Velőscsont leves

- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
100g sertéscsont0 kcal
-
88g káposzta18 kcal
-
50g karalábé10 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
225g fehérrépa143 kcal
-
16g pasztinák10 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
38g tv paprika6 kcal
-
68g paradicsom12 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
50g karfiol5 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0 kcal
-
63g cérnametélt232 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
800g sertéscsont0 kcal
-
700g káposzta140 kcal
-
400g karalábé80 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
1360g sárgarépa496 kcal
-
1800g fehérrépa1148 kcal
-
130g pasztinák83 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
300g tv paprika49 kcal
-
540g paradicsom97 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
400g karfiol40 kcal
-
8000g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
8 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
15 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0 kcal
-
500g cérnametélt1855 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
5g sertéscsont0 kcal
-
4.3g káposzta1 kcal
-
2.5g karalábé0 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.6g zeller1 kcal
-
8.4g sárgarépa3 kcal
-
11.2g fehérrépa7 kcal
-
0.8g pasztinák1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1.9g tv paprika0 kcal
-
3.3g paradicsom1 kcal
-
3.7g burgonya2 kcal
-
2.5g karfiol0 kcal
-
49.6g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
-
3.1g cérnametélt11 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1196.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1614.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1325 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 236 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5358 micro
-
β-karotin 13226 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1738 micro
-
Lut-zea 931 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 137.4 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9572.4 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 366 mg
-
Kálcium 2073 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1414 mg
-
Foszfor 3738 mg
-
Nátrium 1882 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1010.6 g
-
Cukor 217 mg
-
Élelmi rost 190 mg
VÍZ
-
Összesen 12914.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10602 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 1279 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1886 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3206 micro
-
Kolin: 503 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 42868 micro
-
β-karotin 105810 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 13907 micro
-
Lut-zea 7450 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 266 micro
-
β-karotin 656 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 86 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
-
8 nagy db sárgarépa
-
10 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db pasztinák
-
5 db zellerlevél
-
6 közepes db burgonya
-
40 dkg karfiol
-
8 l víz
-
3 kk fehér mustármag
-
1 csokor petrezselyem
-
3 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
- A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
- Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
- Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
- Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
- Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
- 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
- Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
- Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
- A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
- A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 45
- Össznézettség: 45706
- Feltöltés dátuma: 2011. május 06.
Ajánló
Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése. Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.