r
Nosalty Logó

Vega borscs Nérofótól

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Vega borscs Nérofótól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 178 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1077 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 21 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    709.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    668 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    176 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2706 micro
  • β-karotin
    6665 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9589 micro
  • Lut-zea
    260 micro
Összesen 178 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3566 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    928 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    450 mg
  • Foszfor
    1021 mg
  • Nátrium
    1116 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    229.9 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    4258.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4010 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    573 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1056 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1042 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16236 micro
  • β-karotin
    39992 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    57533 micro
  • Lut-zea
    1560 micro
Összesen 1077 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    314 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1113 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 21 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Gumikesztyűt húzunk, és megpucoljuk a céklát. Félbevágva felrakjuk egy kisebb lábasban főni. A főzővízbe tetszünk egy evőkanál almaecetet. A cél az, hogy a cékla félpuhára főjön. Ez körülbelül negyed óráig tart.
  2. Mialatt a cékla fődögél, célszerű előkészíteni a többi zöldséget: felkockázni a hagymát, felszeletelni a fokhagymát, vékony szeletekre vágni a káposztát, felszeletelni a zellert, felkarikázni a sárgarépát, felkockázni a krumplit.
  3. Kevés olajon feltesszük a hagymát és a fokhagymát először picit pirulni, majd fedő alatt párolódni.
  4. A sárgarépa is a kevésbé könnyen puhuló zöldségek közé tartozik, ezért először ezt adjuk a hagymához, majd pár perc elteltével hozzáadhatjuk a káposztát, a krumplit és a zellert is. Ekkor tesszük hozzá a paradicsomlevet, és az egyéb fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt, teatojásban köménymagot, oregánót, babérlevet, a maradék almaecetet.
  5. A félig megfőtt céklát kivesszük a főzővízből, és felcsíkozzuk. (Én a főzőlevet hozzáadtam a zöldségekhez. Azt a szép piros levet nem volt szívem kiborítani!) Felöntjük vízzel vagy erőleves (esetleg húsleves) alaplével, és ha már félig megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a céklát is. Ekkor van lehetőség után ízesítésre. Valami egészen különlegesen savanykásan édes levet kell kapnunk, ami nem lehet sótlan sem, és az oregánótól egészen különleges az illata. (És a színe! Gyönyörű élénk rózsaszín lett. Úgy látszik, hogy vonzódom a rózsaszín ételekhez! :) Azt gondolom, hogy ennél a levesnél ugyanúgy, ahogy egy húslevesnél nagy hiba szétfőzni a zöldségeket, úgy az igazi, ha még kicsit roppanósak maradnak.)
  6. Tálaláskor hideg tejföllel autentikus, de mint az egészséges életmód szószólója, én sűrűbb joghurttal ajánlom.
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 21820
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 22.

Ajánló

Amint megjelenik a cékla a kertben, egyből nagy mennyiségben készítem ezt a levest. A kicsik is szeretik, egészséges és olcsó is.

Receptkategóriák

A párom nagybátyja tanult Oroszországban, így orosz ételekből profik. A receptet tőlük kaptam. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!