r
Nosalty Logó

Vaníliás ferdinánd

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mignon
Vaníliás ferdinánd
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 815 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 345 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.1 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    562.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.3 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    322 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 815 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    152.5 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    822 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2250.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    403 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    664 mg
  • Nátrium
    942 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    401.2 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1314 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1288 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    299 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 3264 kcal
  • 6% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 345 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Fél dl langyos tejben jól elkeverjük a cukrot, hogy teljesen feloldódjon. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet mély tálba öntjük, meglangyosítjuk a mikróban és összekeverjük a sóval. Közepébe mélyedéseket nyomunk és beleöntjük a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, 1 dl tejet és az olvasztott vajat. Elektromos kézi robotgép dagasztókarjával 6-7 perc alatt kemény kalácstésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztából bucit formázunk, kevés liszttel meghintett tálba helyezzük, letakarjuk és meleg, huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük, amíg kb. a háromszorosára kel.
  4. A töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. A mazsolát beáztatjuk a rumba vagy a narancslikőrbe.
  5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb. 35 cm hosszú és 24 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.
  6. Spatulával vagy kanál hátuljával a téglalap egész felületét vastagon megkenjük a cukros-vaníliás vajjal és rászórjuk a leszűrt mazsolát.
  7. A tésztából kb. 6 cm széles csíkokat vágunk vízszintesen (4 lesz belőle), majd a szélétől haladva kettőt hajtunk a csíkon, és levágjuk, így kb. 6 cm átmérőjű csigákat készítünk belőle, összesen 12 darabot (csíkonként 3-at).
  8. Kivajazunk egy 18 cm átmérőjű és legalább 6 cm mély hőálló tálat, és a csigákat állítva a tálba sorakoztatjuk. (Figyeljünk rá, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak.)
  9. Letakarjuk, majd 1 órán át meleg, huzatmentes helyen újra kelesztjük.
  10. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  11. Betesszük a formát a meleg sütőbe és 20 percig sütjük a tésztát. Ekkor 220 fokra emeljük a hőmérsékletet, kivesszük a tálat és a tésztát meglocsoljuk a cukorral elkevert tejszínnel.
  12. Lazán befedjük a tetejét alufóliával és visszatesszük újabb 20 percre a forró sütőbe.
  13. Még forrón kiborítjuk az edényből és langyosan tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8040
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 17.

Ajánló

Nagyobb családnak készíthetjük rögtön dupla mennyiségből, és akkor két 18 cm átmérőjű tálban süssük meg a csigákat, mert így sok finom széle lesz a karamellizálódott csigáknak. Mi mazsola nélkül készítettük, de aki szereti, véletlenül se hagyja ki belőle! A recept Mautner Zsófia Gyere velem főzni című könyvéből származik.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezek a vaníliás kis csigák annyira finomak, hogy nem lehet nekik ellenállni. Kisfiammal együtt már a készítése is érdekes volt, ezért szomorkás délutánok felvidítására is bátran ajánljuk mindenkinek. Úgy tűnik, hogy sok munka van vele, de a kelesztési- és sütési idők alatt jut idő játékra (másra) is bőven. És a végeredmény azonnal mosolyt csal mindenki arcára, ez garantált!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek