r
Nosalty Logó

Sós paradicsom

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Sós paradicsom
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 23 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10197.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    9695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    585 micro
  • β-karotin
    2595 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.8 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    40789.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    362 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    38780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.2 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1099 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    732 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    303 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2340 micro
  • β-karotin
    10380 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 735 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1299.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    1235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    331 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 23 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat többször is jól átmossuk. A hibás részeket kivágjuk.
  2. Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerendezzük a paradicsomokat. Ha van annyi világos színű narancssárga paradicsomunk, akkor minden sorba rakjunk belőle legalább egyet.
  3. A tetejére is tegyünk pár szál kaprot, csombort, végül pedig a zellerzöldet.
  4. Készítsük el a levet: ehhez egy tiszta tálba töltsünk annyi vizet, amennyi az üvegünkbe belefér, és keverjük hozzá a sót. A lényeg, hogy jó sós legyen a lé (igazából nekem kóstolásra megy).
  5. Ezzel a sós vízzel töltsük fel az üvegeket, úgy hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Én savanyúgág leszorítót is szoktam rá tenni, így biztosan a lé alatt maradnak a paradicsomok.
  6. Az üveget lezárjuk, és télig hűvös helyre, a kamrába tesszük.
  • Receptkönyvben: 179
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 48283
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 02.

Ajánló

Ehhez a savanyúsághoz a paradicsomokat akkor szedjük le, amikor már világoszöld és narancssárga színűek. A túl sötétzöld paradicsom még eléggé éretlen, és keserű lesz tőle a savanyúságunk. Az érlelés folyamán az üvegben a kissé pirosabb és narancssárgább paradicsomok szétmennek, de pont ez a jó, mert ezek adják a legjobb ízt az egész savanyúságnak. Ezért mindenképpen kerüljön minden egyes üvegbe néhány narancssárga, vagy még kevésbé érett enyhén pirosas színű paradicsom.  Kb. 4 hónap eltelte után kezdhetjük télen megbontani az üvegeket, attól függően, hogy mikor tettük el őket. Aki már júliusban-augusztusban bespájzol belőle, az decemberben már próbálkozhat a felbontással. Én viszont még szeptember vége felé is szoktam eltenni, amikor az utolsó, későn érő paradicsomokat már úgysem érleli meg a napfény. Ezeket az üvegeket február körül bontom meg.

Receptkategóriák

Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára. A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ehhez adtam meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?