Nosalty Logó

Velőscsont leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Velőscsont leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 574 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4598 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 28 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1196.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    259 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1614.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    160 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    236 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5358 micro
  • β-karotin
    13226 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1738 micro
  • Lut-zea
    931 micro
Összesen 574 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    137.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9572.4 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    2073 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1414 mg
  • Foszfor
    3738 mg
  • Nátrium
    1882 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1010.6 g
  • Cukor
    217 mg
  • Élelmi rost
    190 mg

VÍZ

  • Összesen
    12914.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10602 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    1279 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1886 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3206 micro
  • Kolin:
    503 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    42868 micro
  • β-karotin
    105810 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    13907 micro
  • Lut-zea
    7450 micro
Összesen 4598 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    266 micro
  • β-karotin
    656 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    86 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 28 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
  2. Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
  3. Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
  4. Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
  5. Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
  6. 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
  7. Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
  8. Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
  9. A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
  10. A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 162
  • Össznézettség: 36258
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 06.

Ajánló

Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése. Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Éva-Anyóca 350 recept

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez lesz ma ebédre!Marhacsontból.Alig fér a fazékba:) Bogi

Norci79

Nagyon guszta! :-) Már rég f?ztünk ilyet ez ellen tenni kell! :-)

mislenbaba

Hogy megenné ezt az én Uram! :-D

Éva-Anyóca

Kedves Bogi! Köszönöm szépen:-)) Nagyon fincsi marhacsontból is,:-)) Szép napot! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves norci79! Az biztos ,hogy fincsi, és nem is drága, mégis nagyon jó levest kaphatunk bel?le:-)) Jó f?zöcskézést hozzá:-)) Szép napot! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves mislenbaba! Hát, ha tudsz, tegyél érte, nagyon szeretjük mi is:-)) A legjobb, a vel?, amiben Boginak van igaza, hogy a marhacsontban nagyobb van:-))) Szép napot! Éva-Anyóca

mislenbaba

Ma kacsazúza pöri lesz, tarhonyával. De ami késik nem múlik!

Geleva

Kedves Éva-Anyóca! Összefutott az a bizonyos a számban!:-))) Nem is merem megmutatni senkinek, mert ezt is kérnék a hétvégén. Nagyon régen volt nálunk is, köszi, hogy eszembe juttattad.:-))) Én is így szoktam, kicsit lehet, hogy mások a zöldségféle arányok, (én nagyon szretem a zellert, ebb?l több, a fehérrépát nem annyira, abból kevesebb) és a csontok nyitott végét sóba szoktam mártani, hogy ne f?jön ki a vel?. De ez nem oszt, nem szoroz...nagyon szeretjük. Arra semmi esély, hogy a vel?t valaki megegye, mert a lányom kutyája röpke fél óra alatt, furulyát csinál bel?le. :-))) De olyan szép, letisztított csontok, hogy múzeumba lehetne kiállítani.:-))) Következ? hétvége...???, úgy sincs még ötletem. Ha szép id? lesz...bográcsba azért elég durva lenne...de van kint gáz is!!!!:-))) Puszi, kellemes hétvégét! Éva

Éva-Anyóca

Kedves Geleva! Nagyon szívesen, és igen, igazad van, tényleg sóba kell mártani a végét, de ezeknek nem volt olyan nagy a vel?nél a nyílásuk, és nem jött ki a f?zés során, gondolom, a marhacsontnál biztosan ezt tenném:-))) Hát igen, kinek milyen zöldség tetszik és ízlik:-))) Én nem szoktam megenni a család se a zellert, de szeretem belef?zni az ízét:-)) Nem semmi a kutyus:-)) Hát bográcsba, igen, azt nem,:-)) , de ha tudod, akkor gázon, a köv.héten, majd elkészíted:-))) Nagyon szép hétvégét! Elültettük a palántákat, a rozmaringot, és a virágokat, remélem, éjjel már nem lesz olyan hideg:-))) Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves mislenbaba! Na, arra a fincsi ételre, meg most én gondoltam, hogy milyen csodás, és de ennék bel?le:-)) Szeretjük:-)) Finomat f?ztél:-)) Persze,leves ügyben, ami késik, az nem múlik:-)) Remélem, a tavasz már nem kéreti magát, nem késik olyan sokat, mert a kedvünk is jobb, nem, ha süt a nap??:-)) Nagyon szép hétvégét! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Nahát, sertés vel?scsontról még nem is hallottam. Én nagyon nem szeretem a sertést, és pont ma vettem egy vel?scsontot a levesbe (bár az csirkeleves, mellcsontból, bels?ségekb?l és lábból, remélem így sem lesz rossz) remélem marhát adtak, nem sertést! :D Olyan jó ötlet ez a leves, a f?tt vel?scsont pirítóson az egyik kedvencem, de nálunk mindig marhahúslevesben van, ez azért egy pénztárcabarátabb megoldás. :) El is készítem jöv?héten, hát ha még egy kis húsos csontot is teszek bele, filléres leves, de már most összefutott a nyál a számban :D

