r
Nosalty Logó

Tumbet - a mallorcai lecsó

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Tumbet - a mallorcai lecsó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    554.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    157 micro
  • Likopin
    11579 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    75.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3325.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    476 mg
  • Nátrium
    2415 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1339.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    363 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    4641 micro
  • β-crypt
    939 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    4411 micro
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    273 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    4082 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 65 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk és alaposan besózzuk. Állni hagyjuk egy szűk órát, ezalatt kienged magából jó sok vizet, és ezzel együtt a "keserűségét" is. Az óra leteltével leöntjük a folyadékot róla, majd szárazra töröljük a szeleteket.
  2. A többi zöldséggel nem kell ennyit pepecselni, egyszerűen felkarikázzuk őket vékonyan.
  3. Eljött a zöldségek elősütésének ideje, itt egy komoly döntést kell meghoznunk: tradicionálisan, bő olajban sütjük ki a besózott-borsozott zöldségkarikákat, vagy inkább sütőben gyorsítunk a folyamaton - most az utóbbi módszert mutatjuk meg.
  4. A zöldségeket típusonként meglocsoljuk 3-3 ek olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, majd összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200°C-os sütőben, grillfokozaton 10-10 percet sütjük. A sütőpapírt nem kell cserélni, a zöldségek nem koszolnak sokat, egy papíron végigsüthetjük a négyféle zöldet.
  5. Jöhet a rétegezés: egy kisebb, sütőbe való tepsi alját megkenjük a paradicsomszósz felével. Erre jöhetnek a zöldségrétegek: a burgonya, a padlizsán, a cukkini és a paprika.
  6. A tetejét megkenjük a paradicsomszósz másik felével, majd 180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Frissen, melegében tálaljuk, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 103
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6999
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 27.

Receptkategóriák

Tumbet - a mallorcai lecsó
Rosanics Petra 313 recept

Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán senkinek nem kell bemutatni Remy patkánynak köszönhetően, és a közel-keleti szexi tesó, a shakshuka is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert mostanában.  A mallorcai lecsó, azaz a tumbet, azonban még kevésbé ismert, pedig elkészítése semmivel nem nehezebb, mint gall társának. A baleár-szigeteki egytálételbe burgonya, padlizsán, piros kaliforniai paprika és (helyenként) cukkini kerül rétegezve, amit paradicsomszósszal sütnek egybe. A recept különlegessége, hogy a zöldségeket a sütés előtt bő olajban elősütik - na ez az a lépés, amit mi picit leegyszerűsítettünk, és inkább olajban alaposan megforgatva a sütőbe küldtük a zöldségkarikákat. A végeredmény természetesen magáért beszél, szóval ha lecsófüggőségben telik a nyaratok, akkor ezt a verziót is imádni fogjátok!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek