveszi az adott formát, és megszilárdul. A konstrukció így gyakorlatilag önmagát építi fel.

Az építészcég vezetője, David Benjamin elmondta: ha a huszadik század a fizika százada volt, akkor a huszonegyedik a biológiáé lesz. Ezzel arra utalt, hogy az új technológia a biológia törvényeit, konkrétan a gombák növekedését használja fel arra, hogy új, organikus építészeti technológiát hozzon létre.

A Hy-Fi névre keresztelt projekt első nyilvános bemutatójára New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) kerül sor nemsokára. Ahogy az alábbi animációból is kiderül, a innovatív építészek egy egészen hatalmas struktúrát fognak elkészíteni ilyen természetes, semmilyen szennyezéssel nem járó téglákból.

Hy-Fi from David Benjamin on Vimeo.

(via Modern Farmer)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!