r
Nosalty Logó

Tiroli túrós rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Tiroli túrós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1502 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6009 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 295 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.5 g

Zsír

  • Összesen
    71.1 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    311 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1980.2 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    255 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    502 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    520 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    510 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 1502 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170 g

Zsír

  • Összesen
    284.5 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7920.8 g
  • Cink
    1308 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    1020 mg
  • Vas
    1010 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    2042 mg
  • Nátrium
    2007 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.5 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    636.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2082 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2040 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    479 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 6009 kcal
  • 9% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.2 g
  • Cink
    64 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    30 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 295 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat összegyúrjuk a 10 dkg rétesliszttel, és hűtőbe tesszük. (Érdemes téglalap alakúra formázni, mielőtt a hűtőbe tennénk.)
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, amibe 2 dkgcukrot is elkeverünk előzőleg.
  3. Rászórunk 10 dkg lisztet.
  4. Ha az élesztő felfutott, összedolgozzuk a többi hozzávalóval: a maradék 30 dkg liszttel, a 4 dkg cukorral, a 3 tojássárgájával és a sóval.
  5. Miután a tésztát jól kidolgoztuk, 20 perces kelesztés után lehűtjük.
  6. Ha a tészta már kihűlt, a vajas tésztával egyszer szimplán és kétszer duplán hajtogatjuk.
  7. Ez úgy történik, hogy az élesztős tésztát lisztezett gyúrótáblán jó nagy téglalaprakinyújtjuk, ráhelyezzük a kisebb téglalap alakú vajas tésztát. Az alsó tésztával a vajas részt beburkoljuk.
  8. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, hogy négyzetes alakja legyen a tésztának.
  9. A szimpla hajtogatásnál a tésztát három egyenlő részre bejelöljük. A bal oldali részt a középsőre, majd a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Hajtogatás közben a tésztáról a felesleges lisztet mindig seperjük le!
  10. Tegyük a tésztát a hűtőbe 20 percre.
  11. Újra nyújtsuk ki a tésztát, de most gondolatban négy részre kell osztanunk. A két szélső részt pontosan középre hajtjuk be, majd a liszt lesepregetése után a bal oldali részt a jobb oldalirahajtjuk. Ez a dupla hajtogatás, amit a 20 perc hűtés után egyszer még megismétlünk. Hajtogatás után úgy kell a tésztának kinéznie, mint egy csukott könyv.
  12. Minden hajtogatáskor a tésztát fordítsuk el 90 fokkal!
  13. Az utolsó hajtogatás és hűtés után a tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk nyújtófával, amilyen vékonyra csak tudjuk. A téglalap két széléről levágunk 1-1 cm-es csíkokat, amiből a rétes tetejére fonjuk a díszítést.Majd a túrótölteléket a tészta szélére halmozzuk és feltekerjük. Ráhelyezzük a tésztafonatot, megkenjük tojásfehérjével, és langyos helyen 20 percig érleljük.
  14. A többi rudat ugyanígy készítjük.
  15. A túrótölteléket akkor is összeállíthatjuk, amikor a tészta a hajtogatások között a hűtőben pihen.
  16. A tiroli rétes sütésekor mindig teszek a sütő aljába egy kis lábast vízzel, mert gőzös sütőben finomabb lesz az ilyen hajtogatott élesztős tészta.
  17. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja is és a teteje is szépen megsül.

A töltelékhez

  1. A túrót jól áttörjük, és hozzákeverjük az összes hozzávalót. A mazsolát mossuk meg, mielőtt a túróhoz adnánk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25X35
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 759
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 139
  • Össznézettség: 133460
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem az Apukám réteseit! Az élesztős réteseket pedig különösen! Tölthetjük túróval, almával, mákkal, dióval vagy akár vegyesen, mindenféleképpen csodás lesz a végeredmény. Ha valaki fél attól, hogy elrontja a hajtogatást, szeretném megnyugtatni: olvasva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen a gyakorlatban. Próbálja ki bátran mindenki!:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!