r
Nosalty Logó

Sós karamell

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sós karamell
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 2170 kcal
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 451 kcal
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.5 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    120.7 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1150.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    273 mg
  • Foszfor
    527 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    270.1 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    584 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    573 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 2170 kcal
  • 5% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 451 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy magas, és vastag falú edényben kevés vízzel megolvasztjuk a cukrot. Akkor jó, ha szép aranyszínű, és teljesen folyékony, de már ragadós az állaga.
  2. Ekkor apránként hozzáadjuk a vajat / margarint, valamint a tejszínt, s közben folyamatosan kevergetjük.
  3. Ha nem sós vajjal dolgozunk, ekkor adjuk hozzá a sót, illetve az ízlés szerinti hozzávalókat. Én most egy csipet fahéjat tettem bele.
  4. Lassú tűzön ragacsos állagúra főzzük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vagy egy tálat, és ebbe öntjük a masszánkat. Én most olyan tepsit használtam, amiben az egybe sült fasírt is készül.
  6. Legalább egy éjszakára hűtőben pihentetjük
  7. Mielőtt felszeletelnénk, nagyjából 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, így könyebben tudunk dolgozni vele.
  8. Tetszőleges méretű bonbonokat, cukrokat faragunk belőle, majd celofánban csomagoljuk őket. Lehet esetleg még aprított csonthéjasba, vagy sóba forgatni, mielőtt csomagolnánk.
  9. Hűtőben tárolandó! Ott viszont sokáig eláll, már ha megmarad... :-)
  • Tepsi mérete: 27x8
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 10083
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 27.

Ajánló

Gyors és kreatív gasztroajándék, karácsonyi cukorka, szaloncukor alap csokimázzal bevonva, és még sorolhatnám. Karamell függőknek kötelező!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ki ne emlékezne a Jóbarátok című sorozatra? Erősen függők felidézhetik, hogy Monica kedvenc édessége a sós karamella volt. Pfujj... Gondolták sokan. Hogy jön össze az édes karamell és a sós íz? A sorozatot és a karamellát azóta sem szeretem. Vagyis az utóbbit idáig nem szerettem. Netes gasztro kalandozásaim során botlottam bele az egyre terjedő sós karamella trendbe, és elkezdem nyomozni. Sok receptet összevadásztam, mire megtaláltam a számomra legtesthezállóbbat; persze a pénztárcakímélés is sokat nyomott a latba. Nos, meg kell valljam: a sós karamella egyáltalán nem sós. A só csak és kizárólag az édes íz indikátora: még intezívebbé, még lágyabbá, még krémesebbé, még bódítóbbá teszi az amúgy sem könnyű édességet. Imádom! :-) Egy valamire rá kellett jönnöm: a befőzéshez használatos celofán sajnos nem megfelelő a cukrok kellőképpen ízléses becsomagolásához. Szóval elnézést a képért.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?