r
Nosalty Logó

Zöldségragus rétes

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Zöldségragus rétes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 1928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A réteshez

A besamelmártáshoz

Összesen 133 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    447 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    334 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    572 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1587 micro
  • Lut-zea
    1726 micro
Összesen 643 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    112.6 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    295 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2875.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1341 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    829 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    543.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1001 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    850 micro
  • α-karotin
    204 micro
  • β-karotin
    1715 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4760 micro
  • Lut-zea
    5178 micro
Összesen 1928 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    329 micro
  • Lut-zea
    358 micro
Összesen 133 kcal

Hozzávalók

A réteshez

A besamelmártáshoz

Elkészítés

A réteshez

  1. Elsőként minden zöldséget előkészítünk, mossuk és szeleteljük őket. A cukkinit kis kockákra érdemes. Ha zsenge cukkinink van, akkor gondos öblítés után héjával és belsejével együtt felhasználhatjuk. Ezután sózzuk be, hagyjuk kicsit állni, hogy kiengedje a levét, ezt itassuk fel.
  2. Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát se felejtsük ki, keveset hagyhatunk a tálaláshoz szép zöld színe miatt. A koktélparadicsomokat félbe, a nagyot kisebb kockákra vágjuk, míg a paprikát julien-re.
  3. Serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymánkat, beledobjuk a zöldségeket is, összeforgatjuk, majd sózzuk, kevés bazsalikomot szórhatunk bele. Ha friss bazsalikommal dolgozunk, várjunk még a hozzáadásával.
  4. A cukkini és a paradicsom levet ereszt, amiben párolódhatnak a zöldségek. Ha kevésnek ítéljük, adjunk hozzá kevés vizet, ne süljenek oda. Fedjük le, hogy összepárolódhasson, megpuhulhasson a zöldségragunk. (Elég alacsony lángon hagyni.)
  5. Eközben elkészítjük a besamelmártást. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és fehér rántást készítünk 1 perc főzés alatt. Hagyjuk nagyjából kihűlni.
  6. Felforraljuk a tejet, és folyamatosan keverve a kihűlt rántáshoz adjuk, csomómentes legyen. Ezt ismét felforraljuk, 4-5 percig forrni hagyjuk. Végül ízesítjük sóval és borssal (aki szereti, tehet hozzá kevés szerecsendiót is).
  7. A besamelmártást összeforgatjuk a raguval, hogy a zöldségek kisült szaftja keveredjen el a mártással. (Én nem használtam el az összes mártásomat, annyit tettem bele, hogy a zöldségek domináljanak.)
  8. A réteslapokat kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Három-négy réteget használjunk. Kenjünk le olvasztott vajjal, és oszlassuk szét a lapokon, akár alá is tehetünk, a sütőpapír és a lapok közé.
  9. A réteslap egyik felére hosszanti irányban rápakolunk a zöldségragunkból, és óvatosan feltekerjük a rétest. Tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, reszelhetünk rá sajtot, és megszórhatjuk bazsalikommal.
  10. Berakjuk a sütőbe, közepes lángos összesütjük az ízeket, ha megpirul a sajt, a szaftos mártástól átpuhul a tészta, elkészültünk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7868
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 28.

Ajánló

Más zöldségvariációval is elkészíthető, és kombinálható hússal is. A padlizsán, a gomba további hozzávalói lehetnek a zöldségragus rétesnek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A fiúk a borfesztiválon voltak, fogadták a vendégeket, töltögettek az odatévedőknek s maguknak. Inni volt idő bőven, de nyugodt ebédhez kevésbé. Az elgondolás hamar megszületett attól a szükségtől vezéreltetve, hogy a toronyi cukkiniföldekről származó utolsó példányt eltűntessem, s könnyen szállítható, ehető ebéd jusson az éhezőknek. Ha lehet, ezúttal húsmentes. A gyors zöldséges ragu önmagában is megállja a helyét tésztával vagy réteslapokba töltve, de a besamelmártással krémesebb, tartalmasabb tölteléket érhetünk el, s mindehhez számomra a bazsalikom adja meg az áldást.

Hozzávalók

A réteshez

A besamelmártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek