Kedves Márti!
Köszönöm szépen az elismerésedet. A Szerkesztőség néhány napja keresett meg és kért tőlem egy sztorit és fényképet, mert én lennék április 25. én a "Hét szakácsa." Nagyon megörültem ennek és gyorsan elküldtem.
Szombaton negyven főnek bográcsoztam Vanyarcon a nejem unokahúgáéknál. Már csütörtök délután elutaztam hozzájuk, hogy másnap az összes alapanyagot előkészítsem. Kilenc kiló lábszárfejtés és a többi hozzávaló várt már rám. Eltartott egy ideig, ameddig elszórakoztam vele. Megérte, mert a társaság elégedett volt a produkciómmal. Május elsejére baráti körben pacalfőzés vár rám, ami az egyik kedvencem. Már csak a jó időért kell drukkolnom.
Neked is hasonló tartalmas hétvégét kívánok :
Zoli
Kedves pataygyz
Puliszka
Egy adag kukoricadarához(erdélyben puliszkaliszt) 3 adag víz(még egy keveset hozzáöntök a víz párolgása miatt),só
Elkészítése:A vízet megsózzuk ízlés szerint,majd a forrásban levő vízhez lassan adagoljuk a kukoricadarát,miközben folyton kavarjuk.Miután belekerült a k.dara lassú tüzön kavard.Mikor vastag masszává válik ("puffog")akkor kész,de meg kell kóstolni,hogy puha álaga legyen,ne"recsegjen" a fogad közt.Ha mégse dagadt ki a dara mert esetleg elfőtt a víz,akkor önts lassan forró vízet hozzá lassú tüzön kavarva.Hosszú nyelű fakanállal(van olyan is erdélyben,hogy puliszkakeverő) keverd,mert felpriccol a puliszka mikor vastagszik.
Az én adagom fél kiló kukoricadarából szokott lenni mert túros puliszkát is csinálunk általában és tejjel is esszük,kinek épp mi kell. :)
Sok sikert és jó étvágyat!
Kedves Zoli nemtudtam mi az a cseplesz pedig 46 évet eltőltöttem a szakmában mondhatnám sikeresen , de megfejtettem a cseplesz a sertés háló amit nagyon sok féle képpen használunk fel a gasztronomiában csak egy példa Boston bélszin.De legalább ezt az elnevezését is megismertem a sertés hálonak. Űdv Levin
Hozzászólások (7)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Zoli!
Örömmel olvasom a "Het Szakacsa" most Te lettel. Receptjeid, leven mi is nagy bogracsozok vagyunk nagyon tetszenek, izlesünkhöz közel alloak!
Szeretettel gratulalok!
Marti
Kedves Márti!
Köszönöm szépen az elismerésedet. A Szerkesztőség néhány napja keresett meg és kért tőlem egy sztorit és fényképet, mert én lennék április 25. én a "Hét szakácsa." Nagyon megörültem ennek és gyorsan elküldtem.
Szombaton negyven főnek bográcsoztam Vanyarcon a nejem unokahúgáéknál. Már csütörtök délután elutaztam hozzájuk, hogy másnap az összes alapanyagot előkészítsem. Kilenc kiló lábszárfejtés és a többi hozzávaló várt már rám. Eltartott egy ideig, ameddig elszórakoztam vele. Megérte, mert a társaság elégedett volt a produkciómmal. Május elsejére baráti körben pacalfőzés vár rám, ami az egyik kedvencem. Már csak a jó időért kell drukkolnom.
Neked is hasonló tartalmas hétvégét kívánok :
Zoli
Kedves pataygyz
Puliszka
Egy adag kukoricadarához(erdélyben puliszkaliszt) 3 adag víz(még egy keveset hozzáöntök a víz párolgása miatt),só
Elkészítése:A vízet megsózzuk ízlés szerint,majd a forrásban levő vízhez lassan adagoljuk a kukoricadarát,miközben folyton kavarjuk.Miután belekerült a k.dara lassú tüzön kavard.Mikor vastag masszává válik ("puffog")akkor kész,de meg kell kóstolni,hogy puha álaga legyen,ne"recsegjen" a fogad közt.Ha mégse dagadt ki a dara mert esetleg elfőtt a víz,akkor önts lassan forró vízet hozzá lassú tüzön kavarva.Hosszú nyelű fakanállal(van olyan is erdélyben,hogy puliszkakeverő) keverd,mert felpriccol a puliszka mikor vastagszik.
Az én adagom fél kiló kukoricadarából szokott lenni mert túros puliszkát is csinálunk általában és tejjel is esszük,kinek épp mi kell. :)
Sok sikert és jó étvágyat!
Köszönöm szépen, hogy beavattál a puliszka készítés rejtelmeibe, ami nagyon hasonlít a tejbegríz elkészítéséhez.
További jó sütés főzést kívánok:
Zoli
Kedves Zoli nemtudtam mi az a cseplesz pedig 46 évet eltőltöttem a szakmában mondhatnám sikeresen , de megfejtettem a cseplesz a sertés háló amit nagyon sok féle képpen használunk fel a gasztronomiában csak egy példa Boston bélszin.De legalább ezt az elnevezését is megismertem a sertés hálonak. Űdv Levin
Kedves kolléga,látom, mindenkit megfertőzött a gyerekkori főzés! Hajrá!
Köszönöm a biztatást!
Zoli