r
Nosalty Logó

Táfelspicc

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Táfelspicc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 3328 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 55 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    48.5 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1144.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    578 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    754 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    844 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    183 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3301 micro
  • β-karotin
    8471 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    710 micro
Összesen 556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    291.2 g

Zsír

  • Összesen
    125.8 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6867.7 g
  • Cink
    72 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    906 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    599 mg
  • Foszfor
    3466 mg
  • Nátrium
    1504 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    262.7 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    4523.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5063 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    385 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1096 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    86 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    760 micro
  • Kolin:
    702 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19805 micro
  • β-karotin
    50829 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    4263 micro
Összesen 3328 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    829 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 55 kcal

Hozzávalók

A leveshez

Az almaszószhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A húsokat és a csontot megmossuk, az esetleges nagyobb, zsírosabb részektől megtisztítjuk. A velős csont mindkét végét bedörzsöljük bőven sóval.
  2. Egy nagy (de tényleg óriási) lábast félig vízzel feltöltve forralni teszünk, ebbe tesszük először a marhafartő darabokat (a felvágását bízzuk a hentesre, és ha a csont is nagy lenne, azt is felezik nekünk szívesen) és a velős csontot. Ha felforrt a víz és habos lenne, szűrjük le.
  3. Miközben fő a leves, egy kisebb lábasban készítsünk almakompótot tisztított kockázott idared almából. Fűszerezzük szegfűborssal, szegfűszeggel (ezek a legjobb, ha őrölt formában kerülnek bele, így nem kell kikeresgélnünk később őket), egész fahéjjal, citromlével és két kanál cukorral. Egy-két citromkarika is kerülhet mellé. Pár perc alatt elkészül, nem kell túlfőzni. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Öntsük le a levét úgy, hogy csak egy kevés maradjon rajta. Reszeljünk hozzá frissen tormát, és turmixoljuk össze vele simára. Ez lesz a szószunk a főtt hús mellé.
  4. Fél-egy óra után beletehetjük a lábszárdarabot. Én előtte őrölt borssal be szoktam dörzsölni, és forró serpenyőben átforgatom, hogy egy kis kérget kapjon. Így fantasztikusan bent maradnak az ízei. Ha újból forrásnak ered a leves és hab képződik a tetején, megint szűrjük le.
  5. Csak ezután fűszerezzünk, nehogy a habbal együtt eltávolítsuk a víz felszínére kerülő fűszereket. Előre össze szoktam keverni egy kis tálban az összes fűszert, és egyszerre adom a leveshez. Kevés só is kerül hozzá. Igazából mégiscsak a végén, majd a zöldségek után sózom meg. Ekkor még egy tisztított hagymát és egy csokor petrezselymet is dobok a készülő leveshez.
  6. Kb. 3-4 órai gyöngyöző főzés után (de akár közben is, ha kisebbek a húsok) ellenőrizhetjük, megpuhult-e a lábszár. Nem szoktam kevergetni, maximum kicsit átmozgatni közben a részeket, a lényeg, hogy mindenhol ellepje a lé őket.
  7. Ha sikerrel jártunk és megpuhult a hús, jöhetnek a főzés közben megtisztított zöldségek. Én kisebb hasábokba vágom őket, hogy jobban átjárja ízük a levest. Ne adjuk fel, kb. fél óra után elkészül a finomság.
  8. Pirítsunk kenyeret serpenyőben, pucoljunk fokhagymát a velő mellé, és jöhet a tálalás.
  9. Szűrjük le a levest egy nagy tálba. Tálaljuk külön a húsokat, a velős csontot, mellé a pirítóst, fokhagymát. Egy nagyobb tálra a zöldségeket, és egy szószos edénybe a tormás almahabot. Ekkor jöhet a fejedelmi falatozás: kanalazzunk levest, kenjünk velős pirítóst, és csipegessünk almaszószba mártott finom húsokat. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 171
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 23579
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 10.

Ajánló

A leves főzési ideje elég hosszú, úgyhogy inkább hétvégére ajánlom elkészíteni. Utána császármorzsa dukál!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. Rájöttem, nem is sokban különbözik az általam korábban főzött leveseknél. A tormás almaszósz viszont mindennél finomabb lett, és fantasztikus jól esett a főtt hús mellé!

Hozzávalók

A leveshez

Az almaszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!