r
Nosalty Logó

Somlói galuska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Somlói galuska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 4921 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Összesen 228 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    856.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    359 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    432 micro
Összesen 985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.8 g

Zsír

  • Összesen
    253.1 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    2113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4281 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    1148 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    439 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    538.2 g
  • Cukor
    416 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    701 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1797 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    403 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    1445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1769 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2158 micro
Összesen 4921 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 228 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1909
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 257
  • Össznézettség: 529882
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.

Hozzávalók

A tésztához

A vaníliakrémhez

A cukorsziruphoz (opcionális)

A csokiöntethez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek