r
Nosalty Logó

Waterzooi - gyors csirkeleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Waterzooi - gyors csirkeleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 412 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1645 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 60 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    683.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    524.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    618 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    1317 micro
  • β-karotin
    4251 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1617 micro
Összesen 412 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2732.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    291 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    554 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    2099.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2472 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    174 mg
  • D vitamin:
    93 micro
  • K vitamin:
    1083 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    530 mg
  • Retinol - A vitamin:
    837 micro
  • α-karotin
    5268 micro
  • β-karotin
    17005 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    6468 micro
Összesen 1645 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    194 micro
  • β-karotin
    627 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 60 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szár zöldebb részéből egy 5 cm-es darabot julienne-re vágunk, ezt félretesszük.
  2. A csirkét megmossuk, tisztítjuk és apró kockára vágjuk.
  3. Az aprított pórét lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük vízzel. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük tovább, úgy 15 percig.
  4. Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk (néhányat még vékonyabbra, julienne-re), az újkrumplit, ha nem tisztított, megpucoljuk, a zellerszárat vastagabb karikára vágjuk.
  5. A petrezselymet, újhagymát és a zellerlevelet nagyon apróra vágjuk, félretesszük a tálaláshoz.
  6. Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük az újkrumplikat egyben, a zellerkarikákat és a sárgarépa csíkokat, lefedve alacsony lángon tovább főzzük úgy 5-8 percig.
  7. Egy kicsi tálban, habverő segítségével (rugós keverő a legjobb) kikeverjük a tojássárgáját úgy, hogy a tejszínt lassanként csepegtetjük bele, majd egy-két merőkanál levest adagolunk hozzá.
  8. Amikor kissé megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leveshez keverjük a tejszínes tojást, amivel 1-2 percig óvatosan, kevergetve beforraljuk. Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
  9. A julienne-re vágott sárgarépát és pórét egy kevés vajon serpenyőben átpirítjuk.
  10. Tálaláskor mélytányérokba merjük a levest, megszórjuk a frissen aprított újhagyma-zellerlevél-petrezselyem keverékkel, díszítjük vajban pirított zöldségekkel és friss kakukkfűlevelekkel. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 558
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 36943
  • Feltöltés dátuma: 2015. május 06.

Ajánló

Hét közben gyorsan elkészíthető vacsi, rusztikus kenyérrel egy tunkolható húsos-zöldséges egytálétel.  Színesíthetjük bébispenótlevelekkel, esetleg párolt, majd lepirított kelbimbóval.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek örvendett, de kiállta az idő próbáját, így ma is találkozhatunk vele a helyi étlapokon. Eredetileg tengeri és édesvízi halakkal készítették, mára a csirkés változat sokkal népszerűbb. Erről is szól egy legenda, miszerint a Gent körüli folyók olyan szennyezetté váltak, hogy a halak kipusztultak vagy elmenekültek belőlük, ezért váltottak a helyiek, és kezdték el csirkemellel készíteni ezt a zöldségekben bővelkedő ragulevest. Alapjáraton: hagyma, póré, sárgarépa, zeller, burgonya és zöldfűszerek, mint: petrezselyem, kakukkfű, zsálya és babérlevél kerültek a hal mellé. Ez az összeállítás a mai napig nem változott, csak a hal cserélődött fel csirkehúsra. Ennek mi, anyukák, természetesen nagyon örülünk, mert a legtöbb gyerek sikítva menekül, ha halat lát a levesében, és mi is megnyugodhatunk, hogy nem nyelnek le egy szálkát sem. És, hogy mi a különbség egy magyar raguleveshez képest? Nincs benne citrom, az alapanyagok nagyobb darabokban, étteremben pedig julienne-re vágva sorakoznak a tányérokon. Ezt az izgalmas küllemet én is megpróbáltam reprodukálni, és az eredetileg téli levesből egy tavaszi finomságot rittyentettem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek