Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Oli(E)va szakács

Oli(E)va
hozzászólások (32)

adatok:

Profil: evaneo
Mióta szakács: 2012. 03. 23.


mióta főzök:

25 éve

a hely, ahol főzök:

A konyha. :)

ars poetica a konyhában:

Fuben, faban az orvossag... Hipokratesz mar mezzel es herbateakkal, gyogyfuvekkel orvosolt enyhebb betegsegeket.
Csakis friss alapanyagokbol, egyszeruen. "Pan metron ariston" mondjak a gorogok, mindent mertekkel, jarj az arany kozeputon az eletben, aminek nagy resze termeszetesen a konyhaban jatszodik le...
Szeretem a regi recepteket, mert nagyanyaink bolcsek voltak...a legszukosebb idokben is csodakat muveltek nehany alapanyagbol, amelyeket okosan parositottak ossze...Miert eszunk a rantott husihoz savanyu uborkat? Mert az ecet oldja a zsirt...a gorogok ugyanebbol a celbol citromot csepegtetnek szinte mindenre...

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sszgabii
sszgabii Wed, 2017-09-27 11:43

Kedves Oli(E)va!
Nagyon szeretem Görögországot, idén hatodjára látogattam meg. Ez alkalommal Kefalónián voltunk. Ettünk ott többször egy isteni tortát, amire nem jöttünk rá, hogy túró, sajt vagy joghurt illetve egyéb torta lehet. És a kérdés természetesen csak azután kezdett el érdekelni, hogy hazajöttünk. Elkészítettem egy receptet, ami kép alapján teljesen úgy nézett ki, mint amit ettünk, de egyáltalán nem olyan az íze.
https://ketkes.com/vanilias-turotorta-sutes-nelkul-csodas-sutemeny-es-30...
Tudnál nekem esetleg segíteni, hogy mi lehet ez a torta, és hogyan kell elkészíteni?
Előre is köszönöm szépen!
Gabi

sofiabk
sofiabk Thu, 2014-03-27 23:34

Szia.latom otthon vagy a gorog konyhaban,ezert merem megkerdezni hogy esetleg tudod-e hogy hivjak gorogul az etkezesi kemenyitot.en itt eleg es eleg kezdo szakacs vagyok meg sajnos.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 20:44

Φυσικα, ειναι αμυλο, αλλα εγω χρησιμοποιω σιταλευρο για ολα, το ιδιο καλο ειναι. Για χαρα; Ευα

ednapipi
edna / ednapipi Sun, 2013-12-22 16:15

szia! Látom, hogy otthon vagy görög receptekben..:) a segítségedet szeretném kérni, hátha te meg tudod mondani, hogy hogyan készül az az isteni étel, amit Krétán ettünk idén..:) cserépedényben sült, krumplis, szaftos husi volt, kicsit hasonlít a kleftikohoz, de sok szaft volt rajta, vagy ez ugyanaz lehet, csak sok lével? a nevét persze nem tudjuk, napi ajánlatot választottunk, amit egyáltalán nem bántunk meg, mert a nyaralásunk legfinomabb étele volt :)) köszönöm előre is! :) edina

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 20:33

Szia kedves Ednapipi, bocs, hogy csak most valaszolok, de nagyon keves idom van arra, amit szeretek csinalni, sajnos ez az elet...azt hiszem "Ttavas"-t ettetek. Olyan, mint a mi porkoltunk, de a hagyma tobb benne es durvabbra van vagva, ahogy a marhahus is (eredetileg barany vagy gidahus) nagyobb darabokban van benne, a fuszerezese pedig so, bors, orolt komenymag, kis fahej, a vegefele beleteszik a krumplit is egyutt sul, romai talban kivaloan meg lehet csinalni. Talan majd felteszem a jovoben, igazad is van, mar regen csinaltam. Udv; Eva

ednapipi
edna / ednapipi Wed, 2014-06-18 21:36

jujj, ez lesz az!:)) nagyon szépen köszönöm, ha felteszed a receptet azt is. de mindenképpen megpróbálom elkészíteni valamikor mostanában :) nyami:) már aggódtam, hogy mi törpénhetett, hogy ilyen régen nem jártál errefelé.. köszönöm az eddigi fincsi recepteket is, egy kis görög emlék minden étel, amit elkészítek :) ma pont görög népzenét hallgattunk és vérzik a szívem, hogy nem lehetek ott..

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-05-09 21:19

Szia, Szivi, koszi, hogy ilyen aranyos vagy, vagyok, vagyok...a kisfiamnak volt egy nagyon csunya terdmutetje, ugyhogy par honapig a korhazbol ki-be, mar nagyjabol rendben van, viszont a computerrol nam szall le ejjel-nappal..::)) Jol vagy, mizujs Szlovakiaban? Nalunk mar 35 fokok is voltak...itt a nyar. Puszi, Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2013-05-10 09:18

Szia Eva, örülök, hogy a kisfiad már jobban van, bízom benne, hogy hamarosan meggyógyul. Most már csak finomakat kell főznöd, hogy erőre kapjon, no meg hogy megoszthasd velünk :D. Köszönöm kérdésed, mi is elvagyunk, már a tavasz is beköszöntött hozzánk, aztán rögtön jött a nyár... :D. Ha belegondolok, hogy húsvét vasárnap még havazott, most meg már 27 fok is van... hát szinte hihetetlen :). Szlovákiáról meg nem írok semmit, mert nincs semmi említésre méltó...
Szóval, örülök, hogy visszatértél, most már mindent bele!!! Puszi,:D.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-01-03 20:53

Elkészítettem a Karácsonyi sütidet. Nagyon jól sikerült, pedig már sokféle stollent, vagy gyümölcskenyeret ki próbáltam. A Tied, négy hetes érési idő után kellemes összeérett ízvilágot ad.
Ezután bátran fogok válogatni a kedvenceidből. B U É K.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-01-05 23:13

Kedves Jozsef, koszonom, hogy biztal a receptben, orulok, hogy finomra sikerult, mindig ilyen lesz, ha meg megcsinalod. A cukormazak nelkul egy tokeletes gyumikenyer lesz belole...Boldog, szerencses Uj Esztendot kivanok en is, udvozollek; Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-12-26 12:35

Kedves Éva ! Oli(E)va!

Megkésve, de most érek, férek a géphez:-o

Nagyon boldog névnapot kívánok, erőben, egészségben, boldogságban, szeretteid körében! :-o

Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Hozzon és megtartson az Új Esztendő: Egészséget,Békességet, Megértést, Boldogságot, Szeretetet, Nyugalmat, Hitet,egymást megértő és szerető családod körében!

Váljon valóra minden, amit még csak szeretnétek a jövő esztendőben! :-O

Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-01-05 23:08

Kedves Eva, megkesve, de annal nagyobb szeretettel koszontelek Teged is, Boldog Uj Evet kivanva, szerencset, egeszseget, boldogsagot az uj esztendore. En sajnos vegig dolgoztam az unnepek alatt (szallodaipar), de hat mit lehet tenni...nem az elso,, nem is az utolso (remelem::))). Szeretettel udvozollek, Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-01-06 13:05

Kedves evaneo!

Köszönöm kedves szavaidat! :-O

Addig a jó, amíg négy fontos dolog van: 1.egészség és 2.munka, persze a 3.család és a 4.szeretet is fontos.
Ezek tagadhatatlanok.:-O
Ha van munka,van stabilitás, biztonság, - indulhat minden, folytatódhat minden, kezdődhetnek új dolgok,....és legyen ez így sokáig! :-O
Éva-Anyóca

Samiya
Samiya / Samiya Mon, 2012-12-24 23:03

Kedves Éva!
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok és jó pihenést! :)
Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-25 00:28

Szia, kedves Samiya, nagyon szepen koszonom, holnap (ma) egesz nap fozi fogok vendegeinkre, de 26-an piheneeees...:) aztan vissza, dolgozni. Neked is nagyon Kellemes Unnepeket kivanok Ciprusrol, puszi: Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-12-24 18:17