Éva-Anyóca

Kedves Samybubu! Pedig van, sertés vel?s csont is, nagyon finom a levese.:-)) F?leg, mivel disznót vágtunk régebben sokat, és a tágabb családban is, ez nem is kétséges, és itt a városunkban, környékünkön ez a leves ismert.:-) Az igaz, hogy sokkal hatalmasabb és jobban, egyszerre kiüthet? és nagyon nagy az a vel?, amit a marhacsontból nyerhet az ember, hisz Szindbád levese is ilyen, Krúdy m?vében.:-)) Nálunk, ha a hentesnél van mind a kett? féle vel?s csont, az eladó mindig megkérdezi, melyiket kérem.:-) Biztos, hogy finom lehet a csirke alkatrészes-vel?s csontos leves is.Nem szabad, hogy elrontsa.:-) De hidd el, hogy ez is nagyon finom, külön akár húsos-karajcsontból is, s?t szoktam a kett?t együtt is f?zni , sok zöldséggel, lassú forrás mellett, nagyon finom íze van a levesnek.:-)) Remélem, ha el lesz készítve, sikerül és ízleni fog.:-)) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Éva -Anyóca!! :) A vel?s csont ugyan az mint a "fehér csont" ? Ma vettem, gondoltam jó lesz egy levesbe, de most már nem tudom.... Várom válaszod!!! Köszi

Éva-Anyóca

Kedves anyanéna! Megmondom ?szintén, életemben nem úgy hallottam sem a szüleimt?l, se a nagyszüleimt?l, nagynénikt?l , nagybácsiktól, ismer?sökt?l, hogy fehér csont..........Soha nem is úgy vásároltam kérve a hentest?l, vagy amikor már azok nem voltak, a bolt hús részlegén. De nem lehet más, teljesen biztosan, ha sertés fehér csontot sikerült venni, akkor az csakis vel?s csontot és karajcsontot jelenthet. A vel?s csontot én a hentesnél félbe vágatom, egy részt könnyebben belefér a fazékba, na meg hát nem férünk hozzá a finom vel?höz, ha nincs keresztben a nagy csont félbe vágva, azt kis kanállal szoktuk kikaparni. :) A karajcsont meg az a csontrész, amit szépen elválasztanak a karajhús filézett részt?l, attól függ, hogy sikerül, ha jól, akkor kevesebb hús marad a csonton, ha gyors a munka vagy nagy és húsos a disznó, több hús maradhat lefejtéskor a csonton. Én vegyesen is szoktam f?zni bel?le, vagy csak karajcsont vagy csak vel?s csont. A vel?s csontot remélem, sikerült elvágatni félbe, mert ha valaki otthon próbálkozik vele, megteheti, de a célszerszámmal csak szilánkosra tudja darabolni a csontot, és az elég kellemetlen ha a vel?t ki szeretné enni bel?le valaki. Úgyhogy sok gondolat után a véleményem, igen, jót sikerült venni, ha a fentieknek megfelel, akkor az az . :) :) Remélem , hogy jól sikerül, és ízleni is fog. Légy szíves, megírni, mi lett a végeredmény, jó ? :) Most már tessék megnyugodni, jót vettél. :) Éva-Anyóca

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.