r
Nosalty Logó

Szimit

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tomatotree
Szimit
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 862 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3449 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1979.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 862 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.7 g

Zsír

  • Összesen
    171.3 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    248 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7917.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    238 mg
  • Kálcium
    2712 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    980 mg
  • Foszfor
    2157 mg
  • Nátrium
    1745 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    392.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    310.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    488 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 3449 kcal
  • 10% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    698.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    239 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben jól melegítsünk fel másfél deci tejet, de ne forraljuk fel. Öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, majd keverjük bele a zsírt, a vajat, a cukrot és a sót. A zsiradékok elolvadnak, a cukor és só feloldódik, egy kicsit hűlni hagyjuk.
  2. 1 dl langyos vízbe morzsoljunk bele 1,5 dkg friss élesztőt, egy kevés cukorral, és várjuk meg, míg habosra felfut.
  3. Közben kimérjük a lisztet, ha az élesztő felfutott, beleöntjük, majd a tejes keveréket is hozzáadjuk, és robotgéppel elkezdjük összekeverni. Kb. 10 perc után, miután összeállt, félretesszük, és egy negyed óra elteltével folytatjuk a dagasztást, mindaddig, amíg szép, homogén, ruganyos kelt tésztát kapunk. Ekkor két cipót formázunk belőle, és letakarva meleg helyen kelesztjük egy órán át.
  4. Ha megkelt, az egyik cipót felezzük-felezzük-felezzük, amíg 8 db kicsi tésztát kapunk. A kis darabokból kb. 10 cm átmérőjű, 1 cm vastag rudakat sodrunk, amit karikába összefogunk. Közben egy tojást felütünk és elkeverjük 2 evőkanál vízzel. A tésztakarikákat óvatosan megmártjuk a tojásban, majd megforgatjuk a szezámmagban, és egy kizsírozott tepsin sorba rakjuk. Ez egy kicsit ragacsos folyamat, de remekül igazgatható a tepsin a tészta.
  5. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A tepsire rakott karikákat még letakarjuk egy konyharuhával, és pihentetjük egy fél órát. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, a szimitet 5 percig ilyen magas hőmérsékleten sütjük, majd a hőmérsékletet lecsökkentjük 180 fokra, és 10-15 perc alatt befejezzük a sütést. Ebből a mennyiségből 16 db szimit lesz, amit frissen magában is ehetünk, vagy tetszés szerint vajjal, lekvárral, mézzel gazdagíthatjuk.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 7737
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szimit
Tomatotree 262 recept

Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson című könyvében több receptet találtam, amelyeket sorra tervezek kipróbálni. Ez az egyik. Egyiptomban szemitnek hívják ezt a belül puha, kívül szezámmaggal borított, ropogós karikát, Törökországban szimitnek, Görögországban pedig kulurinak.  Itthon is kapható a török kifőzdékben, de én muszáj voltam kipróbálni saját kezűleg is, mert kísérletező kedvem töretlen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek