r
Nosalty Logó

Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 1770 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 3541 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 197 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    467 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2981 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    461 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    1602 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    491.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    573 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    572 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3618 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1780 micro
Összesen 1770 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    90.3 g

Zsír

  • Összesen
    316.8 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    934 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5962.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    922 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1386 mg
  • Nátrium
    3203 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    982.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2444 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    76 mg
  • C vitamin:
    379 mg
  • D vitamin:
    575 micro
  • K vitamin:
    1145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    675 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1144 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    7237 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3559 micro
Összesen 3541 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 197 Kcal

Hozzávalók

A halhoz

A mártáshoz

Elkészítés

A halhoz

  1. A pisztrángot kibelezzük, citromlével locsoljuk a belek helyét.
  2. Egy órán át állni hagyjuk.
  3. Eközben meghámozzuk a krumplit. Kivajazzuk a tepsit, beleszeljük a krumplit. (Nem irdalom a pisztrángot, mert úgy gondolom, kiszárad az irdalástól.)
  4. Az óra leteltével a tepsibe fektetjük a krumpli mellé a halat.
  5. Sózzuk.
  6. Olvasztott vajjal bőven locsoljuk a halat és a krumplit is.
  7. Forró sütőben megsütjük.
  8. Amíg sül, elkészítjük a fűszerezett tartárt:
  9. A tojássárgákhoz 1 tk mustárt adunk, majd a kisrugóssal való állandó keverés mellet hozzáadjuk az olajat.
  10. Amikor a majonéz összeállt, hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, a citromlét, a bort, a cukrot, a tejszínt (a tartárban tejfölt adunk, vigyázat!).
  11. Adjuk az apróra vágott fűszereket, borsot darálunk, keverünk.
  12. Kóstoljuk, kész.
  13. Tálalunk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 474
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 176668
  • Feltöltés dátuma: 2009. március 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
Harmathy Ildikó 313 recept

Nagy a szerencsém, mert karnyújtásnyira van a pisztrángos. (értsd: pisztráng tenyészet) Másfél órával a vásárlás után sütöm a pisztrángot. A pisztráng esetében ez akkora szerencse, hogy nem is elmondható. A pisztráng igazán csak frissen jó. Mindig volt pisztráng lelőhely a közelemben, az Anna-malmi időkben is. Gyakorta sütöttem vendégeimnek ezt a fantasztikus halat, mégis egyszer – mindenek ellenére -  nagy meglepetésben volt részem: egyik vendégem hozott pár pisztrángot, akkor fogta a Viszlón – mondta -, megsütném-e? Hát megsütöttem! Életemben tán azóta sem ettem olyan finomat, mint a természetes környezetéből pecázott, szinte azonnal elkészített pisztráng! Rózsaszín volt a húsa és valami elmondhatatlanul finom! Próbálkoztunk azzal is, hogy az Anna Malom patakjába telepítsünk pisztrángot – valaha éltek ott -, de sohasem hozta ugyanazt a frenetikus gasztronómiai élményt. Persze egyáltalában nem mindegy, hogy sebes vagy szivárványos. A szivárványost tenyésztik étkezésre. Van egy vicces történetem is a pisztránggal: Mint említettem, az Anna Malomban rendszeresen kínáltam a pisztrángot a vendégeknek, akkor még egy másik tenyésztőtől vettem, aki a bauxit-bányákból kiemelt vizeken tenyésztette a halat. A bányavíz nagyon tiszta, a pisztráng csak kristálytiszta vízben él, ne gondoljatok mást. Mégis egyszer nagyon furcsa testfelépítésű halakat hoztam a csávótól: sokkal nagyobb volt a fejük a megszokottnál. (A tenyészetben könnyen beltenyészik a hal, ami azt jelenti, hogy genetikailag korcsosodik. NE a génkezelt kukorica jusson eszetekbe, nem arról van szó, ez egy másik történet. A beltenyészet azt jelenti, hogy saját fajfenntartásuk szempontjából korcsosodott egyedek jönnek létre, NEM emberi élelmezési szempontból korcsak – szemben a génkezelt kukoricával. //Jézusom! – mennyi mindent kellene elmondanom, hogy értsétek a különbséget! Szerét ejtem majd, de most haladjunk tovább!//) Ott tartunk, hogy megérkeztek az Anna Malom konyhájára a nagyfejű – emberi fogyasztás szempontjából hibátlan – pisztrángok. Az alkalmazott leányzó mit sem tudott semmiről, a vendégek (németek) azonban észlelték a pisztráng furcsa megjelenését. Kérdezték a leányt: milyen hal ez? Ki tudja, milyen gondolatokkal elfoglalt felszolgálóm gyorsan kivágta magát: - Márna! – mondta. Úgy meglepődtem, hogy szólni sem bírtam. Honnan ismeri ez a butuska lány a szót: ’márna’? Milyen Isteni sugallat mondatta vele ezt a gasztronómiailag borzasztóan ritka halfajt- cseppet sem hasonlít a nagyfejű pisztránghoz! Vendégeim azonban szemmel láthatólag boldogok voltak az információtól – akkoriban a németek még egyáltalában nem elhanyagolható százalékban azért jártak kis hazánkba nyaralni, hogy olyan gasztronómiai élményben legyen részük, amit otthon nem engedhetnek meg maguknak. Mit tehettem volna, amikor végre magamhoz tértem a kábulatból? Járassam le az alkalmazottamat – és azzal magamat is? Vagy ábrándítsam ki a vendégeket – a hosszas magyarázattal, hogy a beltenyészet hogyan is jön létre és mit okoz? – kockáztassam a turisták jóérzését a félig se megértett magyarázattal? – hagytam a francba az egészet.

Hozzávalók

A halhoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek