Gasztrokultúrális kiállítás az Iparművészeti Múzeumban!

A spanyol konyha legkisebb egységéhez, a tapas-hoz kapcsolódó, designműtárgyakat bemutató kiállítás csütörtökön nyitja meg kapuit.

Az Iparművészeti MúzeumTapas - Spanyol gasztro-design című, mintegy 250 tárgyat felvonultató tárlata három egységre osztható: konyha, asztal és étel. A csütörtöktől október 4-ig látogatható kiállításon többek között különleges ivóedények és borcímkék is láthatók.

A TAPAS című kiállítás az Iparművészeti Múzeum és az Acción Cultural Espanola (AC/E) szervezésében a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet támogatásával a spanyol gasztro-kultúrában megjelenő legújabb designtrendekről nyújt gazdag áttekintést, hasonlóan egy kreatív tapas-menühöz, amely magában foglalja az összes olyan területet, ahol összefonódik a design és az étkezési kultúra.

Ezeket olvastad már?

A kiállítás három része: Konyha, Asztal, Étel, melyekben a különböző stílust képviselő designerek képzelőereje és tehetsége bontakozik ki. Munkájuk során az alkotók kiemelkedő séfekkel működtek együtt, feldolgozva és újraértelmezve közben számos hagyományos spanyol jelképet is, egyszersmind leróva tiszteletüket néhány ikonikus művész előtt.

Tudtad?

A tapas a spanyol gasztronómia jellegzetessége, mára az egész világot meghódította. Sok meditterrán országban a délutáni pihenő, vagyis a szieszta után az emberek szívesen beülnek egy pohár borra és pár falatkára. Eredetileg egy kistányért tettek a bor tetejére, hogy a por és a rovarok bele ne pottyanjanak. Tapa: jelentése fedő, valószínűleg ebből a szóból ered a tapas, mely tulajdonképpen bármiből – sonkából, kolbászból, stb. – készíthető, amit kis szeletekben, darabokban lehet tálalni. Egyszerre három-négy félét kötelező belőle rendelni! A bor és a tapas fogysztása közben lehetőség nyílik a napi dolgok, pletykák kibeszélésére.

A kiállításon szereplő tárgyak a legkülönbözőbb stílusú formák és anyagok kavalkádját nyújtják, melyek az invenció, a kísérletezés és az érzékiség gazdag tárházából táplálkoznak. A több mint kétszáz kiválasztott tárgy kiegészítéseképpen bemutatásra kerül egy-két fontosabb étterem nagy műgondról tanúskodó belsőépítészeti kialakítása és ezzel párhuzamosan az új borászatok építészeti megoldásai is. Továbbá látható lesz egy válogatás, amely a borosüvegek címketerveinek új grafikai irányait körvonalazza. A tárlatot Antoni Miralda képzőművész és Martí Guixé designer erre az alkalomra készített munkái zárják.

A kiállításon a nemzetközileg is kiemelkedő, elsőrangú spanyol konyha válik kézzelfoghatóvá, melyet többek között az elBulli, az El Celler de Can Roca vagy a Mugaritz képvisel, és amelyben a design fontos alkotórészévé vált a gasztro-kultúra innovációjának, fejlődésének. A konyha és design egysége már önmagában is avantgárd és forradalmi, melyet Spanyolország a saját konyhai kultúráján keresztül szeretne továbbadni az egész világ számára.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.