r
Nosalty Logó

Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
márti1218
Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 928 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 4637 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

vetrece

krumpligombóc

Összesen 150 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1105.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    370.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    236 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 928 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    257 g

Zsír

  • Összesen
    182.1 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1070 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5526.1 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    446 mg
  • Kálcium
    521 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    517 mg
  • Foszfor
    3061 mg
  • Nátrium
    900 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    478.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1854.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    37 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    186 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    69 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    366 micro
  • Kolin:
    1179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    400 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    663 micro
Összesen 4637 kcal
  • 9% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 150 kcal

Hozzávalók

vetrece

krumpligombóc

  • 1 kg burgonya (én fehér burgonyát használok, mert az lisztesebb állagú)
  • 1 ek sertészsír (púpozott)
  • 40 dkg finomliszt (annyi liszt kell, hogy összeálljon a tészta, és formázható legyen, a mennyiség a burgonyától függ)
  • ízlés szerint

Elkészítés

vetrece

  1. Főzzük meg a krumplit héjában, pucoljuk meg, még melegen nyomjuk át krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni.
  2. Vágjuk a szalonnát és a húst is keskeny csíkokra, süssük ki a szalonnát, tegyük rá a felaprított hagymákat, pároljuk üvegesre, tegyük rá a húst, és pirítsuk együtt pár percet. Szórjuk meg a paprikával, sóval, borssal, babérlevéllel és a citrom lehámozott héjával, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst (aki szereti, egy dl bort is tehet bele). Pároljuk puhára a húst, közben egy evőkanál lisztet keverjünk csomómentesre a tejföllel, és keverjük a húshoz. Most ízesítsük a mustárral és a citrom kifacsart levével, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, és sózzuk. Forraljunk rajta egyet, és elkészült.
  3. A kihűlt krumplihoz adjunk sót, a zsírt, a tojásokat, és a liszttel gyúrjuk össze. Formázzunk kis gombócokat vagy nagyot, ki hogy szereti. Tegyünk egy lábasba vizet, sót, és ha forr, rakjuk bele a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még főzzük két percet, szűrjük le, és tálalhatjuk a hús mellé.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 7027
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Savanyú hús - vetrece krumpligombóccal
márti1218 72 recept

Gyermekkoromban ettem ezt az ételt a nagyszüleimnél, főleg disznóvágásnál készítették. A sok húsféléből lecsippentettek egy adagot (jól be kellett osztani mindent), és abból főzte a nagymamám. Olyankor sok finomság készült, de ezt különösen szerettem, a mai napig készítem, de én már marhahúsból. Erdélyi ételnek mondják, az én nagyszüleim a Dunántúlon éltek, és ők is vetrecének nevezték.

Hozzávalók

vetrece

krumpligombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?