Szia, Agikam, nagyon szepen koszonom, en is szeretetteljes, nagyon boldog unnepeket kivanok neked es csaladodnak is. Barcsak nekunk is feher Karacsonyunk lehetne, de itt meg hetagra sut a nap, na legyen christmas feeling-je az embernek..::))) Puszillak, Eva

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-12-11 21:42

Szia Éva!
Karácsonyi Cake, Louvana, szuper jók! Ne hezitálj, én az egyszerűbbeket szeretem a legjobban! /Egyik kedvenc=Gigantes plaki/Csak így tovább! Gratula!:)
Dia

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-14 22:36

Szia, kedves Dia, koszi szepen, a mindennapok egyszeruek...mi a het harom napjan nem eszunk hust egyaltalan, egy nap hal, egy nap csirke, csak szombaton bunozunk, ilyenkor junk food van, burgerek, gyros, pizza, tesztafele (a kolykok miatt), vasarnap pedig "voros" hus. A legtobb recept tenyleg nagyon egyszeru, mikor feltettem a zoldbabot zukkinivel vizben fove citrommal, olivaolajjal, nem is talaltam neki kategoriat...::)) mert otthon (Magyarorszagon) nem szoktunk ilyet enni, pedig nyaron nalunk a kibirhatatlan melegben hetente ketszer -haromszor ilyesmi van az asztalon..:) Ismetlem magam, en is nagyon szeretem a receptjeidet, sokat mar meg is csinaltam. Udvozollek Ciprusrol, nagyon Kellemes Unnepeket Kivanok, ha addig nem beszelgetnenk. Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-12-12 19:13

Koszi, Dia, en meg a masodik uveg gyomberes mezet ettem meg mar felig..:) Irtam is a receptnel, csak biztos nem kaptad meg az ertesitest rola, imadom...mar a munkahelyen is elterjesztettem a gyomberes citromos mezet...Kellemes adventi, rohanasmentes, nyugodt keszulodest kivanok, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-08-23 20:00

Kedves Éva!
Nemrég jöttünk haza Zakynthos szigetéről és ott vettünk az egyik üzletben egy nagyon klassz kis finomságot, ha minden igaz, Mandolato a neve. Párom fel is adta a házi feladatot, hogy én is készítsek itthon ilyet. Annyit tudok róla, hogy tojásfehérjéből, pörkölt mandulából és mézből áll össze, de az arányokat és az elkészítési módot nem igazán tudom, ehhez kérem a segítséged! :) Továbbá a Fitoura receptje is érdekelne, ha ismered, azt sajnos nem tudtuk megkóstolni.
Nagyon jók a receptek, várjuk a többit is! :) A válaszod előre is köszönöm!
Üdv: Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-08-24 19:57

Szia, Samiya! Remelem jol ereztetek magatokat Zakynthoson... Haat, mandolato?? Nem egy konnyu edesseg, az ion szigetek , Korfu (Kerkyra), Zakynthos kulonlegessege, nem nagyon konnyu elkesziteni, profi mixer, etelhomero kell hozza es ket ember...nem viccelek. Merni kell a mezes szirup homersekletet allandoan es ugy kell hozzamixelni nagy fordulaton a cukros tojashabot, igy lesz egy nyulos,szilard alapanyag. Lehet, hogy a kedvedert nekiveselkedek...:) A fitoura is Zakynthos kulonlegessege, regen utcai arusok kinaltak. Ezt nagyon konnyen el lehet kesziteni, de mostanaban nagyon elfoglalt vagyok, ha egy kis idot adsz, felteszem. Udvozollek, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-08-25 21:15

Szia Éva!
Köszönöm a gyors választ! Igen, nagyon jó volt, maradtunk volna még! :) Féltem, hogy bonyolultabb elkészíteni ezt a mandolatot, mint aminek tűnik.. :( Ha ezt tudom, vettünk volna egy raklappal! :D Ez esetben annyira nem sürgős a dolog, de ha lesz egyszer időd és kedved elkészíteni és feltenni, akkor szívesen áttanulmányoznám a pontos receptet. :) A fitoura-t is köszönöm, előre is!
Üdv: Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-06-23 09:23

Kedves Dia, en is szeretnek neked viszontgratulalni, nagyon sokszor nezem a receptjeidet en is, ugy latom hogy a felfogasunk az egeszseges etkezesrol megegyezik. Igaz, itt az eghajlat miatt ez egy kicsit konnyebb, mint most peldaul nalunk mar 35-38 fokok vannak, egyszeruen lehetetlen nagykaloriaju eteleket fogyasztani, ugyhogy most nyaron legtobbszor csak vizben par pecig fott zoldsegeket (friss fejtett babot sargarepaval, szarzellerel vagy feketeszemu babot mangolddal stb.) eszunk olivaolajjal es citrommal meglocsolva. Ennyi...hat, nem valami nagy recept, de feltehetem oket. Johetnek a tengeri herkentyuk is...? ::)) Szep nyarat kivanok, udvozollek, Eva

diavega
DiaNatura / diavega Mon, 2012-06-25 13:29

Kedves Éva!
Köszönöm kedves szavaid! :) Igen,én is úgy látom mindkettőnk, kedveli az egyszerű, letisztult ízeket, a friss hozzávalókkal, oliva, citrom, imádom én is ezeket! Egy egyszerű ételt is mennyeivé varázsolnak.Most épp egy ilyen tésztareceptet találtam... A mangold is jól hangzik, azt még soha nem készítettem... Tengeri herkentyűket imádjuk, csak itt nehéz, finom friss hozzávalókhoz jutni. De írd le, persze, legalább megismerjük, és olyan sok magyar utazik görög országba nyaralni, hogy legalább tudjuk, hogy mit keressünk az étlapon! :)
Szép napokat!
Üdv, Dia

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-05-05 23:12

Kedves Eva, nagyon szepen koszonom kedves szavaidat, ha legkozelebb utazol, ugorj at ferrivel a kozeleso szigetekre is, ott rejlik Gorogorszag lelke. Nagyon orulok, hogy tetszenek az etelek, tudod, ez olyan hazi koszt, mindegyik receptet nagyon sokszor megfoztem mar, mi itt ezen elunk. Persze ha otthon vagyok, nem tudom mit tomjek magamba eloszor, mert fozok en itt is magyar etelt (a gyerekeim kedvence-rantott husika, palacsinta...), de az ize nem ugyanaz. Az itteni egyszerubb eteleket meg nem merem felrakni, mert azert itt sem eszunk mindig kaviart. Udvozollek, szep hetveget kivanok Eva

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-06-20 17:34

Kedves Eva!
Nekem is nagyon tetszenek a receptek! Szívből gratulálok! Nagyon jó, hogy leírod a hogy eredetileg miből készülnek az igazi görög fogások, valamint a pontos elkészítést, mert ha nem is tudunk mindenhez hozzájutni /pl. görög joghurt is csak 1-2 éve van mo.-on/ legalább ismerjük meg az igazi változatot, ezzel is gazdagítjuk kulináris tudásunk! :)
Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy nagyon örülnék, ha egyszerűbb recepteket is felraknád!!!
Ezeket is várjuk sok szeretettel!
Szép napokat!
Üdv,
Dia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-05-05 22:29

Nagyon jól csengő nevű ételek, színesek, vidámak, illatosak, frissek, jól lakatóak, családi és baráti összejövetelre is alkalmas, és ami a fő: Görögország , a göröga tenger és a napfény, a görög emberek kedves mosolygós arca, az a helyi jellegzetes görög illat, amit jellegzetesen az emberek-és a város ad együtt, a zene, a tánc....:-)))
Fantasztikus! :-)
Köszönöm szépen.:-))))))))))))
Háromszor voltam eddig Athénban, soha nem csalódtam.
Nagyon köszönöm és várom a következő görög csodákat! :-))

Éva-Anyóca