Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Slambuc recept

hozzászólások (17)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Kálium
Mangán
Foszfor

TOP Vitaminok

Folát B1 B6 B3

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
17.8 g

zsír

Összesen:
36.2 g
Telített zsírsav:
13 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
16 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
4 g
Koleszterin:
45 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.5 g
Kalcium:
51 mg
Vas:
4 mg
Magnézium:
92 mg
Foszfor:
308 mg
Kálium:
1049 mg
Nátrium:
39 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
55 µg

szénhidrát

Összesen:
95 g
Összes cukor:
3 g
Élelmi rost :
7 g

víz

Összesen:
417.9 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
10 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
229 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
2 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
4 µg
C vitamin:
37 mg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 6 adag *

fehérje

Összesen:
107.1 g

zsír

Összesen:
217.4 g
Telített zsírsav:
77 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
100 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
27 g
Koleszterin:
270 mg

ásványi anyagok

Összesen:
9.3 g
Kalcium:
297 mg
Vas:
27 mg
Magnézium:
548 mg
Foszfor:
1844 mg
Kálium:
6295 mg
Nátrium:
233 mg
Cink:
13 mg
Réz:
2 mg
Mangán:
7 mg
Szelén:
324 µg

szénhidrát

Összesen:
569.9 g
Összes cukor:
22 g
Élelmi rost :
41 g

víz

Összesen:
2507.1 g

vitaminok

Összesen:
0.3 g
Tiamin - B1 vitamin:
6 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
3 mg
Niacin - B3 vitamin:
62 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
6 mg
B6 vitamin:
4 mg
Összes folát:
1368 µg
B12 Vitamin:
2 µg
A vitamin (RAE):
9 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
22 µg
C vitamin:
222 mg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
2.8 g

zsír

Összesen:
5.7 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
3 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
7 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
8 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
14 mg
Foszfor:
49 mg
Kálium:
166 mg
Nátrium:
7 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
8 µg

szénhidrát

Összesen:
15 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
66 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
36 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
0 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
C vitamin:
6 mg
hasonló receptek

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BrandyAndi
BrandyAndi Sun, 2017-04-16 21:54

A gluténmentes receptjellemzőt légyszi vedd ki belőle, mert nagyon nem az :(

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Tue, 2017-04-18 08:42

Kedves BrandyAndI!
Korrigáltuk a csuszatészta besorolását, így hamarosan már nem fog a gluténmentes kategóriába sorolódni a recept.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

gabicika
gabicika Tue, 2012-01-10 18:13

Sziasztok, en is hajdu-bihari vagyok. Silling Laszloval egyet ertek, az igazi slambuchoz csak feherszalonna, krumpli, teszta, es viz, meg so kell. Amibe mas finomsag is kerül, az inkabb öreglebbencsnek mondhato. Otthon a tüzhelyen az eredeti izhatast elerni lehetetlen, hiszen valoban a bogracsban valo forgatas adja meg az igazi izt. Bevallom en sem tudom olyan jol elkesziteni mint edesapam, forgatni sincs türelmem. Es ha slambucot probalok utanozni a tüzhelyen, en is teszek dolgokat bele, amitöl mar nem is slambuc, de nagyon finom))))

Silling László
Silling László Thu, 2011-10-20 04:06

SLAMBUC
(Pásztor ítek a Nagy Hortabágyrúl)

Hozzávalók:
- Sós mangalica szalonna. (Mink itten kenyírszalonnának is híjjuk).
- Kolompír. (Máshun: krumplinak, burgonyának, meg mit tudom én minek mongyák.)
- Házi száraz tíszta. (Legalább nígy- de inkább nyóc tojásos legyík a lebbencsed! Ha nem ilyet raksz bele, akkor az a vígire szíjel fő; oszt akkor megnízheted magadat te is, meg a slambucod is!)
- Kell még hozzá víz. (Legjobb ha a Kadarcs-, vagy a Hortobágy folyókbúl meríted; de jó lesz akkor is ha a vókonyasi háromgémű-kútbúl húzod fel.)

Sok - hozzá nem értő - ember ma mán tesz bele hagymát, ződpaprikát, paradicsomot; meg még meg is fűszerezi őrölt-veres paprikával meg borssal.

Na..! Aztat tuggyuk, hogy ződpaprika meg paradicsom szíkes fődbe nem terem. A hagymát se igazán pocsíkolták a pásztorok a slambuc alá, mer az kellett a szalonna, meg a kenyír mellé napközben! Az ilyen úri fűszerek meg mint az: őrölt-veres paprika, meg a bors; tán csak a csendőrkapitánynak, a lelkésznek meg a bírónak vót... vagy tán még nekik se. Abba időbe az ilyesmit arany árba mértík! Ha az egyszeri pásztorember mégis hozzá jutott ezekhez a jófirma dógokhoz, akkor azt a pergeltbe (pörköltbe) rakta... (Mán ha a számadók el tudtak zsiványkodni egy-két rackát vagy szürkét a gazdáktúl!)

A pusztába az emberek olyan ílelmet vittek, ami elállt "kiverístűl-beszorulásig" (azaz: a legelőre való, tavaszi kihajtástúl az őszi visszaterelísig.) Persze níha az asszony is meglátogatta az urát egy kis batyuval. Ilyenkor osztán vót alkalom megejteni a "megejteni valót"... a gémeskút tövibe, a vasallóba, vagy a suba alatt.

Na de vissza a slambuchoz! Itt a recept, ahogyan mink csináljuk a Hortabágy fővárosában: Balmazújvároson.

A vasfazikba (máshun ezt bográcsnak híjják) belekatonázom a mangalica szalonnát oszt hagyom, hogy kisüjjík a zsírja. Ótán ráteszem a felbicskázott kolompírt, így pergelem űket egy darabig. Majd az egíszet felöntöm úgy vízzel, hogy vagy két ujjnyit ellepje. Felrottyanás után megnízem a savát: ha sajtalan akkor teszek még hozzá, mer a tíszta úgy is vesz el a tűle. Mikor mán félfővísbe van, akkor beletöröm a lebbencset. (De csak óvatosan, nehogy szíjjelmorzsoljam!) Ót a kanállal sutúlom az egíszet a vasfazik ódalátúl az aljáig, hogy le ne ragaggyík! Ha mán elfőtte a levit, leteszem a kanalat! ...na akkor jön a tudomány... a forgatás... meg a slambuc!

molnarka52
molnarka52 Tue, 2016-08-23 20:45

Kedves László, megadná a helyet ahonnan idézte a slambuc készítését. Köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 19:24

Végre egy olyan slambuc receptet olvastam, ami jól megközelíti az igazit.Szeretnék egy pár megjegyzéssel hozzájárulni mert sokan keverik a fogalmat.1, Kétféle slambuc van a Hortobágy ill. a Tiszántúl gasztronómiájában.Az egyik a receptben közölt "mezitlábas " a másik a "bocskoros".Az alapvető különbség ott van hogy a bocskoros slambuc esetében a szalonnazsíron megpiritják a tésztát és fűszerpaprikával is megszórják.Ebből adódik, hogy nem szabad lepiritani mert megkeseredik.Mindig szétesős kicsit leveses marad és csak abban különbözik az öreglebbencstől hogy annak több a leve. 2,Az igazi mezitlábas nagyon finom de nagyon sok idő kell hozzá./A pásztorok ráértek rázogatni./ A kezdők inkább nagyobb bográcsot használjanak mert könnyen kilehet boritani.A zsirt vagy a szalonnát nem szabad sajnálni mert ha száraz nem fordúl és leég.Nem olcsó kaja de finom és kívánja az italt.Tehát apróra vágott szalonna, ha kisült lehet rádobni 1-2 fej apróra vágott hagymát egy kicsit piritani rá a krumpli de csak félig kell megfőzni és rá a lebbencs a tetejére.A tésztát amint átnedvesedett a bogrács oldalához húzni és finoman lenyomkodni.Igy a krumpli középen marad és nem ragad oda.Amikor majdnem elfőtte a levét lehet felkavarni.És lassan indított de gyorsan megállitott mozgással körbe körbe forgatni.Ha már kellemes az illata és serceg a széle indulhat keresztben forgatás ez mindig a bogrács fülével párhuzamos és csak kb. egyharmadnyit kell felhozni ott már látszik pirult-e a tészta ha pirult akkor már mind két mozgatás kell röviden de folyamatosan.Elméletileg a felkavaráskor már ehető de igazán akkor van kész ha a bográcsban egy kerek sárgás-barnás focilabdát látunk.Kolbász soha nem kell bele de nagyon feldobja az ízét ha a sós fehérszalonnához jó kis húsos füstöltszalonnát is adunk amit kakastaréjra vágva sütünk ki és utána csak a bőrét főzzük bele a tepertő apróra tördelve az utolsó fekavaráskor megy bele.Az elkészítési idő előkészített nyersanyagokkal is kb. 3-4 óra. Hát jó étvágyat kívánok minden próbálkozónak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-22 15:42

igen! ez az étel főleg hortobágy környékén készült, kint a pusztán.ott bizony nem volt mindég kolbász,azt inkább kenyérrel ették meg.a tarisznyában volt hagyma,krumpli, szalonna, és egy vászonszütyőben tészta. hát szegény pásztorok ebből főztek./na persze ugyan ez volt a másfelé élő pásztorokkal is.

Tundi02
Tundi02 Wed, 2010-03-03 21:21

Gyerek koromban apukám készített slambucot nagyon ízlett nekünk.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-01-15 11:57

Felénk ezt galaburgyinak is hívják, az öreglebbencsen kívül. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-04-21 06:45

Nálunk még finom száraz kolbászdarabkák is vannak benne, amit az íze miatt semmiképp nem hagynék ki.

781
füstölt szalonna 30 dkg
csuszatészta 50 dkg
burgonya 1.5 kg
0 ízlés szerint
víz 1.5 l