r
Nosalty Logó

Spenótos gratin

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Országh Kitti
Spenótos gratin
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 473 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 2371 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A gratinhez

A tetejére

Összesen 141 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1539.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    557 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    282 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3261 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7029 micro
Összesen 473 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    105.4 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7697.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    2784 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    3117 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230.2 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    458.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2172 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    1411 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    840 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    814 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16306 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35143 micro
Összesen 2371 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    458.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    972 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2094 micro
Összesen 141 kcal

Hozzávalók

A gratinhez

A tetejére

Elkészítés

A gratinhez

  1. Megmossuk és felaprítjuk a friss spenótot (mirelit esetében kinyomkodjuk belőle a fölösleges nedvességet). Egy lábosban, lassú tűzön felforraljuk a tejet.
  2. Egy nagyobb serpenyőben úgy tíz percig sütjük a vajon az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és további két percig főzzük vele. Hozzáadjuk a melegedő tejhez, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik (továbbra is alacsony lánggal dolgozunk!). Ezután levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a sűrű, tejes masszához a szerecsendiót.
  3. Ráöntjük a reszelt sajtra, és jól összeforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a spenótot, alaposan összedolgozzuk. Helyezzük kb. 26 cm-es piteformába/kerámiatálba a masszát.
  4. Sütőbe tesszük, és 210 fokon megsütjük, nagyjából akkor lesz jó, mikor az alsóbb rétegek buborékozni kezdenek.

A tetejére

  1. Eközben a zsemlemorzsát megpirítjuk a vajjal, majd a spenótos-tejes keverékre tesszük.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 221
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 10860
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Országh Kitti 34 recept

A francia konyha nálunk talán még kevésbé elterjedt istenisége a gratin, ami elsősorban burgonyával, krémesen készül - szerencsére ez a dolog nem kőbe vésett. Tény, hogy mindenki rajong a krumplis ételekért, de most  burgonya helyett másképp akartam elkészíteni a gratint.

Hozzávalók

A gratinhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?