Velőscsont leves

- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
100g sertéscsont0 kcal
-
88g káposzta18 kcal
-
50g karalábé10 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
225g fehérrépa143 kcal
-
16g pasztinák10 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
38g tv paprika6 kcal
-
68g paradicsom12 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
50g karfiol5 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0 kcal
-
63g cérnametélt232 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
800g sertéscsont0 kcal
-
700g káposzta140 kcal
-
400g karalábé80 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
1360g sárgarépa496 kcal
-
1800g fehérrépa1148 kcal
-
130g pasztinák83 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
300g tv paprika49 kcal
-
540g paradicsom97 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
400g karfiol40 kcal
-
8000g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
8 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
15 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0 kcal
-
500g cérnametélt1855 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
5g sertéscsont0 kcal
-
4.3g káposzta1 kcal
-
2.5g karalábé0 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.6g zeller1 kcal
-
8.4g sárgarépa3 kcal
-
11.2g fehérrépa7 kcal
-
0.8g pasztinák1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
1.9g tv paprika0 kcal
-
3.3g paradicsom1 kcal
-
3.7g burgonya2 kcal
-
2.5g karfiol0 kcal
-
49.6g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
-
3.1g cérnametélt11 kcal
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1196.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 235 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1614.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1325 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 236 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 401 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5358 micro
-
β-karotin 13226 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1738 micro
-
Lut-zea 931 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 137.4 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9572.4 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 366 mg
-
Kálcium 2073 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1414 mg
-
Foszfor 3738 mg
-
Nátrium 1882 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1010.6 g
-
Cukor 217 mg
-
Élelmi rost 190 mg
VÍZ
-
Összesen 12914.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10602 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 1279 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1886 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3206 micro
-
Kolin: 503 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 42868 micro
-
β-karotin 105810 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 13907 micro
-
Lut-zea 7450 micro
- 1% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 266 micro
-
β-karotin 656 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 86 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
-
8 nagy db sárgarépa
-
10 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db pasztinák
-
5 db zellerlevél
-
6 közepes db burgonya
-
40 dkg karfiol
-
8 l víz
-
3 kk fehér mustármag
-
1 csokor petrezselyem
-
3 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
- A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
- Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
- Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
- Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
- Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
- 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
- Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
- Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
- A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
- A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 63
- Össznézettség: 42361
- Feltöltés dátuma: 2011. május 06.
Ajánló
Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése. Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.
Hozzászólások (12)
Ez lesz ma ebédre!Marhacsontból.Alig fér a fazékba:) Bogi
Nagyon guszta! :-) Már rég f?ztünk ilyet ez ellen tenni kell! :-)
Hogy megenné ezt az én Uram! :-D
Kedves Bogi! Köszönöm szépen:-)) Nagyon fincsi marhacsontból is,:-)) Szép napot! Éva-Anyóca
Kedves norci79! Az biztos ,hogy fincsi, és nem is drága, mégis nagyon jó levest kaphatunk bel?le:-)) Jó f?zöcskézést hozzá:-)) Szép napot! Éva-Anyóca
Kedves mislenbaba! Hát, ha tudsz, tegyél érte, nagyon szeretjük mi is:-)) A legjobb, a vel?, amiben Boginak van igaza, hogy a marhacsontban nagyobb van:-))) Szép napot! Éva-Anyóca
Ma kacsazúza pöri lesz, tarhonyával. De ami késik nem múlik!
Kedves Éva-Anyóca! Összefutott az a bizonyos a számban!:-))) Nem is merem megmutatni senkinek, mert ezt is kérnék a hétvégén. Nagyon régen volt nálunk is, köszi, hogy eszembe juttattad.:-))) Én is így szoktam, kicsit lehet, hogy mások a zöldségféle arányok, (én nagyon szretem a zellert, ebb?l több, a fehérrépát nem annyira, abból kevesebb) és a csontok nyitott végét sóba szoktam mártani, hogy ne f?jön ki a vel?. De ez nem oszt, nem szoroz...nagyon szeretjük. Arra semmi esély, hogy a vel?t valaki megegye, mert a lányom kutyája röpke fél óra alatt, furulyát csinál bel?le. :-))) De olyan szép, letisztított csontok, hogy múzeumba lehetne kiállítani.:-))) Következ? hétvége...???, úgy sincs még ötletem. Ha szép id? lesz...bográcsba azért elég durva lenne...de van kint gáz is!!!!:-))) Puszi, kellemes hétvégét! Éva
Kedves Geleva! Nagyon szívesen, és igen, igazad van, tényleg sóba kell mártani a végét, de ezeknek nem volt olyan nagy a vel?nél a nyílásuk, és nem jött ki a f?zés során, gondolom, a marhacsontnál biztosan ezt tenném:-))) Hát igen, kinek milyen zöldség tetszik és ízlik:-))) Én nem szoktam megenni a család se a zellert, de szeretem belef?zni az ízét:-)) Nem semmi a kutyus:-)) Hát bográcsba, igen, azt nem,:-)) , de ha tudod, akkor gázon, a köv.héten, majd elkészíted:-))) Nagyon szép hétvégét! Elültettük a palántákat, a rozmaringot, és a virágokat, remélem, éjjel már nem lesz olyan hideg:-))) Éva-Anyóca
Kedves mislenbaba! Na, arra a fincsi ételre, meg most én gondoltam, hogy milyen csodás, és de ennék bel?le:-)) Szeretjük:-)) Finomat f?ztél:-)) Persze,leves ügyben, ami késik, az nem múlik:-)) Remélem, a tavasz már nem kéreti magát, nem késik olyan sokat, mert a kedvünk is jobb, nem, ha süt a nap??:-)) Nagyon szép hétvégét! Éva-Anyóca
Nahát, sertés vel?scsontról még nem is hallottam. Én nagyon nem szeretem a sertést, és pont ma vettem egy vel?scsontot a levesbe (bár az csirkeleves, mellcsontból, bels?ségekb?l és lábból, remélem így sem lesz rossz) remélem marhát adtak, nem sertést! :D Olyan jó ötlet ez a leves, a f?tt vel?scsont pirítóson az egyik kedvencem, de nálunk mindig marhahúslevesben van, ez azért egy pénztárcabarátabb megoldás. :) El is készítem jöv?héten, hát ha még egy kis húsos csontot is teszek bele, filléres leves, de már most összefutott a nyál a számban :D
Kedves Samybubu! Pedig van, sertés vel?s csont is, nagyon finom a levese.:-)) F?leg, mivel disznót vágtunk régebben sokat, és a tágabb családban is, ez nem is kétséges, és itt a városunkban, környékünkön ez a leves ismert.:-) Az igaz, hogy sokkal hatalmasabb és jobban, egyszerre kiüthet? és nagyon nagy az a vel?, amit a marhacsontból nyerhet az ember, hisz Szindbád levese is ilyen, Krúdy m?vében.:-)) Nálunk, ha a hentesnél van mind a kett? féle vel?s csont, az eladó mindig megkérdezi, melyiket kérem.:-) Biztos, hogy finom lehet a csirke alkatrészes-vel?s csontos leves is.Nem szabad, hogy elrontsa.:-) De hidd el, hogy ez is nagyon finom, külön akár húsos-karajcsontból is, s?t szoktam a kett?t együtt is f?zni , sok zöldséggel, lassú forrás mellett, nagyon finom íze van a levesnek.:-)) Remélem, ha el lesz készítve, sikerül és ízleni fog.:-)) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva -Anyóca!! :) A vel?s csont ugyan az mint a "fehér csont" ? Ma vettem, gondoltam jó lesz egy levesbe, de most már nem tudom.... Várom válaszod!!! Köszi
Kedves anyanéna! Megmondom ?szintén, életemben nem úgy hallottam sem a szüleimt?l, se a nagyszüleimt?l, nagynénikt?l , nagybácsiktól, ismer?sökt?l, hogy fehér csont..........Soha nem is úgy vásároltam kérve a hentest?l, vagy amikor már azok nem voltak, a bolt hús részlegén. De nem lehet más, teljesen biztosan, ha sertés fehér csontot sikerült venni, akkor az csakis vel?s csontot és karajcsontot jelenthet. A vel?s csontot én a hentesnél félbe vágatom, egy részt könnyebben belefér a fazékba, na meg hát nem férünk hozzá a finom vel?höz, ha nincs keresztben a nagy csont félbe vágva, azt kis kanállal szoktuk kikaparni. :) A karajcsont meg az a csontrész, amit szépen elválasztanak a karajhús filézett részt?l, attól függ, hogy sikerül, ha jól, akkor kevesebb hús marad a csonton, ha gyors a munka vagy nagy és húsos a disznó, több hús maradhat lefejtéskor a csonton. Én vegyesen is szoktam f?zni bel?le, vagy csak karajcsont vagy csak vel?s csont. A vel?s csontot remélem, sikerült elvágatni félbe, mert ha valaki otthon próbálkozik vele, megteheti, de a célszerszámmal csak szilánkosra tudja darabolni a csontot, és az elég kellemetlen ha a vel?t ki szeretné enni bel?le valaki. Úgyhogy sok gondolat után a véleményem, igen, jót sikerült venni, ha a fentieknek megfelel, akkor az az . :) :) Remélem , hogy jól sikerül, és ízleni is fog. Légy szíves, megírni, mi lett a végeredmény, jó ? :) Most már tessék megnyugodni, jót vettél. :) Éva-Anyóca