r
Nosalty Logó

Vadkovász-vadélesztős kovász

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Vadkovász-vadélesztős kovász
adag
Előkészítés
perc
vadkovászos
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 548 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1096 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 217 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    830.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    533 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    108.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    363 micro
Összesen 548 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1661.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    1066 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    245.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    216.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 1096 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 217 Kcal

Hozzávalók

  • 11 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (lehet rozsos is)
  • 11 ek víz (fontos, hogy ne legyen klóros, jó a filterezett , a szénsavmentes ásvány, vagy kútvíz)

Elkészítés

  1. Első nap: A tisztaüvegbe öntünk 2 ek vizet és2 ek lisztet. Jó erőteljesen simára keverjük;a massza szereti az oxigént!Lazán letakarjuk, és hagyjuk erjedni 24 órát.
  2. Második nap: Hozzáteszünk 1 ek vizet és 1 ek lisztet; megint jól átkeverjük (ezt nevezzük "etetésnek").
  3. Harmadiknap: Ekkor már buborékos; mehet bele2 ek víz, 2 ek liszt. Innentől 8-12 óránként "etetünk" ezzel az adaggal.
  4. A hetedik naptól már elég kovászunk lesz, és ha jó "fortyogós", akkor lehet egy próbasütést csinálni (legtöbb recepthez kell kb. 200 g), de ne várjunk sokat a kis "éretlen" kovásztól; ezután fog csak igazán erősödni, érlelődni.:)
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 344
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 33546
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 06.

Ajánló

Ha hetente egyszer-kétszer sütünk, akkor tarthatjuk a kovászunkat a konyhapulton (legjobban a 20-25 fokot szereti). Ha ritkábban használjuk, akkor tegyük a hűtőbe! Hetente jó "megetetni"; amennyit elveszünk a sütéshez, annyival etetünk. Állítólag nevet is kell adni a kis élő, bugyogó masszának; akkor "meghálálja" a kedvességet azzal, hogy serényen dolgozik.:) Ezzel az 1:1 etetési aránnyal egy kissé híg lesz a kovász (Jani a képen), úgyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. Lágy nokedlitészta állag, amit én szeretek; a preferencia kialakul mindenkinél használat közben. Az aktív kovász buborékos, habos és sörös-boros-alkoholos az illata. Limara Péksége oldalon sok érdekeset olvashatunk; Limara a vadkovászos kenyeret nevezi "igazi kenyérnek"! Sajnos más magyar weboldalt nem találtam eddig, ahol tanulni tudtam volna. Angol tudásúaknak ajánlom a breadtopia.com oldalt. Receptek, videók segítik a kezdő "vadkovászosokat".  Véleményem szerint a legtöbb hosszan erjesztett kovász recept túl bonyolultan van leírva. Én egyébként tudatosan kezdtem kis adaggal, hogy ne kelljen kidobnom a szemétbe a masszából, mert elvből nem dobok ki ételt, és az egyszerűség kedvéért használok bögrét és kanalat a mérésekhez. Remélem, hamarosan beindul egy "Vadkovász Klub" a NoSalty-n; már néhányan publikáltunk is vadkovásszal készített -kenyér, kifli és pizza-recepteket!

Receptkategóriák

Lehet találgatni, melyik a "Jani" kovászom! Itt még jobban "rohant", mint általában, mert mindenképpen le akarta hagyni a "Terkát", a fehérlisztes kovászt! Terkát azóta bekevertem egy kis rozsliszttel, mert hosszú kényeztetés ellenére sem aktivizálta magát. Így most van egy teljes kiőrlésű lisztből erjesztett kovászom, Jani és egy rozsos-fehérlisztes, Rozska. Mindkettővel igazi élmény kenyereket sütni!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek