r
Nosalty Logó

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 1078 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 8617 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 304 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    67.7 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1648.3 g
  • Cink
    326 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    252 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    161.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    31 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    500 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 1078 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    260.5 g

Zsír

  • Összesen
    541.4 g
  • Telített zsírsav
    325 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    137 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1903 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13186.8 g
  • Cink
    2609 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    2014 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    3290 mg
  • Nátrium
    3281 mg
  • Réz
    102 mg
  • Mangán
    85 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    674.3 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1289.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4072 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    252 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1202 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    467 micro
  • Kolin:
    747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    869 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1078 micro
Összesen 8617 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.2 g
  • Cink
    92 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    71 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    42 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 304 Kcal

Hozzávalók

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A vajas tésztához

  1. A vajastészta elkészítéséhez a 40 dkg vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőbe tesszük.
  2. A 40 dkg lisztbe beletesszük a 10 dkg vajat. A langyos vízbe keverjük az 1 evőkanál ecetet és az 1 teáskanál sót.
  3. Oldódás után a vizet lassan adagolva a lisztes vajhoz keverjük, és közepesen lágy, jól gyúrható tésztát készítünk.
  4. A tésztát jól kidolgozzuk, és 20 percet pihentetjük.
  5. Pihentetés után lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a korábban hűtőbe rakott téglalap alakú lisztes vajat. Egymás után egyenként ráhajtogatjuk a vajra a tésztafülecskéket. Minden egyes fülecskét jól körbenyomkodunk, hogy levegő ne maradjon alatta.
  6. A nyújtóval óvatosan megveregetjük, letakarva 20 percet pihentetjük.
  7. Pihenés után 1,2-2 cm vastagra nyújtjuk, egyszer szimplán, majd egyszer duplán hajtogatjuk.
  8. Konyharuhába csomagolva hűtőbe tesszük, 20 perc pihentetés után mindkét hajtogatást még egyszer megismételjük.
  9. A vargabéles összerakása következik: a 1/2 kg vajas tésztának 2/3 részét akkorára nyújtjuk, hogy a tepsinek mind a négy oldalára ki tudjuk picit hajtani. (Margarinnal kikenjük a tepsit, amelyben sütjük.)
  10. Elkészítjük a túrótölteléket: a túrót egy tálba tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájába beleteszünk 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.
  11. A túróba beletesszük a megmosott lecsepegtetett mazsolát, a búzadarát, csipet sót, a kifőzött, lecsepegtetett cérnametéltet és a kikavart tojássárgákat.
  12. Végül lazán beleforgatjuk a 3 evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét. Az egész masszát a tésztával kibélelt tepsibe borítjuk, a tészta széleit behajtogatjuk.
  13. Megolvasztjuk az 5 dkg vajat, bekenjük a behajtogatott tésztaszéleket.
  14. A vajas tészta félretett 1/3 részét kinyújtjuk a tepsi méretére, teljesen lefedjük vele a túrótöltelék tetejét, a maradék olvasztott vajat rálocsoljuk.
  15. Előmelegített sütőben megsütjük. Fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26x34
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 32485
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 21.

Ajánló

A vajas tésztát én mindig előző nap készítem el, több adagot egyszerre, kiadagolom, csomagolom és a felhasználásig mélyhűtőbe tárolom. Felhasználáskor szobahőmérsékleten hagyom, hogy felengedjen.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vargabéles 8.- házi vajas tésztából
Olaszné Anci 191 recept

Erre is csak azt tudom írni, hogy a kis családom nagy kedvence. Különösen az egyik kisfiamé, ezért elég sokszor elkészítem.

Hozzávalók

A vajas tésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek