r
Nosalty Logó

Ünnepi szűzpecsenye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Ünnepi szűzpecsenye
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 1080 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 5398 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Összesen 130 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.6 g

Zsír

  • Összesen
    64.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1712.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    767 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    487.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    284 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1293 micro
Összesen 1080 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    373.2 g

Zsír

  • Összesen
    320.3 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1532 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8561.1 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    468 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    458 mg
  • Foszfor
    3352 mg
  • Nátrium
    3837 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    2438.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    531 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    152 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    95 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    1422 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    1201 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6464 micro
Összesen 5398 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Elkészítés

Szárnyas redukció készítése

  1. A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd tegyük kizsírozott sütőlemezre. Öntsünk alá kevés vizet, tegyünk melléjük egy keresztben félbevágott fokhagymát, majd süssük aranybarnára.
  2. Ha megsütöttük a szárnyakat, tegyük át őket egy lábasba. A sütőlemezt tegyük fel a gázra, és nagy lángon melegítsük. Öntsünk rá kevés vizet, és fa spatulával az összes letapadt pörzsanyagot kaparjuk fel. Amikor ez kész, öntsük a lábosba a szárnyakra. Adjunk a szárnyakhoz annyi vizet, amennyi ellepi őket, és lassú tűzön főzzük, ameddig leve jó részét elfőztük, és koncentrált ízű alaplevet kapunk.
  3. Szűrjük át, és zsírozzuk le. A salottahagymát vágjuk finomra, majd zsíron pirítsuk meg. Legjobb a szűz elősütéséből visszamaradt zsiradékot használni e célra. Amikor aranysárga színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk a hagymát, végül pirítsuk össze kevés liszttel, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük addig, míg szósz állagú sűrűséget érünk el. Szűrjük le, tegyük félre.

Szűzpecsenye elkészítése

  1. A szűzpecsenyét miután lehártyáztuk, ízesítsük sóval, és borssal, majd vékonyan kenjük be mustárral. A középső részére lesz szükségünk, így vágjuk akkorára, amekkora a cabanossi kolbászunk hossza. (kb. 15 cm) A levágott részekből később készíthetünk szűzérméket.
  2. Vékony pengéjű éles késsel szúrjuk át a hús közepét, majd a kolbászt egyszerűen vezessük keresztül. (ugyanúgy, mint a kolbásszal töltött karaj esetében) Kötözőzsinórral rögzíthetjük, akkor megtartja a formáját az elősütés alkalmával, szebb és könnyebben használható lesz a későbbiekben. Mindkét szűzzel járjunk így el, majd kevés olajjal locsoljuk meg, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
  3. Készítsük el a borsópürét: A füstölt sonkát kockázzuk fel apróra. Serpenyőbe dobjuk bele a vajat és némi olajat adjunk hozzá, hogy ne égjen le. Pirítsuk meg kissé a sonkát, majd adjuk hozzá a borsót. Borsozzuk, majd néhányszor forgassuk át a borsót, amíg megpuhulnak a szemek. Ha kész, tegyük az egészet turmixgépbe, adjunk hozzá kevés tejszínt, majd pépesítsük le. Felhasználásig tegyük félre.
  4. A szűzpecsenyét süssük elő. Serpenyőben kevés zsíron, nagy lángon süssünk körben kérget a húsra. Ha túlságosan nagy lenne a hő, vegyük lejjebb a lángot, ne égessük meg a hús, de mindenképpen süssük, ne pároljuk! Ha kész, tegyük félre.
  5. A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2mm vastagra. Szélességét igazítsuk a hús méretéhez úgy, hogy oldalanként legalább 2-2cm ráhagyás maradjon, amit majd be tudunk hajtani a tekercs zárásakor. Kenjük le felvert tojással, majd fektessünk rá főtt sonkát úgy, hogy feltekeréskor a húst körbeérje, valamint a borsópüréből is terítsünk rá kb. fél-1 cm vastagságban egy réteget. A tésztát szorosan tekerjük rá a húsra úgy, mintha töltött káposztát vagy palacsintát készítenénk, az oldalaknál hajtsuk be, legyen lezárva. Tegyük sütőpapírral borított lemezre, kenjük le felvert tojással, és villával szúrkáljuk meg körben mindenhol, hogy sütéskor a keletkező gőzök eltávozhassanak, a tészta ne repedjen szét.
  6. Előmelegített sütőben (18o C fok) kb. húsz perc alatt süssük készre. A sütést követően legalább tíz percet pihentessük, mielőtt szeletelnénk.
  7. Tálaláskor melegítsük fel az elkészített szárnyas szószt, ha esetleg nem találjuk elég sűrűnek, még kevés keményítővel sűríthetünk rajta. Tegyünk kevés szószt a tányérra, arra fektessük a szeletelt húsokat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6499
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 16.

Ajánló

Köretként én parmezános burgonyapürét készítettem mellé, de kifogástalan a hercegnő burgonya is ehhez az ételhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepi szűzpecsenye
Kornél 167 recept

Fiam születésnapjára készült ez a fogás. Az alapötlet nyilvánvalóan a wellington bélszín elkészítési módjától származik, azonban az összeállítás egyedi elképzelés már. A siker nem maradt el, annak ellenére, hogy magam is kíváncsi voltam a fogadtatásra. Nem a leggyorsabb, egyszerű receptek közé tartozik, ezért is az "ünnepi" elnevezés. Mert nem mindennapos étel kerül végül az asztalra.

Hozzávalók

Szárnyas redukció készítése

Szűzpecsenye elkészítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek