r
Nosalty Logó

Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Ági78
Svájci gyökérkenyér alias Pain paillasse
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 469 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1873 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 197 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1733.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 469 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6935.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    275 mg
  • Foszfor
    891 mg
  • Nátrium
    5460 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    374.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    607 micro
Összesen 1873 kcal
  • 6% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    732.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    577 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy kelesztőtálba kimérjük a hozzávalókat, majd fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük őket. Nem kell dagasztani csak jól összedolgozni.
  2. Letakarva, szobahőmérsékleten 5 órát kelesztjük. Ez igen hosszúnak tűnhet, de megéri kivárni, mert a kisült kenyér egész más ízű lesz. :) Ha kicsivel több élesztőt (2,5 dkg) adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt (~2,5-3 óra).
  3. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, -nagyon ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni- majd két részre osztjuk.
  4. Mindkét adag tésztát kb. 15x30 cm-es téglalappá lapogatjuk, egyenként feltekerjük -hosszabb oldalánál fogva-, majd a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.
  5. A kenyereket szilikonos sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.
  6. A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.
  7. Ha a sütő elég meleg, a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel (de óvatosan, ne áztassuk el a tésztát), majd ropogósra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 217
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 36383
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 24.

Receptkategóriák

Több szakácskönyvben és rengeteg receptgyűjtő oldalon találkoztam gyökérkenyérrel. Tipikusan "a bőség zavara" érzés lesz úrrá az emberen, ha ezt a sok remek receptet olvassa egymás után. :) Már csak ezért is kellett egy saját variáció.:D Most minden extra ízesítés nélkül készítettem, de azt hiszem, ki kell hogy próbáljuk hagymásan vagy zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal és bazsalikommal, és eme finomságok mindenféle variációjával... :) További képek a blogomon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?