r
Nosalty Logó

Téphető almás-fahéjas vekni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Téphető almás-fahéjas vekni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Összesen 740 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Összesen 5905 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Összesen 313 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    577.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    265 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    260 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    147 micro
Összesen 740 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    108.6 g

Zsír

  • Összesen
    277.5 g
  • Telített zsírsav
    145 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    1288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4620.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1505 mg
  • Nátrium
    1967 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    753.8 g
  • Cukor
    252 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    537.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2123 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    636 micro
  • Kolin:
    729 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2081 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1177 micro
Összesen 5905 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 313 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy közepes szószos edényben, alacsonyabb lángon olvasszuk fel a vajat a tejben, majd húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, és hűtsük le 50 fok alá.
  2. Közben egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál cukrot meleg vízzel, míg felolvad. Adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk úgy 5-10 percig állni, hogy jó habos legyen.
  3. Egy nagy tálban a maradék 6 evőkanál cukrot keverjük össze 60 dkg liszttel és egy csipet sóval.
  4. Adjuk hozzá a vajjal és vaníliával elkevert tejet, a cukros élesztőt és a kissé felvert tojásokat. Fakanállal vagy spatulával keverjük addig, ameddig egy gombócba áll.
  5. Adjunk hozzá további 2 púpozott evőkanál lisztet, és keverjük el benne. A tészta inkább ragacsos lesz, ettől ne tartsunk, ilyennek kell lennie. Formázzuk a tésztát egy labdába a tál közepébe, takarjuk le egy kendővel vagy folpackkal, és tegyük félre, meleg helyre kelni, úgy fél-egy órára, ameddig kétszeresére dagad.

A töltelékhez

  1. Ezalatt egy kis tálban jól keverjük össze a cukrot, fahéjat, szerecsendiót. Az almát mossuk meg, és vágjuk fél centis szeletekbe. Citrommal lecsöpögtethetjük, hogy ne barnuljon meg.
  2. A megkelt tésztát tegyük a gyúródeszkára/felületre, lapítsuk el, és adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál lisztet, majd gyúrjuk bele. A tésztát letakarva hagyjuk a munkafelületen 5 percig pihenni. (Ha csak másnap szeretnénk sütni a veknit, akkor így elkészített tésztát tálban letakarva, hűtőbe tehetjük egy éjszakára is, de kb. 40 perccel a felhasználás előtt vegyük ki!)
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 60x30 cm-es téglalap formára. A tetejét kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Éles késsel vagy pizzavágóval hosszában vágjuk 3 csíkba. Tegyük a csíkokat egy halomba, egymás tetejére. Az így rétegzett tésztát vágjuk 10 részbe. Vajazzunk ki két gyümölcskenyér formát, és egyenként tegyük bele a kocka formájú rétegelt tésztát 5 kupacot egybe. Közben a rétegek közé csúsztassunk pár almaszeletet is. Ezeknél a részeknél majd kés nélkül is szépen szétválasztható lesz a vekni. Most takarjuk le a két formát papírtörlővel, és hagyjuk őket úgy 20 percig még kelni a formában, míg majdnem kétszeresére dagadnak.

A morzsához

  1. Közben időben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük el a vekni tetejére a morzsát: keverjük össze a vajat kivéve az összes hozzávalót egy tálban vagy késes aprítóban, adjuk hozzá a vajat, és forgassuk tovább. Ha korán elkészülnénk vele, tegyük sütésig hűtőbe.
  2. Sütés előtt a morzsát elfelezve tegyük rá a két kitakart veknire, majd mehetnek a sütőbe úgy 40 percig sülni, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
  3. A kész vekniket vegyük ki a formából, és hagyjuk hűlni úgy fél óráig, de ne hűljenek ki teljesen. Frissen, melegen a legfinomabbak, de még két napig eltarthatóak. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 211
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11185
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 30.

Ajánló

Magában tea vagy kakaó mellé reggelire, almaszósszal vagy vaníliaöntettel ebéd után desszertként nagyszerű!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Idén ősszel úgy tervezem, hogy több almás sütit sütök majd. Ez a recept rögtön két veknire elegendő mennyiségre íródott, ami furának tűnhet, de ha kipróbáljátok, megértitek, hogy ebből egy adag nem elég. Amikor rátaláltam (eredeti recept itt), a képe láttán rögtön elfogott a vágy, hogy törjek belőle egy darabot és beleharapjak. Na, ebben minden benne van, ami egy sütiben szerethető! A tésztája könnyű, levegős. Illatozik a fahéjtól, a szerecsendiótól és az almaszeletek mentén kés nélkül is le tudunk választani egy darabkát magunknak belőle. Házias jellegén már azt gondolnánk, nem dobhat semmi, de ebben az esetben ez sem igaz: morzsás teteje hihetetlen rusztikussá teszi! Aki szereti az aranygaluskát, mindenképpen essen neki a sütésnek!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

Címlapról ajánljuk

További cikkek