r
Nosalty Logó

Velőscsont leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Velőscsont leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 574 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4598 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 28 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1196.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    259 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    1614.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1325 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    160 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    236 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5358 micro
  • β-karotin
    13226 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1738 micro
  • Lut-zea
    931 micro
Összesen 574 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    137.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9572.4 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    2073 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1414 mg
  • Foszfor
    3738 mg
  • Nátrium
    1882 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1010.6 g
  • Cukor
    217 mg
  • Élelmi rost
    190 mg

VÍZ

  • Összesen
    12914.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10602 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    1279 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1886 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3206 micro
  • Kolin:
    503 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    42868 micro
  • β-karotin
    105810 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    13907 micro
  • Lut-zea
    7450 micro
Összesen 4598 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    266 micro
  • β-karotin
    656 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    86 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 28 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mosott velőscsontokat egy nagy fazékban feltesszük hideg vízben főni. Ha felforrt a csont vize, lehabozzuk.
  2. Megpucoljuk, és feldaraboljuk a zöldségeket.
  3. Beletesszük a zöldségeket (kivétel: burgonya és karfiol!) és a fűszereket a velőscsont vizébe.
  4. Kis lángon fedő alatt gyöngyöző forrással megfőzzük a levest.
  5. Beletesszük a vége előtt 15-18 perccel a karfiolt, és főzzük tovább
  6. 10 perccel a vége előtt beletesszük a burgonyákat egyben, ha forrni kezd, kóstoljuk. A karfiol és a burgonya után szükséges némi utánízesítés, főleg só, de lehet, hogy mindenből egy kevés, ahogy érezzük az ízét. Ha a karfiolba a villát szépen be tudjuk szúrni, és puha, a burgonyát is leellenőrizzük így, és puha, kikapcsoljuk a levest, készen van.
  7. Kis fazékban sós vízben kifőzzük a levesbetétet, leszűrjük, tálaló tálba öntjük, rászűrjük a levest.
  8. Külön tányéron tálaljuk a velőscsontokat, másik külön tányéron a káposztát, a karfiolt, a burgonyát, a zöldségeket (a velőt mindenki magának a tányérjára kiskanállal szedheti ki a csontból).
  9. A leves összes levét leszűrjük, és egy fazékba öntjük. A leves levét másnap a maradék zöldségekkel tálalhatjuk, csak tésztát főzzünk ki hozzá.
  10. A még megmaradt levest pedig betehetjük a fagyasztóba, külön edényben vagy sok kis edényben (szószok ízesítésére vagy bármire), esetleg még jégkockatartóba is, amivel tudjuk ízesíteni a rizottót, kifőtt tésztánál a szószt.
  • Sütés hőfoka: 140 °C
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 45
  • Össznézettség: 45706
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 06.

Ajánló

Lehet a levesbe tenni a fehér fejeskáposzta helyett kelkáposztát vagy kelbimbót is, de akkor azt a vége fele kell beletenni a főzési ideje miatt. Lehet brokkoli is. Kinek mi az ízlése. Második félének, azaz főételnek bármit tálalhatunk ezután a leves után, lehet rántott hús, pörkölt, töltött hús, és az is mindegy, hogy milyen húsból: csirke, pulyka, sertés, marha...Ezért is jó ez a leves, mert bármilyen főétel jöhet utána.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Velőscsont leves
Éva-Anyóca 350 recept

Nagyon finom levest kapunk ebből az egyszerű, mégis finom alapanyagból. A lényeg, hogy jó sok zöldséggel főzzük, sok fajtával és mennyiségileg is sokkal, és a leves leve, attól lesz szép és tiszta, ha nagyon lassan, gyöngyöző forrás mellett főzzük, és a jó sok leveslé nagyon sok mindenre felhasználható a későbbiek folyamán.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk