r
Nosalty Logó

Szilvás linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szilvás linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 334 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2680 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 249 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 334 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    118.7 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    692 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1697.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1057 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    370.1 g
  • Cukor
    132 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1053 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    954 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1126 micro
  • β-crypt
    180 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1065 micro
Összesen 2680 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 249 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Készítsük el az omlós tésztát a szokásos módon. Egy nagy tálban a kimért lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumaromát, reszeljük bele a citromhéjat, végül a tojások sárgájának hozzáadásával készre gyúrjuk a tésztát, amíg tökéletes állagú, nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha kész, fél órára a hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a tészta a hűtőben pihen, megmossuk a szilvát és 4-8 egyenlő részre vágjuk (mérettől függően), megszórjuk fahéjjal, porcukorral, reszelt citromhéjjal és mindezeket egy kanállal jól összekavarjuk.
  3. Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 200°C-ra és egy kb. 26-28 cm átmérőjű, 2 cm mély piteformát előkészítünk. Kiolajozzuk/kivajazzuk a formát, hogy a torta majd ne ragadjon bele. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük, amíg a tészta másik részével dolgozunk. A nagyobb tésztadarabot kerek formárakinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit túlnyúljon a formán, feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a formába.
  4. Szórjunk egy kis búzadarát a tészta aljára (így a tészta nem fog elázni a szilvától), majd a felvágott szilvákat rendezzük el egyenletesen a tésztán. A félretett maradék tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, egy derelyevágó, kés vagy pizzaszeletelő segítségével vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra, és rácsozzuk be vele a süti tetejét.
  5. Az előmelegített sütőben kb. 15 percig 200°C-on, majd levéve a hőfokot 180°C-ra további 15 percig süssük. Ha a tészta alja még ekkor sem sülne át, de a teteje már aranybarnára sült, fedjük le alufóliával (így a teteje nem fog megégni, de az alja tovább tud sülni), tegyük vissza a sütőbe és addig süssük, amíg át nem sül teljesen.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5597
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha az augusztusi szilvaszezonról beszélünk, az első dolog, ami az eszembe jut, az az a szilvás linzertorta, ami az egyik régi családi süteményeskönyvünkből származik, lila borítóval, közel 800 édes és sós recepttel. Amikor kicsi voltam, anyummal nagyon sokat forgattuk ezt a könyvet (kicsit meg is viselt szegényke), a lapszélre mindig észrevételeket írtunk a receptek mellé a tapasztalatainkról, változtatási javaslatainkról vagy csak éppen annyit jegyeztünk le, hogy "nagyon finom" vagy "ne próbáld ki még egyszer!". Néhány éve elkértem anyumtól a könyvet és biztos ez lesz az elsők között, amit beteszek a bőröndömbe, amikor költözök Stockholmba. Rengeteg sós és édes, alap és különlegesebb, egyszerű és bonyolultabb recepteket tartalmaz a világ összes tájáról, de különösen a magyar konyhából. Mivel benne vagyunk a szilvaszezon kellős közepén, tegnap hazafele menet vettem fél kiló szilvát a zöldségesnél. Elég stresszes volt a tegnapi nap a munkahelyen, ezért alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdhessek sütni, ami számomra a kikapcsolódást és feltöltődést jelenti a nap végén.  Ez lett végül az én és a kollégáim reggellije tegnap. Az eredmény tökéletes lett, mint mindig, ezt az elégedett arcokból sejtem. :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek