Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Évikonyhája szakács

Évikonyhája
hozzászólások (4)

adatok:

Profil: Havva
Mióta szakács: 2012. 12. 28.


mióta főzök:

2003 óta főzök.

a hely, ahol főzök:

Otthon.

ars poetica a konyhában:

Először magamnak főztem, majd a férjemnek, utána pedig a gyerekeknek. Minden nap főzök, minden napra ki kell találni valami újat. Ez néha elég fárasztó, sokszor robotmunkának érzem. Ami viszont erőt ad az az, hogy a gyerekeimnek jó minőségű ételt akarok készíteni. Minél kevesebb gyári vackot, félkész ételt egyenek.
Több mint egy éve nem használok ételízesítőt. Nem akarok semmiféle vegyszert, ízfokozót az ételeimbe. Először furcsa volt megszokni, de utána már egyáltalán nem hiányzott. Arról nem is beszélve, hogy rájöttem, nálam tünetei is vannak a NA glutamátnak. Szóval felhagytam vele, és nem hiányzik. A tünetek pedig elmúltak. Ha kell ételízesítő valamibe, akkor csak natúr szárított zöldségeket tartalmazó ételízesítőt használok. Ugyanígy elhagytam a cukorpótló készítményeket, mesterséges édesítőket.
A másik dolog, amibe belekezdtem, hogy hetente többször sütök édes vagy sós süteményeket. Ezt is annak a jegyébe teszem, hogy a gyerekek ne a bolti sütiken és édességeken nőjenek fel. Ezen az oldalon rengeteg jó receptet találtam.
A harmadik főzéssel kapcsolatos dolog az az, hogy idén ősszel építtettem egy húsfüstölőt. Az első adag kolbász már el is készült. Szeretnék még télen oldalast is füstölni és húsvétra való sonkát. Borzasztóan elegem van ugyanis a bolti gyorspácolt, gyorsérlelésű silány húskészítményekből. Az elmúlt egy évben egy olyan kolbászt sem ettem, aminek ne lett volna valamilyen baja (penészes vagy rossz ízű), nem beszélve a piros színű húsvéti sonkáról.
Vidéken élek, így igyekszem a lehető legtöbb dolgot megtermelni a kiskertemben, így tudom mit eszek.
Szeretném tehát, ha a gyerekek az anyjuk főztjén nőjenek föl éppen úgy, ahogy én is az anyukám főztjén nőttem föl.

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klivi
klivi / klivi Sat, 2013-03-23 14:43

Üdv "zalai", tényleg jó volt olvasni a konyhai hitvallásodat! :)
Livi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-03 13:33

Olyan ars poeticád van, hogy csak le a kalappal előtte!!! :-O

Én is most két éve nem főzök ételízesítővel, csak saját gyártmányú zöldségekből készült keverékkel, illetve só,bors, kömény, ilyenek, ..és tényleg, eleinte hiányzott!!!!!!!!!!!!!!
Aztán rájöttem, hogy a só se kell annyi, más fűszerekkel, akár a szárított vagy darált saját zöldségekkel, akár a friss zöld fűszerekkel, csodásan lehet ízesíteni.:-O

Igazad van a sütiket illetően, azok a boltiak nem is azok...:-(((
Nagyon jó ötlet az a házi füstölő, mert ha jó minőségű húshoz jutsz, otthon elkészíthetsz kolbászt, bármit, vagy a csülköt, oldalast , amit szeretnél felfüstölsz, és az tényleg az, aminek szántad!!

Nagyon ügyes ötlet, de tényleg, irigyellek érte, hogy megteheted.:-O

Várom ezek után csodálatos sütis, főételes, leveses, bármilyen ételed receptjét! :-O
Éva-Anyóca

Havva
Évikonyhája / Havva Thu, 2013-01-03 20:36

Szia Éva!
(Mennyi Éva van itt:))

Köszönöm a hozzászólásodat.
Majd ügyeskedem...
Azt még bele sem írtam, hogy tavasztól méhészkedem is....:) De ez még a jövő zenéje, hogy sikerül.
Üdvözlettel:
Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-01-04 12:14

Kedves Havva!

Hát igen,.....én is apránként döbbentem rá, hogy akivel már jó pár hete-hónapja, kedves beszélgetésekbe bonyolódok,recepteket tárgyaljuk ki, kertünket, néha életünkből pár momentumot, - ő is Éva, és főleg karácsonykor kellemetlen, mert a "kitalált" nevek miatt, sokukról nem tudható,, hogy Éva, és úgy szégyellem magam, hogy nem köszöntöttem fel névnapjukon.
Mint Téged is. Utólag, de nagyon boldog névnapot kívánok! :-O

Remélem, boldogan és békésen telt a karácsony, és a szilveszter is jó hangulatban telt, finomságokat feltálalva, - szeretném, ha az idei év azt hozza, amit nagyon szeretnél, szeretnétek.:-O
Méhészkedés, fantasztikus!!!!!!!!!!!!!
Van egy kedves barátunk, aki fő foglalkozásként méhészkedik, és valami csodás mézeket tudunk venni Tőle, igazi mézeket!! ( a bolti borzalmas , vizes, és kínai , ha magyar is pancsolt,meg drága :-(((( )
Jó munkát a méhecskékkel, meg fogja érni a velük való munka!:-O
Éva-Anyóca