Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mokuslekvár szakács

Mokuslekvár
hozzászólások

adatok:

Profil: mokuslekvar
Mióta szakács: 2012. 01. 27.


Blog, weboldal:

andrea.szomolai@gmail.com

mióta főzök:

Nyolc éves korom óta, akkor készítettem életem első pudingját...

a hely, ahol főzök:

Saját konyha, Nyitra.

ars poetica a konyhában:

A főzés művészet. Tanulható, de igazán csak abból lesz jó szakács, aki a szíve minden szeretetét belefőzi az ételekbe. A jó szakácsnak rajongania kell a hozzávalókért, a konyhájáért, az eszközeiért és elsősorban azokért, akiknek főz, még ha azok néha ismeretlenek is számára, hiszen a hivatásos konyhaséfek nem ismerhetik minden vendégüket. A jó szakács szívesebben vásárol főzési hozzávalókat és szakkönyveket, mint ruhákat és ponyvairodalmat, és büszkén, ragyogó szemmel viszi konyhájába a zsákmányt, lelki szemei előtt látva azt a csodát, amit ő fog megalkotni a két kezével. 
 
A főzés csoda. A szakács sok kicsi, lényegtelennek tűnő dologból két keze erejével és gondolatai harmóniájával varázsol elő  új dolgokat. Olyat, ami eddig nem volt, és nem is lesz többé. Hiszen ugyanaz az étel, ugyanazon recept alapján sem ízlik mindig egyformán. Minden a szakácstól függ, az aznapi ügyességén, hangulatán, hiszen a szakács is ember, nem lehet mindig vidám és kiegyensúlyozott, viszont a jó és rossz hangulata is megérződik az ételeiben. Minden abban a pillanatban dől el, amikor belép a konyhába.
 
A konyha varázsbirodalom. Be is fogadhatja, de ki is vetheti magából a főzni készülő embert, attól függően, hogy az hogy bánik vele. Egy piszkos, mosatlan edényektől roskadozó konyha nem lesz túl kedves ahhoz, aki alkotni szeretne, hiszen mire a rendetlenség eltávolításra kerül, az alkotói láz is lelohad, elmegy a kedv a főzéstől, és a csodából mindennapi kötelesség, robot válik. 
Egy tiszta, meleg, illatos konyha azonnal magába szívja az embert, ott kibontakozhatnak és szárnyalhanak a gondolatok, letehetők a gondok és tapintható a varázslat. 
Az otthon melegét árasztó konyha szent hely. A szakács teszi azzá, aki most már gyógyítani tud az erejével. A jól, szívből, szeretettel megalkotott étel gyógyír, akár lelki, akár testi bajokra. A jó, varázzsal készült ételt enni öröm, hiszen az ízekkel egyben a szakács alkotó kezeiben lakozó szeretet is táplálja a testet. Ha csak azért főzünk, mert muszáj, mert a családnak valamit enni KELL, akkor az evésből is csak mindennapi szükséglet válik. Ebben az esetben nincs benne öröm és harmónia. Itt elveszik a művészet.
 
Természetesen az sem mindegy, milyen eszközökkel van felszerelve szakácsunk konyhája. Egy éles, biztonságos kés, egy minőséges, ügyes fazék hangszerként szólalhatnak meg a főzni készülő ember kezében. De a tárgyak helyettesíthetőek. Egy parányi fantáziával, gondolatvarázzsal minden megoldható, minden eszköz hiánya pótolható. Csak fel kell szabadítani a gátlásokat és merésznek lenni a konyhában is.
Ugyanígy van ez a receptekkel. Recept: szigorúan kimért hozzávalók összességéből, szabályok alapján elkészített étel. Így tudnám definiálni. A kezdő szakács, akit még nem is lehetne igazából szakácsnak nevezni, de tiszteljük meg ezzel a kezdők igyekezetét, még görcsösen ragaszkodik a recepthez. Sajnos, tudatosítani kell, hogy nem minden recept jó. Nem minden esetben felelnek meg az összetevők arányai, és az elkészítés folyamata sincs mindig pontosan, aprólékosan kidolgozva. Ám a szakács lassan, folyamatosan rutint szerez. Ha rákap a főzés varázsára, egyre összetettebb ételcsodákat akar majd alkotni, és akkor már nem ragaszkodik olyan mereven a receptek szabályosságához. Már mer új dolgokat kipróbálni, fantáziája szárnyra kap, és itt kezdődik a varázslat. Aki ebben a pillanatban nem érzi az izgalmat, a kellemes feszültséget, hogy valami újat, elképesztőt, eddig ismeretlent hozhat létre a saját gondolatai és az összetevők alapján, az hagyja abba a főzés művészetét, és maradjon a főzés mindennapiságánál. 
 
Mert a főzés művészete egy másik dimenzió, amikor a szakácsművész lelkében felszakadnak a gátlások, amikor eddig ismeretlen dallamok csengenek a fülében, eddig felfedezetlen ízek érződnek a nyelvén, eddig össze nem alkotott hozzávalók simulnak a kezébe. Ebből az érzésből, ebből a dimenzióból kerülnek csodálatos ételek az asztalunkra, és hívogatják a gasztronómia kedvelőit, az ízlelőket, a gurmánokat, a kritikusokat. 
Aki érezni akarja és alkotni szeretne ebben a dimenzióban, annak fel kell szabadulnia a szabályok, konvenciók kötöttsége alól, rendelkeznie kell egy csepp fantáziával, harmonikus, tiszta lélekkel, és elsősorban a főzés szeretetével. Hiszen nincs annál csodálatosabb, amikor egy ember kiszakadhat ebből a bántó, gyors világból, amelyben a lélek nem épül, csak rombolódik, és visszaépítheti magában a reményt, a vágyat, a sikert. Mert az ízletes, szép étel a lélek reménye a test vágya és a szakács sikere.

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!