r
Nosalty Logó

Sonkaszelet szőlőmártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Sonkaszelet szőlőmártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Összesen 153 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    71.7 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    176 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    493 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 1163 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Elkészítés

Sonkaszelet

  1. Előzőleg készre főzött, vastagabb szeletre vágott füstölt húsból (sonkából, tarjából, csülökből) készítjük. Személyenként két szeletet számítsunk.
  2. A vajat felolvasztjuk, és átforrósítjuk benne a sonkaszeleteket, kicsit meg is pirítjuk. Ez 4-5 perc mindössze. Kiszedjük, félretesszük, melegen tartjuk.
  3. Elkészítjük a mártást. Lehetőleg nagy szemű csemegeszőlőből készítsük (a színe nem számít). A szőlőt leszemezzük, megmossuk, félbevágjuk. Ha sikerült mag nélkülit venni, nincs vele más gondunk, ha van benne mag, azt kipiszkáljuk.
  4. A mézet kikeverjük a borral, egy másik tálban pedig a tejszínt a keményítővel. Ha édes bort használunk, csak egy szűk evőkanál méz szükséges, ha a bor száraz, ízlés szerint édesítsük.
  5. A sonka sütése alól visszamaradt vajon felforrósítjuk a szőlőt, és kb. 5-7 percig sütjük. Jól át kell forrósodnia, de nem szabad szétfőnie! Ráöntjük a mézes bort, felforraljuk, és besűrítjük a tejszínnel. Sűrű, édeskés mártást kell kapnunk. (Ha nagyon édesnek ítéljük, cseppentsünk bele kevés citromlevet.)
  6. A kész fogást párolt rizzsel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1943
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 10.

Ajánló

Azzal a borral kísérjük, amivel a mártást főztük. Ezért ízlésünknek megfelelő, de minőségi bort használjunk hozzá. A szőlő színe miatt a fehérbor szerencsésebb, de vörös szőlő esetén rozéval is készíthetjük. Egy testes vörösbor talán túl sok ehhez a fogáshoz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sonkaszelet szőlőmártással
koszider 91 recept

Ez egy kiváló étel akkor, ha füstölt sonkát vagy bármilyen füstölt húst főztünk, és már unjuk hidegen enni – azaz bevethető húsvétkor, de szilveszterkor is. Készíthető bármilyen füstölt húsrészből, sonkából, kötözött sonkából, tarjából, de akár csülökből is. Az átpirított hússzelet nagyszerű ízt ad az egyébként édeskés szőlőmártásnak – azt is el tudom képzelni, hogy bármilyen sült mellé elkészíthető a mártás, ha egy kis füstölt, húsos kolozsvári szalonnával indítjuk. Nagyszerű maradékmentő! Én most a lencseleveshez előre megfőzött kötözött sonkát vetettem be, príma január elseji ebéd lett belőle, ebből a szerencsehozó malacságból. Bor helyett pedig a buborékjából kifogyott, maradék pezsgőt hasznosítottam. A recept egy régebbi Príma Konyhából származik.

Hozzávalók

Sonkaszelet

Szőlőmártás

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek