r
Nosalty Logó

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 828 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 4960 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Összesen 111 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2357.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12321 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 828 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    223.1 g

Zsír

  • Összesen
    181.3 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    839 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14143.6 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    413 mg
  • Kálcium
    1526 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    663 mg
  • Foszfor
    3270 mg
  • Nátrium
    8189 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    614.2 g
  • Cukor
    119 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    2913.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8220 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    334 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    884 micro
  • Kolin:
    946 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    73928 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    2716 micro
Összesen 4960 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    706 micro
  • β-karotin
    1687 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 111 Kcal

Hozzávalók

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Elkészítés

A mártáshoz

  1. A húst előző este felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, és egy tálban letakarva hűtőbe tesszük.
  2. A zöldségeket lereszeljük. Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat, és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Ezután beleöntjük a zöldséget, beletesszük a babérlevelet, borsot, sót. Kb. 15 percig kevergetve sütjük. Majd felöntjük 3-4 dl forró vízzel, beletesszük a húsleveskockát, és letakarva puhulásig főzzük.
  3. Amikor kész, kézi mixerrel pépesre keverjük.
  4. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A hússzeleteket gyors mozdulatokkal megpirítjuk benne. Ezután villával átrakjuk a zöldségmártásba, és ott főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen. A serpenyő zsiradékába tesszük a 2 evőkanál cukrot, és barnára pirítjuk benne. Gyorsan barnul, ezért nagyon kell ügyelni rá! Kicsit oda fog ragadni és szemcsés is lesz a pirított cukor. De az sem baj, ha förtelmesen barna lesz! Ez adja a vadas ízt! Levesszük a tűzről, és 2-3 merőkanál zöldségmártást merünk bele. Elkeverve hagyjuk feloldódni a cukrot.
  5. A knédlihez a zsemléket felkockázzuk, és vajon aranysárgára pirítjuk. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a tojást, a sót, és kevés langyos vízzel kovászt készítünk. Hozzákeverjük a pirított zsemlekockákat, és meleg helyen megkelesztjük. Ezután egy nagyobb darab folpack fóliát vágunk, ecsettel megolajozzuk, és a kelt massza felét fakanál segítségével ráhelyezzük. Lazán becsomagoljuk henger alakban, majd a biztonság kedvéért ellentétes irányú csomagolást is végzünk. Ezt a műveletet megismételjük a másik felével is. Ekkor már lobognia kell a víznek egy jó nagy lábosban. A fóliába csomagolt nyers tésztát óvatosan beleejtjük, és kb. 30 percig fedő alatt készre főzzük.
  6. Elkészítjük a tejfeles habarást, beleöntjük a zöldségmártásba, és 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az ecetet. Amennyiben szükséges, lehet sózni és borsozni is. Tálaláskor a felszeletelt knédli mellé tesszük a húst és a mártást.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 14 alkalommal
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 67
  • Össznézettség: 19892
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 07.

Ajánló

Marhacomb vagy lapocka is megfelel erre a célra. Disznóhúsból is készíthető, csak akkor más ízhatást érünk el. Jól illik még hozzá a zsemlegombóc, a makaróni és a szarvacska is!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadas knédlivel Lizinka konyhájából
Lizinka_ 588 recept

Gyerekkoromban sokszor kaptunk vadhúst apukám ismerősétől, amiből édesanyám fantasztikus vadast főzött. Nekem is átadta a tudományát. Igaz, én már nem szarvasból főzöm, de ugyanolyan eljárással készítem, mint Ő.

Hozzávalók

A mártáshoz

A húshoz

A knédlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek