#

nyamóka

  • receptjei: 6
  • regisztrált: 2010.06.21

nyamóka adatai

Mióta főzök

Nem tudnám pontosan megmondani, mióta főzök, azt viszont tudom, hogy már egészen kicsi gyerekként is szerettem a konyhában láb alatt lenni. Hol az anyukám konyhájában, hol a szomszédban, a nagymamámnál. Kertes házban, falun nőttem fel, ahol a főzéshez hozzátartozott a csirkekopasztás, a disznóvágás, a befőzés is. A kertben termeltük a zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket, télen-nyáron ezek adták az alapanyagot a főzéshez. Észrevétlenül nőttem bele ebbe, először segítgettem, aztán az évek során beletanulgattam. Tizenévesen már egyedül gyakorolhattam távol az otthontól, az albérletben, diákfejjel állandóan éhes az ember. :-) Ma már a családomra, és egyben a családommal sütök-főzök.

Ars poetica a konyhában

Számomra a konyha az otthon melege is egyben, ahol nagyon jó együtt lenni, együtt főzni, együtt enni. A hely, ami gyerekkorom hangulatát idézi: a tűz pattogása és melege, a fazékban forr a víz, száll a gőz, finom illatok szállnak a levegőben, anyukám dúdol. Kóstolunk, nevetünk, észrevétlenül ottragadunk. Ma is ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Főzni annak, akit szeretek, megsütni a kedvenc süteményeket, vagy éppen az együtt készítünk valamit öröme. Együtt lenni, finom ételt enni, az olyan, mintha az élet a tenyerén hordozna minket.

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!