#

Annamo

  • receptjei: 27
  • regisztrált: 2010.03.30

Annamo adatai

Mióta főzök

15 éve napi rendszerességgel, de amióta az eszemet tudom, mindig a konyhában sertepertéltem a nagymamám körül :) A nagyszüleim házában hatalmas konyha volt a ház közepén. Középen óriási asztal, azon készültek az isteni rétesek, jobbnál jobb tészták. A nagymamám a mai napig olyan gyorsan metéli a tésztát, szaggatja a nokedlit, hogy nem lehet látni a kezét, pedig már nincs hova sietnie, 84 éves, már csak hobbiból főzöget. A konyhában körben kredencek rengeteg kis fiókkal, üvegcsével...varázslatos birodalom. Ha nem is segítettem, akkor is ott voltam...imádtam a konyhaajtó párás üvegére rajzolni... A tűzhelyet soha, egy centiméterrel sem tették arrébb, szinte beépült a sarokba. És volt egy kemence is, amit a konyhából kellett befűteni. Ez az egy, a régi nagy cserépkemence, amit sikerült átmentenem a saját házamba. Igyekszem ezt a hangulatot megteremteni magam körül, és ahogyan cseperednek a gyermekeim, úgy látom sikerült a főzés, sütés szeretetének, a konyha - mint a ház szíve - fontosságának, a hagyományteremtésnek a kicsi magját elültetni bennük.

A hely, ahol főzök

A saját konyhám és időnként a családi házunk kertje.

Ars poetica a konyhában

Jó alapanyagokból, alázattal, finomat. A liszt az nálam mindig tönköly. Remekül lehet vele dolgozni, és nagyon egészséges. A tejet, tejterméket a helyi tejboltban veszem, mindig friss, mindig házi. A húst a helyi hentestől, csak saját vágású állatok húsát árusítják, mindent ők dolgoznak föl. Ha az étel úgy kívánja, szívesen főzök sertészsírral, ha olajat használok, az vagy oliva, vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ez utóbbi egyszerűen elvarázsolja az ételt, már az illata is rabul ejtően finom. A neten rendelem, egyenesen az előállítótól.

További cikkek