r
Nosalty Logó

Vásárhelyi lakodalmas perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyamóka
Vásárhelyi lakodalmas perec
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    106.8 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    694.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 1902 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    427.3 g
  • Telített zsírsav
    164 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    188 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    957 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2779.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    354 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1518 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    789.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    531 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    727 micro
  • Kolin:
    767 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    886 micro
Összesen 7605 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 449 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzáadjuk a két tojást, a sót, az élesztőt, majd tésztává gyúrjuk. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és addig gyúrjuk, amíg szép, sima, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Akkor jó, ha könnyen formázható, "gyurmázható", és egyáltalán nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz.
  3. Kb. 2 ujjnyi vastag, hosszú nudlikat formázunk belőle, majd vékonyra szeleteljük, azaz nagyjából fél cm vastagságú, pici darabokat vágunk le belőle. Ezeket a pici tésztadarabokat a tenyerünkkel a deszkán olyan vékony kis pálcikákká formázzuk, mintha egy fél ropit készítenénk, majd az egyik ujjunk köré kanyarítva kis karikákat, gyűrűket formálunk belőlük.
  4. A karikákat úgy pakoljuk a tepsire, hogy nagyjából összeérjenek, és a tetejüket megkenjük a tojássárgájával. (Ügyeljünk rá, hogy a tepsire ne nagyon kenjünk a tojásból, mert akkor odaragadnak a pereckéink, és sütés után nehéz lesz leszedni őket,esetleg összetörnek.)
  5. Forró sütőben percek alatt kisütjük őket,majd azonnal leszedjük őket egy lapátkával.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 219
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 52011
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

Ebből a mennyiségből, ha kisül, kb. másfél kg perec lesz. Ha egyedül állunk neki, és reggel nekilátunk, nagyjából dél körül készülünk el vele. Remélem, hogy a hosszadalmas készítési idő azért nem riaszt el mindenkit. Igaz, nem süt ilyet minden hétköznap az ember, de különleges alkalmakra érdemes nekifogni, elsöprő sikere szokott lenni. Ha több tepsi is van a háznál, érdemes az összes perecet elkészíteni, és ahogy készül, azonnal a tepsibe pakolni, majd egyszerre, egymás után kisütni mindet. Ha jól emlékszem, ebből a mennyiségből öt tepsit raktunk tele a perecekkel. Sok szeretettel mindenkinek! :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vásárhelyi lakodalmas perec
nyamóka 6 recept

Párom édesanyja szokta készíteni ezt a hagyományos vásárhelyi perecet, még ő is az anyukájától tanulta. Mai napig sütteti vele a nagyszámú rokonság mindenféle családi összejövetelre, legyen az lakodalom, vagy csak karácsonyi közös ebéd, enélkül elképzelhetetlen, mindenki imádja. Mesélte, hogy régen, amikor egy-egy lagziba több kg lisztből készítették, összeültek a család lánytagjai, és közösen pödörgették órákon át a pereckéket, közben nagyokat beszélgettek, mert bizony ez elég sok időt vesz igénybe. Még akkor is órák kellenek hozzá, ha gyakorlott kezek csinálják, de az eredmény megéri a fáradságot, ez a perec fantasztikusan könnyű, omlós, ráadásul heteken át eláll. Most egy ismerősének az eljegyzésére készült a perec, 2 kg lisztből. Egy adagot délelőtt, egyet délután sütöttünk ki ketten, én nagyon jól szórakoztam, a kandalló mellett, a tűz pattogását hallgatva kanyarítgattuk a pereceket, miközben átbeszélgettük a napot. Arról nem is beszélve, hogy a sütőt almás béles sütéssel melegítettük elő, amit aztán a nap folyamán el is csipegettünk. :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!