r
Nosalty Logó

Sonkás napraforgó kelt tésztából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pikikee
Sonkás napraforgó kelt tésztából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 470 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3748 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 225 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1551 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    1061 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 470 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    183.6 g

Zsír

  • Összesen
    95.9 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    586 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12408 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    1642 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    1713 mg
  • Nátrium
    8487 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    502.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    714 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    654 micro
  • Kolin:
    408 mg
  • Retinol - A vitamin:
    709 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    601 micro
Összesen 3748 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    750 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 225 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe borítjuk a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a sót és az egész tojást. (Ha lehet, minden hozzávaló konyhai meleg legyen, gyorsabban megkel a tészta.)
  2. Az egészet összedagasztjuk. Nem szoktam sokáig dagasztani, csak addig, míg levegős nem lesz a tészta. Kicsi lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk egy konyharuhával, és félretesszük kelni. Jól takargassuk be, ezzel segítve a kellését.
  3. Közben a töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
  4. Ha tészta megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk (kettő napraforgó lesz belőle). Az egyik tésztát (ez lesz az alja) kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.Megkenjük a töltelékkel, és a következő kör alakra nyújtott tésztával befedjük.
  5. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
  6. Felcsíkozzuk a tésztát. Úgy, mintha szeleteket vágnánk körbe-körbe. Arra ügyeljünk, hogy a közepét ne vágjuk fel, az maradjon egybe, ahogy belenyomtuk a poharat.Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.
  7. Megkenjük a tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A közepét sötétebb szezámmaggal. (Ha nincs, a mák is jó lesz.)
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 22
  • Össznézettség: 19184
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Pikikee 4 recept

Már nagyon sok kelt tésztát készítettem, de mindegyiknek édes tészta volt az alapja. Ebből adódóan első napraforgómnak édes volt a tésztája és sós a tölteléke. Meg kell hagyni elég ínyenc falatka volt. :) Annak a tésztájába is ugyanúgy, mint máskor szoktam, beleraktam a porcukrot. Nem is vettem észre, mert vittem egy közös találkozóra. Nagyon büszke voltam magamra, hogy ilyen szép sütivel lepem meg a csapatot. Csak akkor szembesültem a bakival, mikor én is megkóstoltam. Azért elfogyott így is, de azóta figyelek, és nem cukrozom meg a tésztáját.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek