r
Nosalty Logó

Vadkovászos fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Vadkovászos fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 623 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2489 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1375.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    1071 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 623 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5503 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    679 mg
  • Nátrium
    4282 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    477.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    265 micro
Összesen 2489 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 226 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészületek (a hozzávalóknál ez nem szerepel): Az érett kovászt kivesszük a hűtőből (nekem kb. fél dunsztosüvegnyi mennyiség), hagyjuk 1 órát szobahőmérsékleten, utána 1 dl szénsavmentes ásványvízzel elkeverjük, majd 10 dkg kenyérlisztet is jó alaposan belekeverünk villával. Kiöntünk belőle 25 dkg-nyit a dagasztó edényünkbe, ezt hagyjuk pár órát szobahőmérsékleten, hogy szépen elkezdjen dolgozni: duzzad és buborékosodik. A többi mehet a hűtőbe, majd a legközelebbi kenyérhez használhatjuk ugyanígy.
  2. Az aktív kovászhoz keverünk 2 dl ásványvizet, a liszteket, a többi hozzávalót, és annyi ásványvízzel, amennyit még kíván, fakanállal kidolgozzuk, hogy jó sűrű galuskatésztaszerűséget kapjunk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, a tetejét is finoman megolajozzuk, és letakarva hagyjuk szobahőmérsékleten 12 órát.
  3. Ekkor enyhén olajos felületre borítjuk, olajos kézzel kilapogatjuk, egymásra hajtjuk jobbról-balról (nem könnyű, mert nyúlik-málik), majd fentről-lentről szintén egymásra hajtjuk, kissé meggömbölygetjük, és egy óvatos, de határozott mozdulattal egy kiolajozott, mélyebb sütőtálba tesszük, hogy a sima fele kerüljön felülre. Letakarjuk, és így pihentetjük 1,5 órát.
  4. Közben a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. Ha a másfél óra letelt, a tésztát bevágjuk, vízzel finoman megkenjük, fedőt teszünk rá, és mehet a sütőbe. (Én fedőnek egy kerek római tál tetejét használom, amit előtte 10 percre vízbe áztatok.)
  5. Fél óra elteltével levesszük a fedőt, mérsékeljük a hőt 200°C-ra, és a kenyeret újabb fél óra alatt szép barnára sütjük. Hogy átsült-e, tűpróbával ellenőrizzük, mert a kenyér aljának kongó hangja kovászos kenyér esetében nem mérvadó.
  6. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 29770
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 18.

Ajánló

Az időt jól ki kell kalkulálni, ha ilyen kenyérre vállalkozunk. Két variáció ésszerű: délben etetjük a kovászt, este dagasztunk, reggel sütünk. A másik, hogy este etetjük a kovászt, reggel dagasztunk, este sütünk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sikerült végre!!! Mindig is érdekelt, hogyan táplálkoztak elődeink, mikor még nem állt rendelkezésükre a világ összes tájáról a szupermarketeinkbe szállított millióféle alapanyag. Hogyan készülhetett például a kenyér, mikor az emberek még nem járhattak a boltba élesztőért, mert nemhogy kockára gyártott élesztő, de még bolt se volt. Mégis ettek kenyeret, és most már tudom, nem is akármilyet. Az élesztő nélküli kovászos kenyér elkészítése hatalmas kihívást jelentett számomra. Életemben sem ettem, de még nem is láttam ilyen kenyeret soha. Nagymamám sütött kenyeret, mikor kisgyerek voltam, de arra már nem emlékszem, élesztőt használt-e vagy kovászt. Valami gyerekkori kenyéríz-emlék derengett csak, ami mentén el tudtam indulni. Kovászt se láttam soha, nem tudtam, milyen az érett, milyen az aktív kovász. Mi az, hogy etetni? És mikor kell etetni? De a kíváncsiság átsegített minden akadályon. Meg persze a türelem, mert ehhez a kenyérhez az is kell, nem is kevés, mert itt minden olyan ráérősen zajlik, siettetni nem szabad, de nem is lehet. A vadkovászos tészta egészen másképp viselkedik, mint az élesztős. Meg kell ismerni, kitapasztalni a tulajdonságait,  állagát, illatát, viselkedését, szeszélyeit, enélkül a tapasztalat nélkül nem lesz jó kenyerünk. Ez egy lassú folyamat, hiszen nem süthetünk mindennap kenyeret. Hónapok óta nem hagyom magam, hogy bármi is elvegye a kedvem a vadkovászos kenyér készítésétől. Hiszem, hogy a legletisztultabb kenyér, ami létezik, hiszen csak liszt, só és víz, amiből készül. A többi hozzávaló el is hagyható, csak a nem megbízható lisztminőség miatt került bele a sikér is. Az első szépen sikerült vadkovászos kenyeremet TORMÁNAK ajánlom, aki szintén kovászt nevelget, és sokat kísérletezik vele. Az ő receptjei alapján kaptam kedvet a kovászos kenyér készítéséhez.  Rengeteget segít zöldfülű kovászkodásaimban, sokat biztat, és őszintén örül, ha sikereim vannak. Köszi, Torma!!! És igazad van, már csak egy jó kemence kéne. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek