r
Nosalty Logó

Ünnepi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Ünnepi kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4853.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    725 mg
  • Nátrium
    3339 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    433.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    740 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    700 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
  3. Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
  5. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
  6. Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
  7. Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
  8. A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
  9. Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
  10. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
  11. Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 327
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 28044
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 07.

Ajánló

Sonkával, főtt tojással, retekkel, tormával fenséges. Csak megvajazva-lekvározva, egy jó kis forró kakaóval is finom. Ebből az adagból 1 kalács lesz, de az nekünk nem elég, én négyet szoktam készíteni, négy részletben dagasztom-kelesztem, mert úgy könnyebb bánni vele. Rámegy egy délelőtt, de megéri. A négyesfonás nem ördöngősség, nagyon egyszerű. Egymás mellé tesszük a négy rudat, és a jobb oldalit keresztben végigvezetjük a többin úgy, hogy felette-alatta-felette. Innentől megint ugyanígy járunk el azzal, ami most a jobb oldalra került. És így folytatjuk, míg el nem fogynak a rudak. A végét és persze az elejét is összecsípjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa. Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek