r
Nosalty Logó

Szilvásgombóc szilvásgombóctól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szilvásgombóc szilvásgombóctól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 907 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 3629 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Összesen 119 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1152.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    603 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.3 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    457.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    116 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    329 micro
Összesen 907 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.1 g

Zsír

  • Összesen
    81.8 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4608.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    441 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    379 mg
  • Foszfor
    1215 mg
  • Nátrium
    2411 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    669.2 g
  • Cukor
    254 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1831 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    848 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    273 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    112 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    314 mg
  • Retinol - A vitamin:
    614 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2634 micro
  • β-crypt
    465 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1317 micro
Összesen 3629 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

  1. A zsemlemorzsát a vajon, közepes lángon megpirítjuk, vigyázva, mert nagyon hamar odaéghet. Arra is ügyeljünk, hogy a tűzről levéve is pirul még.
  2. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva összetörjük. Hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Minél melegebb, annál több a víztartalma, ezért több lisztet vesz fel, amitől a gombócunk keményebbé válhat, mint kellene.
  3. Mikor a burgonya kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a tojást, a búzadarát, a vajat, pici sót. Jól összegyúrjuk, közepesen puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetés nélkül fél centisre nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.
  4. A szilvákat jól megmossuk, kimagozzuk, és a magok helyére 1-1 szem, pici fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. Lehetőleg barna nádcukrot, mert ettől finomabb karamelles, malátás ízzel gazdagítjuk a szilvákat. Minden négyzet közepébe helyezzünk egy szilvát, majd a sarkait összefogva, gombóccá formáljuk a tésztát úgy, hogy teljesen befedje a szilvát. Ha a nyújtásnál a lisztezést nem visszük túlzásba, akkor a tészta magától szépen összetapad.
  5. Egy nagyobb fazékban egy kiskanál sóval vizet forralunk, majd bő, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-5 percig főzzük, majd kivesszük, és az előzetesen vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk egyenként.
  6. Pici fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Receptkönyvben: 174
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 25954
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 07.

Ajánló

Szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal, eperrel, csokoládéval, sűrűbb lekvárral, túróval. Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, dióba, mandulába, pirított-párolt búzadarába. A tésztát felhasználhatjuk nudlinak, derelyének is, sós és édes töltelékkel egyaránt. A variációk sora szinte kimeríthetetlen.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A jó szilvásgombóc alapja a megfelelő burgonya. Ahhoz, hogy finom gombócot készítsünk, válasszunk lisztes, magas keményítő tartalmú, szétfővő burgonyát. Erre a célra a sárga héjú és belsejű burgonya a legjobb. A hipermarketek előre csomagolt burgonyái közül a "C" jelzésűt válasszuk. A másik szintén fontos elem a szilva. Erre a célra mindenképp jó fajta, érett, zamatos szilvát válasszunk. Lehet apróbb szeműt is, vagy nagyobbat, ez egyénileg változó, ki melyiket részesíti előnyben.

Hozzávalók

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek