r
Nosalty Logó

Zöldségleves puha grízgaluskával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Zöldségleves puha grízgaluskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 236 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 1413 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Leves

Grízgaluska

Összesen 51 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    1067 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    420.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    845 micro
  • β-karotin
    2096 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 236 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    96.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7283.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    6404 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    2522.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2007 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    5069 micro
  • β-karotin
    12576 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    1013 micro
Összesen 1413 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    439 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    90 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 51 Kcal

Hozzávalók

Leves

Grízgaluska

Elkészítés

Leves

  1. Egy kb. 3 literes lábasban a vajon kissé megdinszteljük a megtisztított, megmosott, felkarikázott zöldségeket, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.
  2. A forrásban lévő levesünkhöz adjuk a többi hozzávalót, a petrezselyem kivételével. A hagymát héjastól, a paradicsomot félbevágva, a paprikát kimagozva, szintén félbevágva, a fokhagymát meghámozva, egészben hagyva. Kavargatjuk addig, míg a leveskockák teljesen feloldódnak, majd lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket, lefedve.
  3. Ha készen van, egy pohárba kiszedjük a paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát, jól kinyomjuk belőlük a levüket kanállal, melyet visszaöntünk a levesbe. Ezt követően beleszórjuk az aprított petrezselymet, majd jöhet a galuska.
  4. Tartalékra állítjuk a tüzet, s a galuskát beleszaggatjuk a levesbe mokkáskanállal úgy, hogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a forró kanállal adagoljuk a galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg el nem fogy a grízgaluska masszája.
  5. Megkavarjuk, majd lefedve 15 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, s kb. 1 óráig lefedve pihentetjük - ezalatt teljesen megpuhul, a leves sem hűl ki -, majd lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Grízgaluska

  1. Én már reggel elkészítem, de mindenképp legalább 2-3 órával azelőtt, mielőtt a levesbe tennénk!
  2. Egy lapos lábaskába tesszük a hozzávalókat, kanállal nyomkodva egynemű masszává dolgozzuk őket, a tetejét egyenesre elsimítjuk, s lefedve betesszük a hűtőbe a felhasználásig. Nem kell a tojást felverni, mielőtt hozzátesszük a többi hozzávalót!!! Amikor kivesszük a hűtőből felhasználásra, már nem szabad összekeverni, úgy, a megdermedt masszából kell szépen sorban kiskanállal kivennünk, azt belemeríteni a forró levesbe, így szépen lecsusszan a kanálról a massza, a következőt pedig könnyedén kivehetjük a forró kiskanalunkkal. Ha összekeveri valaki a hűtőből kivett masszát, akkor nem lesz jó!
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 642
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 339
  • Össznézettség: 247690
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszerű, de nagyon finom leves...... a grízgaluska tökéletes...... "nem kell mindig kaviár" :)...... nagyon szeretjük a grízgaluskát...... sokan vannak így, de félnek készíteni, mert vagy kőkemény lesz, vagy szétesik..... nos, ahogyan én készítem, azzal egyik sem történik meg, így tökéletes...... szétomlani csak a szánkban fog, pihe-puha :)......... lehet más zöldséget is beletenni, de itt most az egyszerűség és a galuska a domináns......... engem nem zavar, hogy nem szabályos alakú - erre nem is törekedtem soha :)....... ajánlom a grízgaluska-imádóknak, bátran ki lehet így próbálni, olyan lesz, ahogyan írtam....

Hozzávalók

Leves

Grízgaluska

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek